Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Innovatief trommelfilter verbetert waterkwaliteit in zwembad Aquapelle 
Cleardrum trommelfilter.

Innovatief trommelfilter verbetert waterkwaliteit in zwembad Aquapelle 

Op de hoek van de Alkenlaan en Pelikaanweg in Capelle aan den IJssel is afgelopen juni sportcomplex Aquapelle opgeleverd. De nieuwbouw omvat een sporthal en een multifunctioneel zwembad met een doelgroepenbad en wedstrijdbad, die gevuld zijn met in totaal 1.468.000 liter water. Om het zwembadwater schoon en fris te houden, worden diverse desinfectiemiddelen toegevoegd. Bovendien heeft installateur Hellebrekers een moderne zuiveringsinstallatie gerealiseerd, waarbij het te behandelen zwembadwater door een trommelfilter wordt ‘gezeefd’ alvorens het in de bufferkelder wordt opgevangen. Cleardrum uit Zeist leverde de trommelfilters voor de installatie, waardoor een hoge waterkwaliteit geborgd kan worden, tegen een minimaal energie- en waterverbruik.

De manier waarop zwembadwaterbehandeling plaatsvindt, is in de afgelopen tientallen jaren nauwelijks veranderd. Zandfilters zijn nog altijd de primaire manier van filtratie, waarbij het zwembadwater onder hoge druk door het filterzand wordt geperst. “Deze manier van filteren kost echter veel energie”, weet Jorrit Hachmer, eigenaar van Cleardrum. “Ook is voor het terugspoelen (reinigen) van het zandfilter veel water nodig. Doordat de filters maar eens in de week worden gespoeld, krijgen huidschilfers, haren en ander zwemmersvuil bovendien ruim de tijd om te reageren met chloor. Hierdoor ontstaan hinderlijke bijproducten, met bijvoorbeeld de herkenbare chloorlucht in zwembaden tot gevolg. De trommelfilter van Cleardrum gaat hiermee de strijd aan.”

Voorfiltratie met een trommelfilter ontlast het zandfilter door 90% van de vervuiling voortijdig af te vangen, benadrukt Hachmer. Hierdoor zijn kleinere zandfiltercapaciteiten mogelijk, die ook minder vaak gespoeld hoeven worden. “De besparingen op spoelwater liggen veelal rond de 70% ten opzichte van traditionele filtersystemen. Omdat minder geconditioneerd water verloren gaat, kan aanzienlijk op de verwarmingsenergie (veelal aardgas) worden bespaard en doordat het water onder vrij verval door het fijnmazige zeefdoek stroomt, zijn ook de besparingen op elektriciteit (circa 30%) fors.  Afgevangen vuil wordt ieder uur automatisch uit het trommelfilter verwijderd, zonder de filtratie te beïnvloeden. Hierdoor is vorming van bijproducten uit onopgeloste stoffen nog nauwelijks aan de orde en neemt de kwaliteit van het zwembadwater flink toe. Dankzij een uniek en gepatenteerd ontwerp kan de Cleardrum trommelfilter bovendien als enige trommelfilter onder bassinniveau worden opgesteld. Niet voor niets passen Hellebrekers en andere installateurs ons trommelfilter in steeds meer projecten toe.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.