Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Rudy Grevers, manager woningbouw voor Alklima, toont de stapsgewijze weg naar All-Electric.

In stappen van het gas af

Een nieuwe strategie voor hybride (en daarna)

In 2014 trok Alklima verbaasde gezichten met een zeer prominente plek voor de lucht/water-warmtepomp in de verwarmingshal van de VSK beurs. Toen was de Papendrechtse leverancier van hoogwaardige klimaatsystemen al overtuigd dat deze techniek belangrijk zou worden in de woningbouw. En ze heeft aardig gelijk gekregen! De lucht/water-warmtepomp is inmiddels het meest toegepaste warmtepompsysteem voor nieuwbouw in ons land en wordt ook veelvuldig toegepast in de gestapelde woningbouw. Met een nieuw concept biedt Alklima nu ook een slimme oplossing voor veel bestaande woningen: All-Electric Ready. Deze uitbreiding van het succesvolle Ecodan-programma maakt het mogelijk een huis te voorzien van een hybride oplossing (warmtepomp + cv-ketel) en op termijn door te pakken naar volledig elektrisch met dezelfde installatie. 

Voorbereiden op gasloos via het Instapmodel: binnen een cv-ketel en een hydrobox, buiten de warmtepomp.

Het is een vraag die huiseigenaren met verduurzamingsplannen voor hun bestaande huizen bezighoudt: moet ik kiezen voor een hybride warmtepomp of meteen zorgen dat ik helemaal van het gas af kom? De keuze hangt af van een aantal factoren, zoals de leeftijd van het huis, het afgiftesysteem en de mogelijkheden om te isoleren. Alklima, exclusief importeur van 

Mitsubishi Electric Living Environment Systems, presenteerde onlangs de nieuwe All-Electric Ready-oplossing waarbij deze factoren geen bezwaar meer vormen om gefaseerd de stap te maken naar een installatie zonder gasaansluiting. Het systeem wordt de komende maanden gepresenteerd op de VSK en er worden webinars en trainingen gegeven, zodat de eerste leveringen na de zomervakantie kunnen starten.

Van het gas af

In zijn (pers)presentatie vertelde Rudy Grevers, manager woningbouw voor Alklima, dat er twee sleutelmomenten waren voor de warmtepomp. “Het eerste was minister Eric Wiebes, die in maart 2018 vertelde dat de gaskraan in Groningen dicht ging, het tweede was een dik pak sneeuw en temperaturen dik onder nul. Toen bewezen de goede warmtepompen dat ze ook onder winterse condities voldoende warmte konden leveren. In Scandinavië wist men dat al, Nederland was nu ook overtuigd. In 2050 moeten alle huizen van het gas af zijn. Met All-Electric Ready kunnen we dit proces aanmerkelijk versnellen. Woningen gebouwd vanaf 2000 kunnen sowieso direct van het gas af met direct een All Electric-opstelling en hooguit wat aanpassingen aan het afgiftesysteem. Voor de oudere woningen is All-Electric Ready mogelijk een oplossing, waarbij doorpakken naar All-Electric het uitgangspunt is.”

Varianten

Alklima biedt in het All-Electric Ready-concept een breed scala aan configuraties aan met binnen- en buitenunits, waardoor voor de meeste woningen een passende samenstelling te maken is: direct gasloos of instappen en later loskoppelen. Voor de laatste aanpak zijn twee All-Electric Ready-varianten samengesteld. De eerste is het Instapmodel dat naast de cv-ketel bestaat uit een hydrobox (alleen voor verwarmen of koelen) en een passende buitenunit; een vervolgstap naar All-Electric zou de toevoeging van een boiler met driewegklep kunnen zijn. De tweede variant is het Doorpakmodel dat uitgaat van een cv-ketel met een buitendeel, inclusief een hydrobox en een boiler of een variant met een cilinderunit (met ingebouwde boiler). Voor beide varianten zijn passende buitenunits leverbaar uit het Ecodan-programma met drie series: de Eco-Inverter (5,4 – 7,1 kW), de Power-Inverter (8,4 – 10,1 kW) en de Zubadan (voor de meest extreme situaties). 

Omschakelpunt

Er zijn diverse regeltechnische mogelijkheden om te schakelen tussen cv-ketel en warmtepomp, maar ook gelijktijdig functioneren in combinatie met een 0-10 V aansturing behoort tot de mogelijkheden. In vergelijking met klassieke hybride oplossingen biedt het All-Electric Ready-systeem de mogelijkheid om bij gemiddeld veel lagere buitentemperaturen dan de klassieke hybride systemen om te schakelen naar gas. Dat bespaart veel gas en met aanvullende maatregelen in huis komt de route naar gasloos vanzelf in beeld, waarbij ook het vastrecht en dubbele onderhoudskosten komen te vervallen. Ruimtegebrek hoeft niet altijd een probleem te zijn, een liggend boilervat is bijvoorbeeld een oplossing voor huizen met een schuine kap. 

Met het All-Electric Ready-concept komt het gasloze leven voor een groot aantal woningen binnen bereik. En dat is hard nodig in een maatschappij waar bij huishoudens en corporaties nog grote onzekerheid bestaat over de keuze nieuwe cv, hybride systeem of helemaal van het gas af. All-Electric Ready biedt hiervoor een toekomstbestendige oplossing.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.