Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Infrarood verwarming op basis van carbon

Infrarood verwarming op basis van carbon

Over 29 jaar zou Nederland van het gas af moeten zijn. Vaak wordt als oplossing de warmtepomp genoemd, maar er zijn meer mogelijkheden. Karbonik levert bijvoorbeeld hoogwaardige elektrische verwarmingselementen die gebruik maken van infrarood warmte op basis van carbon. Hiervoor is geen grootschalige verbouwing nodig, aangezien de elementen ook kunnen werken op 230 Volt. Daarmee zijn ze dus ook uitermate geschikt voor woningen waar geen warmtepomp mogelijk is.

In het provinciehuis in Den Haag worden de werkplekken voortaan individueel verwarmd door middel van infrarood warmte.

Verwarmen op basis van infrarood warmte biedt vele mogelijkheden: verwarmingsfolie, verwarmend behang (fleece) en panelen. Karbonik biedt vloerverwarming, wandverwarming en plafondverwarming inclusief de bijbehorende besturingssystemen. De bestseller is de verwarmingsfolie van minder dan 0,5 mm dik, die prima te gebruiken is als vloerverwarming. De warmte die vrijkomt, is erg comfortabel, terwijl er minder energie wordt verbruikt dan bij traditionele verwarming. Omdat er geen water aan te pas komt, kan het systeem niet gaan lekken en omdat er geen bewegende delen zijn, is onderhoud ook niet nodig. “De aansturing gebeurt via een thermostaat, maar kan ook met een smartphone of huisautomatiseringssysteem”, vertelt Koen Klooster, mede-eigenaar van Karbonik. “Het is een eenvoudig product qua samenstelling, waardoor het zeker zo’n dertig jaar meegaat. Ook is het goed te recyclen.”

Energieneutrale verwarming

Uit Duits onderzoek van de Hochschule Konstanz Technik, Wirtschaft und Gestaltung blijkt dat je in sommige situaties beter uit bent met infrarood verwarming dan met een warmtepomp. Een warmtepomp vergt een behoorlijke investering, die je ook kunt gebruiken voor elektrische infrarood verwarmingselementen in combinatie met PV-panelen. Daarmee verkrijg je een energieneutraal systeem. “In veel situaties ben je dan financieel en qua CO2-reductie beter uit. Bovendien is ons systeem geruisloos en snel en goedkoop te installeren”, aldus Klooster. Dat maakt het met name voor gebouwen waar geen warmtepomp wenselijk of mogelijk is, een goed alternatief. Ieder type gebouw kan ermee verwarmd worden, maar een goede isolatie blijft van belang.

Om tijdens het verwarmen niet meer energie te verbruiken dan noodzakelijk is, heeft Karbonik een ruim assortiment aan besturingssystemen. Klooster: “Zo’n besturingssysteem met powermanagement zorgt ervoor dat niet iedere ruimte tegelijkertijd energie verbruikt, terwijl toch optimaal verwarmd wordt. Met name voor grotere gebouwen is dit een toevoeging. Je hoeft de meterkast dan niet uit te breiden.”

De folie van Karbonik is als vloerverwarming te gebruiken onder alle mogelijke oppervlaktes en vereist geen speciale verbouwing.

Individuele verwarming

Karbonik is een jong bedrijf dat werd opgericht in 2015 en inmiddels heeft het al zeer innovatieve producten laten zien. Het is de ambitie om in de toekomst nog veel verder te gaan op het gebied van elektrisch verwarmen en energiebesparing. Zo is het nu ook mogelijk om ruimtes lokaal te verwarmen op basis van infrarood warmte, legt Klooster uit. “Met infrarood verwarm je objecten in plaats van de lucht. De lucht wordt pas dan warm door in contact te komen met objecten en de bouwschil, net als bij verwarming door de zon. Met dit effect kunnen we werkplekken individueel van de juiste temperatuur voorzien. Iedere werknemer heeft immers andere wensen.”

Werkplekken van het provinciehuis in Den Haag zijn op deze manier al in een pilot voorzien van individuele verwarming, in opdracht van de TU Delft. “De werkplekken die niet in gebruik zijn, hoeven niet verwarmd te worden en ook de omgeving kan koeler gehouden worden. We verwachten dit in de toekomst steeds vaker uit te rollen”, aldus Klooster.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.