02:27
18-10-2018

‘Installatiegemak in duurzame oplossingen’

In nieuwbouw- en renovatieprojecten worden steeds vaker duurzame energiebronnen geïntegreerd. Ook in de utiliteitsbouw, waar warmtepompen anno 2018 de nieuwe standaard zijn. En dat is niet voor niets, weet Joeri Giljam, directeur van Airview Luchtbehandeling. “Onder andere dankzij de ISDE-subsidies en het steeds hogere rendement zijn warmtepompen een passend alternatief voor gasketels. De techniek past bovendien perfect binnen de ambitie van veel bedrijven om te investeren in een verantwoorde, duurzame en gasloze toekomst, met een optimale flexibiliteit en comfort tegen minimale energiekosten.”

Totaalleverancier in klimaatoplossingen Airview Luchtbehandeling komt hieraan tegemoet met een brede range Clivet warmtepompen, waarvan het bedrijf sinds 2015 importeur in Nederland is. “Clivet is één van de grootste fabrikanten van HVAC-apparatuur in Europa en is al in 1989 begonnen met de productie van warmtepompen en koudwatermachines”, vertelt Giljam. “Bij de ontwikkeling en productie staan de kernwaarden ‘comfort en een aangename woon- en werkomgeving’, ‘terugdringing van het energieverbruik’ en het ‘beperken van de life cycle costs’ voorop. Kernwaarden die ook Airview Luchtbehandeling hoog in het vaandel heeft.”

 


De nieuwe Clivet lucht/water-warmtepomp Storm (50 tot 90 kW).

‘Voor ieder gebouw een passende warmtepomp’
“Clivet biedt een uitgebreide range warmtepompen, waarmee wij voor ieder gebouw en iedere vraag een passende oplossing kunnen bieden”, vertelt Giljam. Als eerste noemt hij de standaard lucht/water-warmtepompen, waarmee warm water tot circa 55˚C kan worden geleverd. “Een uitstekende temperatuur om bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en zorggebouwen energetisch te verwarmen of koelen.” Daarnaast is sinds kort een brede range 4-pijps systemen met vermogens van 50 tot 1.400 kW leverbaar, waarmee gelijktijdig kan worden verwarmd en gekoeld. “Deze systemen vormen een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld VRF-systemen, omdat in plaats van een koudemiddel water als energiedrager wordt gebruikt. De systemen lenen zich onder meer voor middelgrote en grote utiliteitsgebouwen, waarin de binnenklimaatbehoeftes per gebouwdeel én gebruiker sterk uiteen lopen.” Zeer actueel zijn ook de hoge temperatuur lucht/water-warmtepompen van Clivet, in een capaciteitsrange van 30 tot 150 kW, waarmee naast warmte en koude ook in de warmtapwatervraag kan worden voorzien, vertelt Giljam. Zonder dat naverwarmers nodig zijn. “Doordat de hoge temperatuur warmtepompen warm water tot 65˚C kunnen leveren, wordt een nog hogere energie-efficiëntie bereikt.”

Optimale prestaties
Met de introductie van de nieuwe producten, die zeer eenvoudig en plug-and-play te installeren zijn, spelen Clivet en Airview Luchtbehandeling ook in op het tekort aan goed, technisch personeel. Zo heeft Airview Luchtbehandeling recent drie nieuwe Clivet lucht/water-warmtepompseries geïntroduceerd: de ELFOEnergy Edge (4 tot 16 kW), Sheen (20 tot 60 kW) en Storm (50 tot 90 kW). “Deze systemen zijn zeer compleet uitgevoerd, inclusief inverter-compressoren of EC-ventilatoren, pompen, buffervaten, een tapwatervoorbereiding en alle benodigde regelingen”, aldus Giljam. “Een zeer hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) en Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) garanderen een optimale energetische prestatie in alle seizoenen. De ELFOEnergy Edge, Sheen en Storm warmtepompen tot 90 kW kunnen uit voorraad worden geleverd.”


De nieuwe Clivet lucht/water-warmtepomp Sheen (20 tot 60 kW).

Ventilatie warmtepompen
Naast de lucht/water-warmtepompen van Clivet sluit ook de Zephir ventilatie-unit met lucht/lucht-warmtepomp optimaal aan bij de ontwikkelingen in de utiliteitsmarkt. De Zephir ventilatie warmtepomp is een uitstekend alternatief voor de standaard luchtbehandelingskast met koelmachine/warmtepomp en cv-installatie, waarbij installatiegemak wederom voorop staat. “Naast inverter-compressoren en EC-ventilatoren beschikt deze ventilatie-unit over een eigen regeling, die een optimaal, energetisch binnenklimaat mogelijk maakt”, vertelt Giljam. “De unit is bovendien standaard uitgevoerd met een elektronisch luchtfilter, vergelijkbaar met het HEPA-filter, waarmee ook een gezonde binnenlucht gegarandeerd wordt. Met deze packaged unit is er geen noodzaak meer voor het aanleggen van leidingwerk en is ook een externe regeling voor zowel de koelmachine of warmtepomp en de luchtbehandelingskast overbodig. Dit reduceert het aantal installatiedagen aanzienlijk, waardoor de installateur meer projecten in dezelfde tijd kan realiseren.”

Ontzorging
“De Zephir ventilatie warmtepompen hoeven alleen luchtzijdig en elektrisch aangesloten te worden, waarna onze servicetechnici het apparaat in bedrijf stellen”, licht Giljam toe. “Dit zorgt ervoor dat parameters en instellingen direct situatieafhankelijk ingesteld kunnen worden, waarmee de apparatuur direct vanaf de opstart optimaal werkt. Maar onze service gaat nog verder, want na de inbedrijfstelling verzorgen wij gedurende de garantietermijn monitoring op afstand. Hiermee kunnen we de gewenste binnenluchtkwaliteit garanderen en gelijktijdig – in overleg met de installateur – op afstand gebruikersinstellingen wijzigen. Zo werken we samen aan optimaal functionerende klimaatinstallaties.”

“Met slimme oplossingen, hoog rendement apparatuur en een hoge mate van installatiegemak kunnen wij een bijdrage leveren aan de verduurzaming van en gelijktijdig ook oplossingen verzorgen voor een optimale woon-, werk- en leefomgeving”, besluit Giljam.

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld Airview Luchtbehandeling

Installatie en Bouw Nederland partners

SystemairKijkduin-bad Den Haag