Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Innovatie en duurzaamheid komen samen in Kopgebouw Dordrecht
Zowel de inpandige installaties als de technieken op het dak zijn indrukwekkend.

Innovatie en duurzaamheid komen samen in Kopgebouw Dordrecht

Op het Leerpark in Dordrecht is begin maart en na circa veertien maanden bouwtijd het Kopgebouw opgeleverd. De indrukwekkende nieuwbouw van 7.200 m2 bvo moet dé plek worden waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar vinden en versterken. Het Kopgebouw beschikt over een groot centraal atrium en is vanaf de tweede verdieping verbonden met de achtergelegen Duurzaamheidsfabriek. De Dordrecht Academy neemt haar intrek op de vierde en vijfde verdieping, terwijl de begane grond en eerste drie verdiepingen beschikbaar zijn voor innovatieve bedrijven en startups.

Een groot deel van het kanalenwerk is uitgevoerd als zichtwerk.

Door de markante gevel met gedrapeerd theaterdoek is het Kopgebouw een ware eyecatcher bij de entree van het Leerpark. Opvallend is bovendien de hoge duurzaamheidsambitie van opdrachtgever Kadans Science Partner: BREEAM-NL ‘Excellent’. De luchtbehandelingsinstallatie levert hier een belangrijke bijdrage aan.

In opdracht van INSTAAN Installaties waren de Schilt bedrijven Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek verantwoordelijk voor de productie, levering en montage van circa 1.525 m² rechthoekig en 1.150 m¹ rond kanaalwerk, inclusief bijbehorende TROX-appendages. Van dempers tot VAV-regelaars, RN-regelaars, rechthoekige en ronde brandkleppen, overstroomroosters, straaldüses, toevoerroosters (type DLQL), LVS-rozetten en inductie-units. “In dit project is heel bewust gekozen voor thermisch verzinkt stalen kanalen, die zeer hoog scoren op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid”, vertelt projectleider Ben Stierman. “Zowel de luchtkanalen als de ingebouwde appendages voldoen aan luchtdichtheidsklasse Luka C. Vlak voor de oplevering van de installatie is een succesvolle persproef op locatie uitgevoerd, waarna onze opdrachtgever een kwaliteitscertificaat heeft ontvangen.”

Een groot deel van het kanalenwerk is uitgevoerd als zichtwerk, vertelt Stierman. “Dit stelde specifieke eisen aan de afwerking, waaraan onze monteurs perfect kunnen voldoen.” Het gros van de toevoerkanalen (circa 1.700 m2) in het pand is thermisch geïsoleerd met steenwol (25 mm Rockwool). Voor de isolatie van circa 600 m2 dakkanalen is gekozen voor 50 mm Rockwool, afgewerkt met 1 mm aluminium (Stucco) beplating. Grootste uitdaging was echter de montage van de 3 meter lange inductie-units in de plafondeilanden. Zowel afmetingen als bijbehorend gewicht vroegen om specifieke montagevoorzieningen, maar ook hiervoor draaien wij onze hand niet om.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.