STU 7539

STU 7539

01:40
06-04-2016

Intelligente verlichting brandt alleen ‘als je er bent’

De verlichting in de vrieshuizen en een aantal expeditieruimtes van Daalimpex Holland uit Velzen – een onderdeel van Kloosterboer groep – bleek in 2013 grotendeels versleten. Armaturen vielen geregeld uit en afnemende lichtniveaus zorgden voor onwerkbare situaties. Reden voor Daalimpex om de verlichting te vervangen. Maar… voor wat?

Op advies van REVEB Industrial Lighting Solutions besloot de aanbieder van logistieke services in de koel- en vrieshuizenmarkt armaturen van verschillende aanbieders te testen, alvorens een definitieve keuze te maken. “Uit de tests bleek dat de lichtniveaus en het verbruik van de armaturen van veel collega-ondernemingen niet voldeden aan de beloofde waardes”, vertelt Jeroen de Jonge, Director of Business Development bij REVEB Industrial Lighting Solutions. “Zowel lichttechnisch als energetisch kwamen onze Luci Series Industry LED-armaturen het beste uit de bus. Reden voor Daalimpex om de opdracht aan ons te gunnen. We hebben een aantal lichtstudies uitgevoerd op basis van de oudbouw, maar met de geplande nieuwbouw al in ons achterhoofd. Hierbij zijn we uitgegaan van de bestaande posities van de lampen, waardoor Daalimpex in de bestaande infrastructuur geen veranderingen hoefde door te voeren. Hier was het bedrijf zo tevreden over, dat we vervolgens ook de nieuwbouw – met een capaciteit van 40.000 pallets/150.000 m³ – gegund hebben gekregen.”

Het streven tijdens de nieuwbouw was om het BREEAM 4 sterren certificaat ‘Excellent’ te behalen, vertelt hij. “Het inzetten van onze intelligente en dynamische LED-verlichting heeft hier zeker aan bijgedragen.”

Intelligente armaturen
Bijzonder aan het lichtplan is dat ‘het licht alleen brandt als je er bent’, aldus De Jonge. “Een enorme verbetering ten opzichte van de oude situatie, waarin alle verlichting van opening tot sluiting volop brandde. Ook in de vriescellen, waar de warmte die de armaturen afgaven constant gecompenseerd moest worden. Een enorme kostenpost, maar wel noodzakelijk gezien de verlichtingskeuze van destijds. De opwarm- en terugkoeltijd van de bestaande gasontladingsarmaturen was namelijk te lang om intelligente sturing mogelijk te maken.”

Dat is nu wel anders, vertelt hij. “We hebben intelligente armaturen geïnstalleerd die niet alleen sturen op aanwezigheid, maar ook branduren, actuele temperatuur en lichtniveau loggen. Wanneer iemand een bepaalde ruimte betreedt, schakelt de verlichting op tot een vooraf bepaald lichtniveau, rekening houdend met de temperatuur in de ruimte én de geldende Arbo-normen. Thermische shocks zijn verleden tijd, evenals spanningspieken op het net.”

Pluspunten
“Wanneer de temperatuur van de armaturen boven de 80˚C komt, schakelt het LIPS in; het Light Intelligent Protection System dat ervoor zorgt dat de lamp automatisch terugdimt”, vertelt De Jonge. “Daarnaast beschikken de armaturen over een Light Normaliser die continu meet of er mogelijk sprake is van lichtterugval, die automatisch wordt gecompenseerd.”

Wijzigingen in het verlichtingsplan kunnen eenvoudig worden doorgevoerd middels een Control Pad, vertelt hij. “Ook na installatie zijn het lichtniveau en andere klantspecifieke wensen eenvoudig en op maat aan te passen. Dit kan leiden tot een besparing van > 97 procent!” Ook de verhoging van de lichtkwaliteit (CRI < 70 naar CRI 85+) wordt als een groot pluspunt gezien. Kijk voor meer informatie op www.reveb.eu

Tekst: Lieke van Zuilekom Beeldmateriaal: REVEB Industrial Lighting Solutions

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Over Bever Innovations Industrial

Installatie en Bouw Nederland partners

dvcshutterstock 190324376 efficiency