Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatieadviseur met oog voor scholen
Tabor College Werenfridus, Hoorn.

Installatieadviseur met oog voor scholen

Bij de totstandbrenging van een energiezuinige, gezonde en duurzame school is een belangrijke rol weggelegd voor de installatieadviseur. Deze rol kan het hele traject omvatten: het project analyseren, de installaties ontwerpen, de andere partijen adviseren en begeleiden, de uitvoering bewaken, het project evalueren en ook het onderhoud optimaliseren. Evengoed is de installatieadviseur ook beschikbaar voor een quick scan voor een energierapportage van een schoolgebouw. 

Beekink Installatieadviseurs uit Capelle aan den IJssel adviseert al ruim dertig jaar besturen, architecten, aannemers en installateurs op het gebied van scholenbouw. “Nieuwbouw én renovatie”, vertelt Wim van Genderen. “De aanpak verschilt niet erg veel, het aandeel renovaties is wel een stuk groter. We hebben veel ervaring met de integratie van nieuwe technieken in bestaand vastgoed en vooral met hoe je de specifieke problemen hierin moet aanvliegen.”

Netwerk

Van Genderen heeft vijf jaar geleden met twee compagnons het adviesbureau overgenomen van oprichter Beekink. “Wij waren echte schooladviseurs die een groot aantal referenties konden overleggen. Met de opkomst van de design & build-aanbestedingen stelt een aannemer de bouwteams samen en komt het ontwerpwerk direct bij de installateurs terecht. Die worden dan, zonder een goed gedetailleerd technisch ontwerp en omschrijving, geselecteerd op basis van laagste prijs en niet op technische inhoud. Dit is eigenlijk appels met peren vergelijken. Ook gaan installateurs omwille van hun concurrentiepositie moeilijkere, meer risicovolle oplossingen vaak uit de weg. Dit komt het eindresultaat meestal niet ten goede. Gelukkig komt men daar recentelijk weer op terug en loopt het traject eerder via de architect. Intussen komt nieuw werk vooral uit ons netwerk en dat bestaat voor een belangrijk deel uit second opinions geven, quick scans, inspecties, energierapportages, onderhoudsbegeleiding en adviseren over het Frisse Scholen-programma.”

PV-panelen en klimaatinstallaties op het dak van het Tabor College Werenfridus.

Betaalbaar concept

Frisse Scholen is al langer in beeld bij de adviseurs van Beekink. Van Genderen: “Tien jaar geleden zijn we met marktpartijen het initiatief Frisse Scholen 2.0 gestart, met een eigen invulling van het programma. Dat hadden we uitgewerkt met geperforeerde klimaatplafonds, warmtepompen, HR-gebalanceerde, CO2-gestuurde balansventilatie met HR-warmteterugwinning en zeer fijne filters; een concept dat wij toen al betaalbaar wisten te krijgen. Het was in die tijd best innoverend om koeling en vooral met klimaatplafonds in scholen te adviseren.  Vrijwel alle elementen daaruit zijn nu standaard geworden en gebruiken we nog steeds.”

Langdurige relaties

Maar adviseren betekent voor Beekink tegenwoordig vooral: samen technische invulling geven aan instandhouding en verduurzaming. Van Genderen: “Dat begint met een goede inspectie. Daar komt onze rapportage uit die kan uitmonden in een meerjarenonderhoudsplanning. We gebruiken daarbij een berekeningstool waarmee we aanpassingen en processen door kunnen rekenen op kosten en effecten voor klimaat en comfort in de gebouwen. Verduurzaming kunnen wij al in de rapportage meenemen, zodat er een goed beredeneerde keuze kan worden gemaakt. De meeste opdrachtgevers zijn gelukkig content met deze werkwijze, wat blijkt uit de langdurige relaties die wij onderhouden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.