Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Integrale en modulaire energy storage systems zijn onmisbaar’
Zwart converter.

‘Integrale en modulaire energy storage systems zijn onmisbaar’

Niet voor niets vertrouwen de grootste datacenters en financiële instellingen in Europa, grote luchthavens en mobiele netwerken op de noodstroomexpert uit IJmuiden en Houten. In dit artikel gaan we met Manager Business Development Leon Verbeek in gesprek over de ontwikkelingen in de energiemarkt.

In Nederland zijn wij gewend dat er altijd stroom beschikbaar is. Voor energiecentrales ligt dit complexer. De congestie in het Nederlandse energienet is behoorlijk, weet Verbeek. “En hoewel er flink wordt geïnvesteerd, zal de infrastructuur voorlopig achter de feiten aan blijven lopen. Tegelijkertijd groeit – door de klimaatdoelstelling voor 2030 en 2050 – de druk om meer alternatieve energiebronnen zoals wind- en zonneparken op het energienet aan te sluiten. Deze alternatieve energiebronnen veroorzaken meer stroomaanbod, terwijl de vraag zich vooralsnog niet laat dicteren door het aanbod. Het is noodzakelijk dat het energienet, onafhankelijk van de vraag, blijft functioneren op 50Hz.”

Pieken en dalen opvangen én kosten beheersen 

Het aandeel alternatieve energiebronnen is de afgelopen jaren flink gegroeid, aldus Verbeek. “Op zich geen probleem, maar de uitdaging ontstaat wanneer er een wolk voor de zon komt. Hierdoor kan het energieaanbod van een zonnepark namelijk binnen enkele seconden afnemen van bijvoorbeeld 10 naar bijna 0 MW. Dit resulteert in grote schommelingen in het energienet, waardoor de 50Hz zal afwijken.”

Energiecentrales moeten de pieken en dalen opvangen, naast de eerder genoemde wisselingen in energievraag. “Dit betekent dat hoe meer alternatieve energiebronnen worden aangesloten op het energienet, hoe groter ook de reservecapaciteit van de energiecentrales moet zijn. Hierdoor neemt de vraag naar energieopslagsystemen op basis van omvormers en lithium batterijtechniek sterk toe. Veel energieleveranciers plaatsen ESS/batterijopslagsystemen tussen bijvoorbeeld de zonneparken of grootverbruikers en het energienet om de pieken af te vlakken.”

ESS-batterijcontainer: integrale en modulaire oplossing 

Ook Zwart heeft een nieuw batterijopslagsysteem ontwikkeld, die als maatwerkoplossing in de markt wordt ingezet. “In IJmuiden wordt – as we speak – onze ESS-batterijcontainer opgesteld”, vertelt Verbeek. “De opstelling wordt volledig geïntegreerd in ons energiesysteem. Binnen de energieverdeling zijn zonnepanelen, loadbanks, EV autoladers en een ESS gecombineerd. De technieken komen bovendien integraal samen in onze nieuwe Hycon One besturing. In deze besturing worden gedrag, aanbod en vraag volledig op elkaar afgestemd.”

De energieopslagsystemen van Zwart zijn modulair uit te breiden per 100kW/400VAC vermogen en/of in stapgroottes van 173kWh batterijcapaciteit. De systemen kunnen los worden opgesteld of in een 10″, 20″ of 40″ container worden gebouwd en voorbekabeld en getest worden geleverd. Benieuwd naar deze ESS-batterijcontainer en de mogelijkheden? Maak een afspraak en bezoek het democenter van Zwart in IJmuiden.

De meer dan 150 in-house opgeleide specialisten van Zwart tekenen, engineeren, realiseren en onderhouden integrale en complete noodstroomvoorzieningen. Daarbij leggen zij de lat hoog: Zwart werkt alleen met A-producten, bouwt de installaties zelf in haar 6.000 m2 werkplaats en test de installaties in haar eigen testruimte in IJmuiden. Bovendien traint Zwart klanten in haar test- en trainingsfaciliteit met de allernieuwste simulator.

Met de krachtenbundeling van Zwart, B&A Services en B&A Projects is in 2020 een totaalaanbieder in noodstroomoplossingen ontstaan. Het productportfolio met meerdere merken UPS en gelijkrichtersystemen, hybride oplossingen en Energy Storage Systems (ESS) plus de eigen productie van externe bypasspanelen, besturings- en DC-breakersystemen maakt de organisatie sterk en onafhankelijk. Om dit kracht bij te zetten, gaan B&A Services en B&A Projects dit jaar verder als Zwart Services Midden en Zwart Projects Midden. De vestiging in Houten fungeert zowel als servicelocatie en intern kenniscentrum voor UPS, ESS en besturingstechniek.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.