Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse Scholen

Integraal Kind Centrum Berkelwijk:
 Bewust kiezen voor decentraal ventileren


Airmaster-2
Decentrale Airmaster-unit ingebouwd in het plafond.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Bloemendal Bouw en Airmaster

23 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Medio vorig jaar was de sleuteloverdracht van het nieuwe Integraal Kind Centrum Berkelwijk in Leusden. Het duurzame gebouw in de lommerrijke omgeving huisvest twee basisscholen en een kinderdagverblijf, is all-electric gebouwd en voldoet aan Frisse Scholen klasse B. Bert Boeijink, directeur van Bloemendal Bouw rijdt er nog regelmatig langs – hij woont in de buurt. “Onze mensen komen hier sowieso nog op bezoek. Wij waren niet alleen verantwoordelijk voor de bouwkundige en installatietechnische realisatie maar verzorgen ook twintig jaar het onderhoud, al gebeurt de meeste monitoring op afstand.”

Het rechthoekige en met witte en lichtgroene tinten afgewerkte kindcentrum is nu een jaar in gebruik en functioneert naar volle tevredenheid, al kun je in coronatijd nog steeds niet helemaal van normale bedrijfsvoering spreken. Boeijink: “We kunnen al wel constateren dat de school beduidend minder energie verbruikt dan voorzien, en dan is het energiegebruik tijdens de bouw nog inbegrepen. Dat is onder meer bereikt met een luchtdichte schil, 308 zonnepanelen op het platte dak en 23 decentrale Airmaster ventilatie-units die in capaciteit variëren van 300 tot 1.000 m³ per uur.”

Het rechthoekige en met witte en lichtgroene tinten afgewerkte kindcentrum is nu een jaar in gebruik.

Geen koeling nodig

Belangrijk aspect van het ontwerp is de oriëntatie van het gebouw. “De m eeste lokalen liggen aan de zonnige zijden en profiteren van natuurlijke warmte”, legt Boeijink uit. “Alleen op de verdieping liggen enkele lokalen op het noordwesten. Koeling wordt geregeld met zonwering en ventileren, in de warmste perioden aangevuld met nachtspoeling. Bovendien zorgen bomen voor beschutting en houden de hoge isolatiewaarden van dak en gevel de temperatuur onder controle. De ventilatie-units zijn daarom niet uitgevoerd met koeling.”


Bewuste keuze voor decentraal

Voor IKC Berkelwijk is een bewuste keuze gemaakt voor decentrale ventilatie-units. Boeijink: “Centrale installaties vragen om veel grote kanalen en die worden steeds duurder. Liever hang ik de machines op de plek waar ze moeten werken, in de ruimtes, met alleen roosters in de gevel voor de aan- en afvoer van lucht. Een ander voordeel is dat we het dak vrij konden houden van grote installaties. Daar zie je nu alleen de lichthappers bovenuit steken en we konden het hele dakvlak gebruiken voor de PV-panelen.”

Airmaster 1000 in de centrale vide.


Open structuur

Bloemendal Bouw onderhoudt al lange tijd een samenwerking met Airmaster en voorloper Itho. Boeijnk: “Niet alleen omdat zij efficiënte, stille ventilatie-units leveren, maar ook omdat we met elkaar continu blijven nadenken over verbeteringen. IKC Berkelwijk heeft bijvoorbeeld niet de traditionele lokalenstructuur, maar is heel open. Je moet dus goed bedenken waar je units ophangt om menging tussen niveaus te beperken. Dat is van tevoren allemaal digitaal uitgedacht met Airmaster, waarbij met alle obstakels en plafondvormen rekening is gehouden. Er werden zo weinig mogelijk dingen aan het plafond opgehangen om een goede luchtverdeling te garanderen.”


Fluisterstille werking

In het gebouw zijn 23 decentrale ventilatie-units met warmteterugwinn ing gemonteerd. Kantoren en kleinere ruimtes kregen een Airmaster 300, voor middelgrote vertrekken als het kinderdagverblijf met slaapkamertjes werd de Airmaster 800 geïnstalleerd en in de grootste ruimten hangt een Airmaster 1000. Boeijink: “Ook die laatste voldoet nog ruimschoots aan de Frisse Scholen klasse B geluidsnorm. Daarvoor zorgen de ingebouwde luidsprekers en microfoons, die laagfrequente en irriterende geluiden wegnemen door tegengeluid te maken. Een grote geluidsisolerende omkasting is dan niet nodig. Tijdens de koudste dag in februari (-15°C; red.) hebben we kunnen constateren dat de temperatuur nog steeds de gewenste 21°C haalde. We kunnen dit allemaal monitoren via het GBS, dat via de schoolserver met ons verbonden is.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%