Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

In een handomdraai een maakbaar, transporteerbaar en efficiënt verwerkbaar product: Prefab sets in Revit dankzij BIM consultancy


Stefan_Consultancy_Prefab_InstallatieBouw_0321
BIM-consultant Stefan Jansen.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Trimble

9 juli 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Het prefabriceren van leidingwerk, meterkasten en andere installatieonderdelen is niet nieuw, maar wel (kosten)efficiënter dan ooit tevoren. Onder andere omdat de kloof tussen visueel ontwerp en fysiek project steeds kleiner wordt. “Om er zeker van te zijn dat de prefab elementen passen, gelden nauwe tolerantiegrenzen”, weten BIM-consultants Stefan Jansen en Laurens Duijm van Trimble. “Actuele en betrouwbare productgegevens zijn onontbeerlijk, waarin de Trimble MEP-contentbibliotheek perfect voorziet. Bovendien biedt Trimble tal van software- en hardware-oplossingen én aanvullende diensten om de ontwerpkwaliteit te verhogen, de communicatie te verbeteren, processen te versnellen én tijd en (faal)kosten te beperken.”​

Trimble is een beursgenoteerde Amerikaanse ICT-leverancier, met als doel om fysieke en digitale werelden te verbinden. Met technologieën op het gebied van positionering, modellering, connectiviteit en data-analyse ondersteunt ze klanten om hun productiviteit, kwaliteit, veiligheid én duurzaamheid te verbeteren. Trimble is actief in meer dan 150 landen, waaronder Nederland. Met de overname van Stabiplan in 2018, heeft ze haar marktaandeel in de Nederlandse Mechanical, Electrical & Plumbing (MEP) industrie flink vergroot. Onder andere door de toevoeging van Stabicad for Autocad, Stabicad LT en natuurlijk Stabicad for Revit.


Van generiek naar (bedrijf)specifiek

“Met Stabicad for Revit bieden wij een krachtig en compleet softwarepakket voor de MEP-installateur”, aldus Jansen. “In de Revit template zijn alle werktuigbouwkundige en elektradisciplines standaard aanwezig, zodat elke MEP-installateur ermee kan werken. Echter heeft niet iedereen alle functionaliteiten ook nodig. Daarom passen wij de templates op maat aan, van generiek naar (bedrijf)specifiek. Hierbij wordt niet alleen de ontwerpafdeling betrokken, maar ook de werkplaats: welke data is nodig om een prefab ontwerp maakbaar te maken?” Duijm: “Naast softwareontwikkelaar en softwareverkoper zijn wij dus ook softwareconsultant. We ondersteunen graag bij de opstart van een project, maar ook bij procesmatige zaken. Bijvoorbeeld op het gebied van prefab. Ook organiseren we regelmatig trainingen om klanten bekend én vertrouwd te maken met onze software. Voorheen deden we dit klassikaal, maar dat is op dit moment helaas niet mogelijk. Met een uitgebreid Virtual Instructor Led Training (VILT) programma zetten we de begeleiding daarom online voort. Persoonlijk, met individuele opdrachten en met constante feedback van onze trainers. Daarnaast bieden we diverse interessante E-learnings.”


BIM-consultant Laurens Duijm.

Prefab module

Om hun prefab processen te optimaliseren, stappen steeds meer installateurs én producenten over van AutoCAD naar Stabicad for Revit, merkt Duijm. “Niet verwonderlijk, want dankzij de Revit-software kan veel efficiënter én sneller worden gewerkt. Bovendien beschik je direct over een volledig BIM-model.” Jansen: “Stabicad for Revit is ontwikkeld om eenvoudig en snel installaties te ontwerpen, beheren en controleren. In de software is bovendien een prefab module opgenomen, met handige tools voor het snel en goed aanmaken van prefab sets. Naast een handmatige selectie kunnen klanten gebruikmaken van zogenaamde model lines. Hierbij wordt een raster over het installatiemodel geplaatst, met bijvoorbeeld de afmetingen van de vrachtwagen, op basis waarvan automatisch de juiste prefab maatvoering wordt bepaald. In de prefab setbenaming kunnen bijvoorbeeld kavelnummers of andere (bedrijf)specifieke coderingen worden toegevoegd. Zo ontstaat tevens een transporteerbare én efficiënt verwerkbare prefab set.”


Welke views en data zijn wenselijk?

In navolging van de templates wordt ook de lay-out va n de prefab-/werktekeningen op maat door de Trimble-consultants aangepast. Welke views zijn wenselijk? Is het vooraanzicht van de prefab set voldoende, of wenst men ook een zijaanzicht, bovenaanzicht en/of 3D-aanzicht? Inclusief of exclusief parameters, automatisch gegenereerde materiaallijsten en annotaties? “Door hier in de voorfase over na te denken, kunnen in één keer de prefab tekeningen van grote aantallen sets gegenereerd worden”, aldus Duijm. “Van concept tot installatie biedt Stabicad voor Revit geïntegreerde berekeningen, OpenDATA BIM-content en uitgebreide productiviteitstools die de modelleur ondersteunen bij het snel produceren van het hoogste detailniveau in het 3D-ontwerp.” Op dit moment is Duijm onder andere betrokken bij de procesoptimalisatie van Post Luchtkanalen in Rosmalen. De producent van luchtkanalen en appendages krijgt vaak installatieontwerpen aangeleverd, die in eigen beheer worden omgezet naar maakbare prefab producten. Voorheen gebeurde dit in AutoCAD, maar nu steeds meer klanten overstappen naar Revit gaat Post Luchtkanalen hier graag in mee. “Dankzij de uitgebreide functionaliteiten van Stabicad for Revit kunnen alle prefab ontwerpen – ook vanuit Stabicad for Autocad – voortaan eenvoudig in Revit worden uitgewerkt. Bovendien kan direc t de juiste output voor de werkplaats gegenereerd worden”, vertelt hij. “Op dit moment worden hiervoor de template en een eigen maatbibliotheek ingericht. Daarnaast wordt het complete werkproces gedocumenteerd en zichtbaar gemaakt in handige instructievideo’s, zodat ook toekomstige medewerkers snel vertrouwd raken met de nieuwe processen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht