‘Mensen in de kou door groot tekort aan warmtepompmonteurs’ en ‘Installatietijd warmtepompen moet gehalveerd worden om kabinetsdoelstellingen te halen’. De aankondiging van minister Hugo de Jonge dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om bij vervanging van hun cv-ketel een hybride of all-electric warmtepomp te installeren, brengt heel wat teweeg in installatieland. Want wie moet al deze warmtepompen installeren, nu het technisch personeelstekort blijft toenemen? Volgens Peter Koelewijn van Studium ligt het antwoord mede in zij-instromers, die met de Bootcamp Warmtepompen in slechts vier weken tijd worden opgeleid tot gecertificeerd warmtepompmonteur.
Studium is een erkende technisch opleider met een breed aanbod toegankelijke en praktijkgerichte opleidingen. Van koel- en klimaattechniek tot elektrotechniek en vele in-company mogelijkheden. “In september wordt hier de Bootcamp Warmtepompen aan toegevoegd”, vertelt Koelewijn. “Hiermee bieden wij een solide basis voor warmtepompmonteurs, die een zeer interessante én werkzekere toekomst tegemoet gaan.”
De afgelopen maanden ontving Studium regelmatig vragen van zij-instromers, die zich willen omscholen tot warmtepompmonteur. Is het halen van een F-gassencertificering hiervoor afdoende? Koelewijn schudt ontkennend zijn hoofd. “Een warmtepompinstallatie bestaat uit twee delen. Naast het koeltechnische deel, waarvoor inderdaad een koudemiddelencertificering vereist is, moeten warmtepompmonteurs ook waterzijdige kennis ontwikkelen. Bovendien moeten zij op de hoogte zijn van alle gangbare systemen in de markt. Van hybride tot all-electric en van warmwaterboiler tot buffervat: in onze bootcamp komt het allemaal aan bod.”
Het momentum voor de bootcamp is volgens Koelewijn ideaal, nu brancheorganisaties Wij Techniek, NVKL en Techniek Nederland de Vakmanschapsroute Warmtepomp uitrollen. “Tijdens onze bootcamp wordt namelijk al een eerste discipline uit deze vakmanschapsroute opgepakt. Hierdoor beschikken nieuwe instromers al direct over de juiste (basis)kennis en certificeringen. Van F-gassen categorie 2 tot Vakmanschap CO en Vakmanschap Warmtepompen.”
De bootcamp is geschikt voor iedereen die zo snel mogelijk wil starten als warmtepompmonteur, benadrukt Koelewijn. “Een vooropleiding en/of voorkennis van de techniek is niet nodig. Alle modules starten namelijk met een uitgebreide introductie.” Het eerste deel focust volledig op koeltechniek (F-gassen), vertelt hij, waarbij monteurs bijvoorbeeld leren om warmtepompinstallaties te testen, vacumeren, vullen, instellen en inregelen. “De module wordt afgesloten met een examen, waarna we direct doorgaan met de module gasverbrandingstoestellen. Warmtepompmonteurs gaan de komende jaren heel veel hybride installaties monteren, waarbij de warmtepomp samenwerkt met de (bestaande) cv-ketel. Het is daarom essentieel om te weten hoe zo’n cv-ketel werkt en hoe deze veilig gemonteerd, gekoppeld en getest wordt.”
De derde en laatste module focust op de nieuwe Vakmanschapsroute Warmtepomp (profiel: Monteur Warmtepomp), waarbij deelnemers leren hoe zij een warmtepomp, warmtepompboiler en buffervat waterzijdig aansluiten. Ook module twee en drie worden afgesloten met een examen.
Tijdens de vierweekse bootcamp staat de praktijk centraal. “Cursisten leren bij ons geen trucje, maar raken vertrouwd met alle gangbare systemen van alle bekende merken”, besluit Koelewijn. “Van lucht/water- tot water/watersystemen, van splitlevel tot monoblock en van Daikin tot Remeha en Sinclair. Doordat minimaal 50% van de lesuren praktijkuren zijn, maken deelnemers ruim voldoende vlieguren en zijn zij direct inzetbaar als warmtepompmonteur.”