Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
In acht weken compleet nieuwe technische installaties voor Noorderpoort: ‘Comfortabel en energiezuinig’
De ventilatie is nu per lokaal CO2-gestuurd, waardoor de luchtverversing dus automatisch is afgestemd op de bezetting.

In acht weken compleet nieuwe technische installaties voor Noorderpoort: ‘Comfortabel en energiezuinig’

Veel van de zeventig klaslokalen van deze locatie van het ROC werden in het begin van het jaar nog niet geventileerd via luchtbehandeling. In de klassen moest voor ventilatie een raam worden opengezet. Verleden tijd nu de installaties voor verwarmen, koelen en luchtbehandeling in de school compleet zijn vernieuwd.

Alle installaties zijn ontworpen en gekozen met de BREEAM-norm in gedachte.

“De ventilatie is nu per lokaal CO2-gestuurd, waardoor de luchtverversing dus automatisch is afgestemd op de bezetting van het lokaal. Comfortabel, fris en energiezuinig”, legt projectleider Paul Peet namens vanPanhuis Hoogeveen uit. De opdracht om alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties te ontwerpen en aan te leggen, werd door Noorderpoort in april aan vanPanhuis Hoogeveen gegund, in samenwerking met Adviesbureau Winkelman Engineering te Drachten. “Corona speelde al, maar de school had al eerder het voornemen om de installaties aan te pakken”, geeft Peet aan. “Nu viel de vernieuwing samen met de discussie die landelijk ontstond over de ventilatie op scholen.”

Warmtepomp ‘leidend’

Naast de luchtverversing pakte vanPanhuis Hooge-veen op de school met zo’n 3.500 leerlingen ook de verwarming en koeling aan. De traditionele cv-installatie staat er nog wel, maar de nieuw aangelegde warmtepomp in combinatie met een extra warmtepomp is in de woorden van Peet nu ‘leidend’ als het gaat om temperatuurregeling. “Alleen bij echt winterse temperaturen zal de cv-installatie nog moeten bijspringen om klaslokalen te verwarmen.” Met het vierpijps warmtepompsysteem is het mogelijk om de verschillende lokalen te koelen, te verwarmen of gelijktijdig te koelen én verwarmen. “Bijvoorbeeld wanneer er aan de ene kant van de school een andere behoefte is dan aan de andere kant”, legt de projectleider uit.

BREEAM-norm in gedachte

Alle installaties zijn volgens Peet ontworpen en gekozen met de BREEAM-norm in gedachte. “Energiebeheer en regelmanagement zijn hierbij belangrijk. Dat betekent dat de installaties niet alleen een goed rendement moeten leveren, maar dat ook monitoring door de school goed mogelijk moet zijn.” En dat is in dit project prima gelukt, vertelt hij. De school en vanPanhuis Hoogeveen spraken bij oplevering van het project een monitoringtraject voor een jaar af. Gedurende dit jaar zullen op vier momenten de ervaringen van de school met de nieuwe installaties worden besproken. In het eerste gesprek bleek volgens de projectleider dat de school prima tevreden was.

Beter lux- en UGR-waarde

De aanpak van de elektrotechnische installaties behelsde binnen dit project vooral de verlichting. In heel de school is de oude TL-verlichting vervangen door LED. Het algehele lichtniveau is hierdoor volgens Peet enorm verbeterd. “Dit door een betere lux- en UGR-waarde”, legt hij uit. “Ook waren er veel schaduwplekken. Die zijn nu verdwenen. Zo levert LED niet alleen een energiebesparing op, maar draagt het ook bij aan betere leerprestaties.”

In acht weken klaarde vanPanhuis de complete klus. De zaterdag voordat de leerlingen op maandag weer naar school kwamen, werden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. “Ondanks de tijdsdruk hebben we hier een kwalitatief hoogstaand project kunnen afleveren. Dit dankzij een goede voorbereiding en een perfecte samenwerking met Noorderpoort en Winkelman Engineering”, besluit de projectleider tevreden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.