Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse Scholen

Installeren voor sterk groeiende British School Netherlands

Dekker-van-Geest-van-Dalen-1

Tekst | Tekst Tjerk van Duinen | Beeld Dekker van Geest

19 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dekker Van Geest uit Monster is een installatiebedrijf dat al 35 jaar actief is in de scholenbouw. Ooit begonnen met installatiewerk voor gemeentelijke instellingen in het Westland en Den Haag is met de jaren een enorme ervaring opgedaan in het verbeteren van de ventilatiesystemen in bestaande schoolgebouwen. Ook is deze dochteronderneming van Batenburg vanaf de eerste aanzet aan de slag gegaan met het Frisse Scholen-concept. Die ervaring is nu toegepast op een Haagse vestiging van de prestigieuze British School Netherlands.

Aan de zuidrand van Leidschenveen ligt één van de campussen van British School Netherlands (BSN). In 2010 is op het 3 ha grote terrein het eerste lesgebouw neergezet voor basisonderwijs, samen met een sporthal en een bestuursgebouw met kinderdagverblijf. De afgelopen jaren heeft de BSN de bestaande 9.567 m² eerst gerenoveerd en vervolgens uitgebreid met 7.202 m² nieuwbouw. Daardoor kon de internationale instelling het onderwijs uitbreiden naar het hele leercontinuüm van 3 tot 18 jaar. De uitbreiding bestaat uit een middelbare school met flexibele leerruimten en dakterrassen, een tweede sporthal en een ‘assembly dome’; een bijzondere ruimte waar leerlingen kunnen eten, werken en presenteren.

Nevenaannemer

Gerard Hegge, directeur van Dekker van Geest, schets kort het tweeledige proces: “We zijn eerst gevraagd voor het upgraden van de installaties van de bestaande gebouwen, waar al een bestek voor klaar lag. Dat was op zich prima. We hebben hier op een goede wijze Frisse Scholen Klasse B tot stand gebracht en een verduurzaming doorgevoerd van het installatieconcept. Dat bracht ons in de voorkeurspositie om verder te bouwen aan de nieuwbouw. Samen met KVMC installatieadviseur hebben we hiervoor intensief samengewerkt. We hebben mee-ontworpen aan deze tweede fase, die ook klasse B heeft. In het mee-ontwerpen brengen wij met onze grote ervaring veel meerwaarde mee. Wij waren ook nevenaannemer voor dit project, waarbij we voor de E-installaties een partnerbedrijf hebben betrokken voor de uitvoering.”

Renovatie

Voor een gebouw uit 2010 is een renovatie vroeg te noemen, maar het ging in de eerste plaats om een noodzakelijk herindeling en uitbreiding van de lescapaciteit. Ronald van Bergenhenegouwen, die dit project succesvol heeft afgerond voor Dekker Van Geest: “Er was gebalanceerde ventilatie toegepast gebaseerd op het Bouwbesluit 2003. Dat had een upgrade nodig om aan Frisse Scholen klasse B te voldoen. Op het dak zijn nieuwe luchtbehandelingskasten en warmtepompen geplaatst. Kanalen lopen vanaf de daken naar de verlaagde plafonds in de gangen en de lokalen, waar geluiddempende overstroomvoorzieningen zijn gemaakt. Net als bij de nieuwbouw gebeurt de luchtinblaas via luchtverdeelslangen. We hadden zoals bij veel renovaties te maken met bouwkundige beperkingen, dus dan moet je creatief zijn in je oplossingen. Luchtkanalen waren bijvoorbeeld deels ingestort in de vloeren, dan kun je pas aan de slag vanaf het uitvoerpunt.”

DALI

De nieuwbouw is ook ontworpen met standalone lucht/water-warmtepompen voor verwarming en koeling. Van Bergenhenegouwen: “Deze efficiënte warmtepompen hebben met de luchtbehandelingskasten een plek gekregen in de hogere zwarte bouwdelen die tussen oud- en nieuwbouw staan. Hierin zijn ook de stijgkernen te vinden. De luchtbehandelingsinstallatie in de gehele nieuwbouw wordt CO2-gestuurd. Voor de verlichting is een lichtmanagementsysteem van Helvar geïnstalleerd met daglichtgestuurde armaturen.” Voor Dekker Van Geest is de BSN weer een fraaie referentie erbij. Hegge: “Scholen blijven ons unique selling point. Als je ergens goed in bent, gaat de mond-tot-mondreclame bijna vanzelf.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%