Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Industrieel luchtgordijn  lost problemen op

Industrieel luchtgordijn lost problemen op

We kennen allemaal het luchtgordijn boven de entree van een winkel. HVAC Nederland levert dergelijke luchtgordijnen in alle soorten en maten. Daar stopt het echter niet! Luchtgordijnen vormen een belangrijke schakel binnen het duurzamer werken in de industrie en lossen meer dan één probleem op.

HVAC Nederland

Perfect als klimaatscheiding.

 

We spreken met Frank Joosten van HVAC Nederland. “Wij zien als producent en leverancier dat het luchtgordijn steeds meer zijn weg vindt richting de industrie. Daar is het nog een relatief onbekend product. Dat is jammer, want er valt veel winst te behalen.”

Voor grote toegangsdeuren en laaddocks

HVAC Nederland

Luchtgordijn in verticale opstelling bij een toegangsdeur.

 

De voordelen van het toepassen van luchtgordijnen bij grote toegangsdeuren en laaddocks zijn meer dan helder. “Bedrijven die met grote toegangsdeuren werken, kennen allemaal dezelfde problemen”, schetst Joosten. “De temperatuur in een hal op peil houden zonder luchtgordijn, terwijl er regelmatig een grote buitendeur open en dicht gaat, is praktisch onmogelijk. Het gevolg is dat de stookkosten omhoog vliegen, zonder dat daar rendement uit behaald wordt. Hetzelfde geldt voor geforceerde koeling. Het is zaak om het klimaat binnen te scheiden van het klimaat buiten. Dat is precies wat onze luchtgordijnen doen. ‘s Zomers en ‘s winters.” Op de vraag of er aangegeven kan worden hoe groot de energiebesparing is bij toepassing van luchtgordijnen, luidt het antwoord: “In de winter wordt er met een luchtgordijn dermate fors bespaard op de stookkosten in de hal, dat deze besparing kan oplopen tot wel 80% van de energiekosten ten opzichte van een open deur. Zo verdient zelfs de meest forse investering zichzelf terug.” Een ander voordeel dat wordt geschetst door Joosten, is het buitensluiten van straatvuil: “Dan moet je denken aan bladeren en zand. Een luchtgordijn vormt een barrière.”

Maatwerk op niveau

Gevraagd naar de maximale maat waarop HVAC Nederland luchtgordijnen produceert, luidt het antwoord: “Die bestaat eigenlijk niet, alles is maatwerk. Het grootste luchtgordijn dat we tot nu toe geleverd hebben, was gemaakt voor een deuropening van 9 meter breed bij 18 meter hoog. Dat is wel groot, zeker als je de gemiddelde maatvoering van 3 x 3 meter of 4,5 x 4,5 meter ernaast zet.”

Werken de luchtgordijnen voor de industrie hetzelfde als die voor de retail? Joosten schut ontkennend zijn hoofd. “In de industrie maken we gebruik van zowel horizontale als verticale opstellingen van het luchtgordijn. Horizontaal opgesteld kunnen we zo breed gaan als we willen, met een maximale hoogte van 6 meter. Wanneer we overgaan op verticale toepassing, dan is de hoogte ongelimiteerd en hebben we te maken met een maximale breedte van 10 meter.” HVAC levert standaard onverwarmde luchtgordijnen voor industriële toepassingen. “De werking van het luchtgordijn is namelijk gebaseerd op de luchtstroom die geproduceerd wordt. Er zijn uitzonderingen, waar we wel verwarmde luchtgordijnen leveren. Wanneer er in de directe omgeving van de deuropening mensen werken, dan komt de factor comfort namelijk om de hoek kijken. Een verwarmd luchtgordijn is in die situatie prettiger dan een onverwarmde versie. Natuurlijk levert een verwarmd luchtgordijn ook energiebesparing op en komt het grootste deel van de warmte ten goede aan de ruimte.”

Distributie via de installatiebranche en deurenfabrikant

HVAC levert via de installatiebranche en de deurenfabrikant. ‘We zijn er trots op dat we als expertisebedrijf kunnen rekenen op zeer professionele installateurs die trouw zijn aan ons merk. Het vraagt om gedegen vakkennis, wil je het juiste luchtgordijn adviseren en goed monteren. Onze installateurs zien we als partners. Zij weten ons product op waarde te schatten en scoren bij hun klant met een optimale oplossing. De deurenfabrikanten die bij ons bestellen, realiseren zich heel goed dat ze met het aanbieden van luchtgordijnen extra toegevoegde waarde bieden voor hun klanten. Ze creëren er een uniek onderscheidend vermogen mee.”

Het industriële luchtgordijn gedijt dus goed op plaatsen waar sprake is van veel binnen- en buitenverkeer. “Daar liggen mooie kansen voor zowel de installateur als deurenfabrikant. Het luchtgordijn mag meer bekendheid genieten in de industriële sector. Het is een mooi product dat zichzelf terugverdient, bijdraagt aan duurzamer werken en meer dan één probleem binnen de industrie oplost.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.