Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Innoveren in een niche: ‘Een slimme regelafsluiter regelt alles zelf’

Innoveren in een niche: ‘Een slimme regelafsluiter regelt alles zelf’

Belparts, opgericht in 1987 en van origine leverancier van veldapparatuur voor klimaatsystemen, heeft zich in haar jongste jaren getransformeerd tot fabrikant. Het bedrijf heeft een niet-aflatende nieuwsgierigheid naar hoe zaken beter, energiezuiniger en comfortabeler geregeld kunnen worden. Het was ook dat streven dat er uiteindelijk toe leidde dat Belparts startte met het zelf ontwikkelen en produceren van een gepatenteerde, intelligente regelafsluiter. “Als we hadden vastgehouden aan het conventionele denken, dan hadden we nooit de groei van de afgelopen jaren kunnen realiseren”, vertelt directeur Jan Ulens.

belparts-foto-3-kopieren

Met de dynamx™ regelafsluiters heb je optimale controle over afgiftesystemen zoals ventilatorconvectoren, klimaatplafonds en vloerverwarming.

 

Met haar Dynamic Flow Networking™ concept introduceerde Belparts als eerste producent ter wereld een nieuwe en innovatieve methode voor comfortregeling en energiebeheer in gebouwen. “Het concept betreft niet sec een nieuwe regelafsluiter, maar omvat een geheel vernieuwd denkconcept”, vertelt Ulens. “In de visie van Belparts is de zelfdenkende regelafsluiter de toekomst. We werken in een niche van een niche. In dat beperkte veld zijn we altijd op zoek geweest naar of en hoe het ergens nóg beter kon. Vanuit dat perspectief hebben we gemerkt dat er behoefte is aan slimmere producten. Als je op die manier redeneert, komt de innovatie vanzelf. De dynamx-regelafsluiters zijn simpel gezegd gebaseerd op een regelafsluiter met een debietmeting en -regeling. Dat brengt vele voordelen met zich mee. Bijvoorbeeld dat waterzijdig inregelen tot het verleden behoort. Indien gewenst kan deze intelligente regelafsluiter ook de ruimtetemperatuurregeling verzorgen en kan ze worden uitgerust met sensoren voor energiemonitoring.”

belparts-foto-2-kopieren

Met de dynamx™ APP is de installatie en juiste ingebruikname van uw hydraulische systemen een fluitje van een cent.

 

Via de multi-protocol buscommunicatie kunnen de dynamx™-regelafsluiters aan het gebouwbeheersysteem worden gekoppeld en krijgen de installateur en beheerder volledig inzicht in de status en energiestromen in de installatie. Het systeem zorgt niet alleen voor energiereductie

en meer comfort voor de eindgebruiker; ook de installateur en de beheerder zien inmiddels de mogelijkheden. “Installaties gebruiken soms veel meer energie dan wat binnen het technische ontwerp en de productspecificaties mogelijk zou kunnen zijn”, vertelt Ulens. “Vind maar eens uit waar je die energie precies verliest. Met de dynamx™-regelafsluiters heb je dat inzicht. Daarnaast is waterzijdig inregelen niet meer nodig. Je stelt het ontwerpdebiet in per regelafsluiter en deze regelt te allen tijde nauwkeurig het gewenste debiet. Alle regelafsluiters functioneren daarbij zelfstandig, stabiel en onafhankelijk van elkaar. De installatie is waterzijdig volledig in balans, zowel in vollast als in deellast. En dat is bijzonder.” Inregelen kost dikwijls veel tijd, weet hij. “Maar deze post valt weg als je onze technologie gebruikt. En mocht het ontwerpdebiet in de toekomst veranderen, bijvoorbeeld door gebouwaanpassingen of gebruikerswensen, dan kan dit gewoon via de buscommunicatie worden aangepast. Inmiddels hebben we vele duizenden dynamx™-regelafsluiters geleverd. Het zijn niet langer alleen de ‘early adopters’ maar ook diegenen die besparingen zien vanuit de nieuwe technologieën, die onze nieuwe producten omarmen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.