Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Innovatieve en duurzame W-technieken voor ‘retailicoon van Nederland’
Werkzaamheden aan de gebouwgebonden installaties van de Dining Plaza.

Innovatieve en duurzame W-technieken voor ‘retailicoon van Nederland’

De komende tijd zullen nog diverse aanpassingen worden doorgevoerd, om aan de wensen van de verschillende retailers te voldoen. Roodenburg Groep is verantwoordelijk voor alle werktuigbouwkundige installaties in het project. Van de WKO-installatie t/m de afleversets, vloerverwarming, luchtbehandeling, parkeergarageventilatie en meet- en regeltechniek. 

Dakinstallaties Westfield Mall of the Netherlands.

“De WKO-installatie omvat 2 warme en 2 koude bronnen van 100 m³/h per stuk”, vertelt Ferry van de Kamp, projectleider W bij Roodenburg Groep. “Vanuit deze bronnen wordt water getransporteerd naar een techniekruimte aan de noordkant van het project. Transportpompen vervoeren het water naar een centraal middenplein, waar een grote verdeler staat opgesteld. Vanaf deze verdeler wordt de warmte en koude middels ringleidingen door het winkelcentrum geleid. Iedere winkel is door ons voorzien van een afleverset met pompen, die het water uit de ringleidingen halen.” Eventuele warmtepompen en afgiftesystemen zijn door de winkeliers zelf verzorgd, vertelt hij. “Doordat de ringleidingen hydraulisch zijn losgekoppeld van de opwekking, kunnen de verschillende winkeliers restwarmte of -koude aan elkaar uitwisselen. Alle 178 afleversets zijn aangesloten op een uitgebreid gebouwbeheersysteem voor real-time uitlezing van storingen, flow, temperaturen en het afrekenen van meterstanden.”

Inkoppeling op rivierwaterleiding

Aanvankelijk zou Roodenburg Groep drycoolers installeren om de WKO-bronnen te regenereren. “Echter is lopende het project een inkoppeling gemaakt op de rivierwaterleiding van Dunea, die vanaf de rivieren Maas en Lek naar het duingebied loopt. De rivierwaterkoeling wordt niet alleen benut voor het balanceren van de bronnen, maar zorgt tijdens extreme pieken ook voor de vrije koeling van het WKO-systeem. Zonder dat dit nadeel oplevert voor de drinkwaterproductie. Door te kiezen voor aquathermie als koelsysteem kan de CO2-reductie van het winkelcentrum met nog eens 10% worden verbeterd.”

Onder andere in de parkeergarage is een uitgebreid ventilatiesysteem voorzien.

Luchtbehandeling

Op de gebouwdaken staan 31 luchtbehandelingskasten, die in de luchtbehandeling van de passages, horeca- en retailruimtes van de 13 bouwdelen voorzien. “De luchtbehandelingskasten – met luchthoeveelheden van 10.000 tot 80.000 m³/h – beschikken ieder over hun eigen regeling en warmtepompen en winnen actief warmte terug”, vertelt Van de Kamp. “In de horecakasten zijn kruisstroomwisselaars en actief koolstoffilters opgenomen, waarmee de overdracht van geuren, vocht en stof wordt voorkomen.” De luchtkanalen voor de passages zijn over de daken heen gemonteerd. “In de passages zelf zijn koven met nozzles gerealiseerd die verse lucht inblazen. De luchtverdeling gebeurt op de daken, waar de constant volumeregelaars eenvoudig bereikbaar zijn voor inregeling, service en onderhoud.” De luchtkanalen voor de horeca- en retailruimtes worden in de expeditiegangen gemonteerd, met aansluitingen en inregelkleppen per winkelruimte. Alle werktuigbouwkundige installaties in Westfield Mall of the Netherlands komen samen in een gebouwbeheersysteem, waarin ook de storingsmeldingen van o.a. roltrappen en liften inzichtelijk worden gemaakt.     


Bouwinfo

Opdrachtgever URW (Unibail-Rodamco-Westfield)

Projectmanagement DVP (Diepenhorst de Vos en Partners)

Adviseur installaties Techniplan

Architect MVSA Architects, …,staat, Heyligers design + projects en Saguez & Partners

Sloopwerkzaamheden Vlasman

Bouwkuip en grondwerkzaamheden Sterk

Casco aannemer Ballast Nedam

Gevelwerkzaamheden TGM

Tourniquets Boon Edam

Verticale transportinstallaties Otis

Installaties Roodenburg Groep (W), Energietechniek (E), Trigion (sprinkler) en Hoogendoorn (sanitair)

Thermische, akoestische en brandwerende isolatie en afwerkingen W. van den Hanenberg BV 

WKO Tjaden (bronnen) en Danfoss (afleversets)

Pompen Grundfoss

Vloerverwarming TCS

Luchtbehandelingskasten OC Verhulst

Luchtkanalen Vink Systemen

Ventilatoren Systemair

Parkeergarageventilatie HCPS

Splitunits Schilt (SER en gekoelde afvalruimten)

Regeltechniek Webeasy

Regelbekabeling Visser Elektrotechniek

Bouwperiode 2017 – 2020

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.