Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Interview met Geert Laseur, bestuursvoorzitter van de Federatie Paneelbouw: ‘Het is tijd voor de volgende stap’

Interview met Geert Laseur, bestuursvoorzitter van de Federatie Paneelbouw: ‘Het is tijd voor de volgende stap’

Paneelbouw is booming. De energietransitie zorgt voor een toename in de vraag naar energiedistributiepanelen. Opdrachten genoeg dus. Maar de branche heeft ook te maken met uitdagingen op het gebied van het aantrekken van technisch personeel, een stem vormen naar de politiek, investeren in innovaties en de worsteling van wel of niet de grens over met de maakindustrie. Daar zet de branchevereniging Federatie Paneelbouw zich voor in, samen met haar leden en een nieuwe bestuursvoorzitter. 

Geert Laseur heeft als directeur van Van Egmond Groep met twee bedrijven en vijf vestigingen meerdere ballen in de lucht te houden. Ondanks zijn drukke baan nam hij afgelopen mei het stokje over van Tom Stringer als bestuursvoorzitter van de Federatie Paneelbouw. “Ik vind het belangrijk om iets terug te geven aan de maatschappij, maakt niet uit in welke vorm. Maar omdat het bouwen van verdeelpanelen in het bijzonder, en industriële automatisering in het algemeen belangrijk is voor de Nederlandse economie, leek het me goed om mijn tijd te investeren in deze club. Het maken en behouden van voorsprong, daar zet ik me graag voor in”, licht Laseur de keuze voor zijn nevenfunctie toe. Om zijn nieuwe voorzitterschap gezicht te geven bij de leden, maakt hij een ronde langs de velden. Tijdens zijn bezoek aan Elektro Internationaal in Woerden werd hem gevraagd naar zijn visie en intenties als nieuwe bestuursvoorzitter en de toegevoegde waarde van het lidmaatschap van de Federatie Paneelbouw.

Je bent geen onbekende in de branche. Hoe omschrijf je jouw voeling met de paneelbouw?

“Omdat ik de keten al zo lang volg en jaren in de branche aan het werk ben geweest, weet ik wat er speelt en nodig is in de paneelbouw. Ik heb een lange weg afgelegd binnen de industriële branche met elektrotechniek, via Sprecher + Shuh, Rockwell Automation, Allen Bradley, Carlo Gavazzi, Rittal, Eplan en nu Van Egmond Groep. Het heeft voor mij altijd te maken gehad met industriële automatisering en paneelbouw in het bijzonder. De paneelbouw is waar alles samenkomt in een concreet product en dat trekt mij. Of het nu gaat om gebouwautomatisering, machinebouw of productie: het paneel zorgt dat alles doet wat het moet doen. Het is het kloppend hart van de installatie.”

Als je naar de huidige situatie van de paneelbouw in Nederland kijkt, wat zie je dan?

“Dan zie ik dat we op dit moment een fantastisch uitgangspunt hebben. De energietransitie zorgt ervoor dat wij in het midden staan van de aandacht. Maar we hebben met spanningsvelden te maken, zoals de verkrijgbaarheid van producten. Dat is een issue nu. Daarnaast is er de uitdaging om voldoende mensen te vinden om die energietransitie te realiseren. Daarom moeten we innoveren en automatiseren zodat alle informatie op de slimste manier op de werkvloer komt. Je wilt een elektromonteur geen dingen laten doen die niet binnen zijn expertise vallen, dus sommige werkzaamheden kunnen ook door anderen worden uitgevoerd. We moeten het vak interessant houden voor personeel.”

Wie zijn nu de leden van de Federatie Paneelbouw?

“De club is in principe zo opgericht dat iedereen die panelen in Nederland bouwt lid kan worden, om samen te werken aan het op een hoger plan brengen van de branche. Maar er zijn natuurlijk best bedrijven die ook in het buitenland produceren. Want om het vak hier te behouden, moet je nu eenmaal naar de markt kijken en soms uitwijken naar alternatieven voor productie. Ik wil dan ook transformeren naar een branchevereniging die daarin niet discrimineert. Iedereen die zich met paneelbouw bezighoudt moet hier komen halen en brengen. Actieve participatie vind ik daarbij cruciaal.”

Je wilt dus meer partijen met elkaar aan tafel brengen?

“Ik wil ervoor zorgen dat we als federatie groeien door veel breder, met veel meer marktpartijen, in gesprek te komen. Of het nu machinebouwers zijn die ook zelf panelen bouwen of Nederlandse bedrijven die een vestiging in het buitenland hebben. Het is de bedoeling dat we van elkaar leren en nog beter samenwerken in de Nederlandse markt en elkaar helpen om steeds beter te worden. We hebben de afgelopen jaren al veel kunnen bereiken door samen te werken. Dat is absoluut een verdienste van de federatie. Maar nu moeten we een stap verder gaan en kijken hoe we zo kunnen automatiseren, dat we het hier in Nederland voor elkaar kunnen krijgen zonder het ver in het buitenland te hoeven zoeken. Daarvoor moeten we met elkaar werken in plaats van tegen elkaar.”

Hoe kan de Federatie Paneelbouw in jouw ogen bijdragen aan het verder helpen van de branche?

“Door samen te zoeken naar optimalisatie en door verdere automatisering van onze processen. Of dat nu gaat om de engineering vooraf of het bouwen zelf. Maar ook de andere partijen moeten daarbij worden betrokken, zoals de leveranciers en groothandelaren. Dan kunnen we er samen voor zorgen dat we just-in-time en geautomatiseerd ons werk kunnen doen. Als we dat voor elkaar krijgen, dan zijn we als Nederland onverslaanbaar als paneelbouwland. Daar ben ik van overtuigd.”

Zijn ondernemers dan niet bang om kennis te delen met elkaar?

“We hoeven niet bang te zijn om iemand anders in onze keuken te laten kijken. We zijn natuurlijk wel allemaal concurrenten van elkaar, dat is ook goed. Maar pas als je kunt delen, kun je vermenigvuldigen. We moeten goed naar elkaar luisteren. En de federatie is een plek waar je als ondernemer je vraagstukken op tafel kunt leggen en bespreken met vakgenoten. Daarbij is vertrouwen een belangrijke factor. En ik denk dat dat vertrouwen tussen de leden van de federatie zich de laatste jaren wel bewezen heeft.”

Hoe probeert de Federatie verder nog bij te dragen aan het verhogen van het kennisniveau binnen de branche?

“Op dit moment is de paneelbouw heel erg aangewezen op zij-instromers, die niet elektrotechnisch onderlegd zijn. We hebben deze mensen nodig om de vraag van onze klanten in te vullen. Daarom denk ik dat het slim is om, als mensen de wil en de inhoud hebben, ze meer te leren. Het is mijn streven daarvoor hands-on trainingen samen te stellen, die niet te moeilijk zijn en niet te lang. Over bepaald montagewerk bijvoorbeeld, of bouwnormen en veiligheid. Geen hoogdravende toestanden, maar praktisch toepasbare trainingen die niet heel veel tijd en geld kosten. Op die manier kunnen we leden helpen eenvoudig een stap verder te komen.”

Waarom moeten paneelbouwers lid worden van de Federatie Paneelbouw?

“Ik raad alle ondernemers die actief zijn in de paneelbouwbranche aan om lid te worden, omdat we een platform bieden waar we kennis, ervaring en technieken delen. We werken samen aan het borgen van de kwaliteit van de branche en kijken en ontwikkelen wat er nodig is om succesvol te blijven. We stellen ons samen actief op naar leveranciers en partners in de keten om ze in beweging te krijgen. Om dat nu allemaal als bedrijf alleen op te pakken, is een hele opgave. Sluit je daarom gewoon bij ons aan. Het is een mooie club.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.