Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatie Vakbeurs wordt weer een warm weerzien van de branche

Installatie Vakbeurs wordt weer een warm weerzien van de branche

“De vooruitzichten zijn goed, de standhouders hebben er zin in en bezoekers geven aan weer klaar te zijn voor een beurs. Dat zijn de juiste ingrediënten voor een warm weerzien”, aldus Eline Kuijsters, Marketing Coördinator bij organisator Easyfairs. “Dit keer zijn we niet alleen de start van het seizoen, maar komt de branche eindelijk weer voor het eerst samen. Dat voelt als een reünie!”

“Vorig jaar hebben we op tijd besloten om de beurs te verplaatsen naar november, maar helaas gooide corona ook in die maand roet in het eten”, zegt Kuijsters. “Nu kijken we eindelijk weer vol goede moed uit naar september dit jaar. Met het zicht op de versoepelingen van de maatregelen zijn we ervan overtuigd dat we de branche weer een warm welkom kunnen geven. We zetten de beurs daarom dit jaar in het teken van ‘De Reünie’.”

Verbindingsplek van Noordoost-Nederland

Dat de beurs in het teken staat van De Reünie, sluit naadloos aan op het doel van Installatie Vakbeurs, namelijk het verbinden van de installatiebranche in het noordoosten van het land. “We brengen niet alleen oude klasgenoten bij elkaar, zoals je van een reünie misschien verwacht. Ieder jaar ontmoeten relaties, samenwerkingspartners, potentiële klanten en oud-collega’s elkaar in Hardenberg om weer bij te praten over projecten, nieuwe initiatieven te bespreken en oplossingen te ontdekken. De hele branche heeft afgelopen jaar geen groot contactmoment gehad, dus we verwachten dat er veel is om over bij te praten.”

Deze hereniging is niet alleen goed voor samenwerkingen en ontmoetingen in de branche, maar ook voor het tekort aan personeel. “Het is voor exposanten bij uitstek het moment om nieuwe potentiële kandidaten te ontmoeten. Met het idee dat we hebben voor een fysieke reünie op de beursvloer van een installatieopleiding, ontstaan er via via zo weer nieuwe contacten.” Om deze ontmoetingen van oud-klasgenoten en bedrijven te faciliteren, is er op de beursvloer een Streekbar in het leven geroepen. Dit is het centrale punt op de beurs waar mensen even kunnen bijkomen met een hapje, drankje en een goed gesprek. “Om ook hier de verbinding met de regio op te zoeken, schenken we speciaalbiertjes uit de regio en hebben we een borrelplank met lekkere hapjes”, vertelt Kuijsters.

Themapleinen voor meer verdieping

Naast het faciliteren van een verbindingsplek wordt op Installatie Vakbeurs aandacht geschonken aan belangrijke onderwerpen waar de installateur meer kennis over nodig heeft. Zo zijn tijdens corona enkele thema’s een grotere rol gaan spelen in de installatietechniek, zoals legionella en ventilatie. “De legionella-aanpak heeft de aandacht door de stilstand bij gebouwen waar in deze periode geen of nauwelijks mensen komen”, laat Kuijsters weten. “Ventilatie speelt natuurlijk een grote rol in het tegengaan van de verspreiding van het virus, bijvoorbeeld in scholen. Om hier als installatiebedrijf op in te kunnen spelen, is een hoop specialistische kennis nodig. Daarom krijgen deze twee thema’s deze editie extra aandacht op de beurs. Zo komen er een Legionellaplein (in samenwerking met branchevereniging ENVAQUA) en een Ventilatieplein waar kennis en producten op het gebied van deze uitdagingen centraal staan. Daarnaast zullen in het Klaslokaal op de beurs ook diverse kennissessies over deze thema’s worden gehouden. Ook schenken we op het Montageplein aandacht aan het monteren van installaties, een belangrijk onderdeel voor de monteur, werkvoorbereider en iedereen die zich bezighoudt met de techniek achter de montage. Dit doen we met live demonstraties van gereedschapspartners. Bij sommige gereedschappen is het belangrijk om ze in werking te zien. Als je als vakman producten installeert, ben je zo met de techniek bezig dat je wilt zien, voelen en ervaren hoe het knijpt, schroeft of snijdt. Op de beurs ligt de nadruk op hoe producten geïnstalleerd worden en welke gereedschappen daarbij nodig zijn. Als vakman of -vrouw zijn dit natuurlijk dé technische snufjes die je niet wilt missen op een vakevenement.”

Allereerste installatiebeurs

Nu er steeds meer wordt versoepeld, kijkt de organisatie ernaar uit om het installatieseizoen weer af te trappen. “We hebben het volste vertrouwen dat we weer een ongedwongen en ontspannen sfeer op de beursvloer kunnen creëren zonder (teveel) maatregelen. Bovendien introduceren we deze editie de Smart Badge. Bezoekers ontvangen bij binnenkomst een bezoekersbadge met Smart Badge technologie, die zij bij elke stand van hun voorkeur kunnen scannen. Na afloop van de beurs ontvangen zij automatisch alle informatie uit het ingevulde bedrijfsprofiel van de betreffende exposant in hun mailbox, waardoor er in principe niet eens handcontact nodig is. Dit maakt het voor sommige bezoekers en exposanten wellicht nog prettiger om weer fysiek te netwerken.” Welke maatregelen precies wel of niet zullen gelden, kan Kuijsters nog niet zeggen. “Als we één ding hebben geleerd van de afgelopen tijd is dat iedere week weer anders kan zijn. In september zal duidelijk worden op welke manier we onze bezoekers mogen ontvangen, maar dat het een groot feest zal worden, staat vast!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.