Op de Locomotiefboulevard 101-119 in Tilburg, direct tegen de iconische LocHal, komt de nieuwe thuisbasis van MindLabs; een samenwerking tussen Fontys Hogescholen, Tilburg University, DPG Media en onderwijsgroep Tilburg/ROC Tilburg. De MindLabs partners ontwikkelen samen technologieën die interacteren met menselijk gedrag, oftewel: human centered AI. Hierbij staan technologieën uit de kunstmatige intelligentie centraal, zoals robotics & avatars, mixed en virtual reality, serious gaming, natural language en datatechnologieën. Met de unieke mogelijkheden van deze technologieën wil MindLabs maatschappelijke uitdagingen helpen oplossen.
Project MindLabs heeft alles in zich: nieuwbouw, transformatie en bouwen middenin het stationsgebied, tegen de bestaande LocHal en ‘om’ de bestaande stalen spanten van Hal 70. Ballast Nedam Zuid en BINX Smartility zijn samen verantwoordelijk voor de realisatie van het 12.000 m² grote complex, naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Hierbij werken zij waar mogelijk samen met vertrouwde relaties, zoals WAGO. “In het verleden hebben wij vooral stekerbare oplossingen voor BINX Smartility geëngineerd en geleverd”, vertelt Gijs Knobbe, Specialist Building Automation bij WAGO. “In dit project echter werden wij benaderd voor de sturing van de verlichting. Wij hebben de hard- en software geleverd voor het lichtmanagementsysteem. Bovendien hebben we meegedacht over hoe de diverse systemen integraal aangesloten konden worden. Van de integratie met het gebouwbeheersysteem t/m de bewegingssensoren in de ruimtes. Hoe konden we bijvoorbeeld zorgen dat verlichting én klimaatinstallaties niet onnodig aan blijven?”
“Om het lichtmanagement in dit project naar het hoogste niveau te brengen, werkten we samen met diverse partijen”, aldus Knobbe. Als voorbeeld noemt hij leverancier van de bewegings- en daglichtsensoren ESYLUX en system integrator InstaVer Systems. “Gaandeweg het project kwam hier nog een derde partij bij. VanLien/ABB leverde de noodverlichting, die tevens op ons lichtmanagementsysteem is aangesloten. Ons systeem maakt gebruik van Digital Addressable Lighting Interface (DALI) technologie en al onze producten zijn DALI-2 gecertificeerd. Omdat ook de noodverlichting over een DALI-interface beschikte, kon deze eenvoudig en op dezelfde 2-draads infrastructuur worden aangesloten. Een groot voordeel voor de installateur, die geen separate noodverlichtingsbekabeling meer hoefde te trekken.” De bewegings- en daglichtsensoren zijn via het lichtmanagementsysteem gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem en de klimaatinstallaties, vertelt hij. “Hierdoor worden alleen de ruimtes geklimatiseerd waar ook daadwerkelijk gebruikers aanwezig zijn en wordt energievernietiging voorkomen.”
In totaal heeft WAGO tien DALI-controllers geleverd om de verlichtingsarmaturen aan te sturen en de noodverlichtingsarmaturen, bewegings- en daglichtsensoren uit te lezen. Ook zijn ruim vijftig DALI Multi Master modules (DALI-lijnen) geleverd, aldus Knobbe. “Op elke lijn zijn gemiddeld vijftig armaturen aangesloten. Dit betekent dat het complete systeem zo’n 2.500 armaturen aanstuurt.” Naast de hardware heeft WAGO ook gestandaardiseerde software geleverd. Via een standaard webbrowser kon de system integrator het complete systeem eenvoudig in bedrijf stellen. “Van tevoren heeft de system integrator hiervoor een korte software-instructie gevolgd. Ook hebben we verdeelkastenbouwer Distripoint Systemen begeleid. Welke WAGO-componenten moesten bijvoorbeeld in elke verdeelkast worden ingebouwd? En hoe kon dit het best worden uitgevoerd? De verdeelkasten zijn compleet met onze apparatuur op het project aangeleverd, waar BINX Smartility direct de montage kon verzorgen.” De oplevering van MindLabs staat gepland voor eind 2022.