Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse Scholen

In een handomdraai een akoestisch plafond

dav
Sonaspray® is toe te passen in alle mogelijke kleuren.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Asona

3 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Asona levert en plaatst akoestische plafonds bij scholen en in andere gebouwen. Deze bestaan uit cellulosevlokken of uit een glad materiaal, zodat iedere gewenste uitstraling mogelijk is.

Naast geluiddempend pleisterwerk (Sonacoustic®) en isolerende en geluidsabsorberende bekleding voor plafonds (Sonatherm®) werkt Asona met akoestisch spuitwerk (Sonaspray®). Dit laatste wordt meestal toegepast binnen scholen, vertelt accountmanager Martin Dutour. “We spuiten dan cellulose tegen het plafond. Dat is een soort papier met vezels. Daar zit ook borax in, ofwel natriumtretraboraat; een mineraal dat het plafond brandvertragend maakt.”

Ook verlichting en dakkoepels worden netjes afgewerkt, waardoor de Sonaspray® eruitziet als gewoon, grof stucwerk.

Mooiere ruimtebeleving

Het spuitwerk past op ieder plafond en ook op wanden. Deze worden mooi afgewerkt, waardoor het net gewoon pleisterwerk lijkt. Zelfs hoeken en rondingen vormen geen probleem. Het is een milieuvriendelijke methode die snel aan te brengen is. Of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie of een bestaand klaslokaal, Asona weet de akoestiek in iedere ruimte te verbeteren. Bij een bestaande situatie wordt het systeemplafond eruit gehaald en worden de vlokken direct tegen het plafond gespoten. Leidingen worden meegespoten, zodat deze amper meer opvallen. Dit zorgt bovendien voor een industriële look, waar tegenwoordig steeds vaker vraag naar is, vertelt Dutour. “Door het systeemplafond te verwijderen, krijg je een veel mooiere ruimtebeleving. We hebben acht standaard kleuren, maar op aanvraag kunnen we alle kleuren leveren die gevraagd worden.”

Verschillende diktes

Asona werkt niet alleen op scholen, maar voor alle mogelijke opdrachtgevers en zelfs bij particulieren. Zo heeft zij akoestische materialen aangebracht bij Naturalis, de gemeentehuizen van Bemmel en Dronten, villa’s en diverse kantoorgebouwen. Hier wordt vaker gekozen voor een gladde afwerking, zegt Dutour. “Deze afwerking is op basis van mineralen wolplaten en een heel fijne celluloselaag. Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld verlichting er naadloos in weggewerkt kan worden. Dit materiaal is in verschillende diktes leverbaar.”

Asona is werkzaam in heel Nederland. Sonaspray® werd ontwikkeld door de International Cellulose Corporation (ICC) in Houston, Texas. Sonacoustic® en Sonatherm® werden ontwikkeld door Sonacoustic International in Nederland.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%