In het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is afgelopen november onderhoud uitgevoerd aan de ACB verdelerinstallatie. Conform de specificaties van leverancier Hager zijn alle vermogensautomaten in het ziekenhuis vrijgeschakeld, uit de verdeler gereden, grondig geïnspecteerd, onderhouden en getest, waarmee een correcte werking, veiligheid en betrouwbaarheid van de verdelerinstallatie voor de komende jaren wordt geborgd.
De verdeelinrichtingen in het IJsselland Ziekenhuis dateren uit 2013. De installatie omvat twee hoofdverdelers van 1.600 Ampère, met daarin zes vermogensautomaten en twee reserveschakelaars, vertelt Conno van der Heiden, inspecteur en eigenaar van CH Inspecties en gedelegeerd installatieverantwoordelijke van het IJsselland Ziekenhuis. Vanuit de hoofdverdelers worden alle gebouwgebonden installaties gevoed, van de verlichtings- en krachtstroominstallaties tot en met de klimaat- en medische installaties. “In opdracht van IJsselland-installatieverantwoordelijke Jan de Boer heb ik recent een bedrijfsvoering voor de elektrotechnische installaties in het ziekenhuis opgesteld, op basis van de NEN-norm 3140. Vervolgens is er een Risico Inventarisatie (RI&E) uitgevoerd. Uit deze RI&E is een inspectie- en onderhoudsplanning voortgekomen, waaruit bleek dat de hoofdverdeelinrichtingen aan inspectie en onderhoud toe waren. Om hier optimaal invulling aan te geven, heb ik in opdracht van het IJsselland ziekenhuis contact opgenomen met leverancier Hager, dat over de juiste expertise, certificeringen én eventuele vervangingsonderdelen beschikt.”
“Samen met Conno hebben wij de werkzaamheden en mogelijke uitvoeringstijden in kaart gebracht”, vertelt Martwin de Man, Service Manager bij Hager. “Vervolgens hebben we de benodigde gereedschappen, mensen, veiligheidsaspecten en eventuele risico’s geïnventariseerd, op basis waarvan we een werkplan hebben opgesteld.” Van der Heiden: “In de week voor de werkzaamheden zijn alvast de reserveschakelaars in onderhoud genomen. Vervolgens zijn op 24 november de overige vermogensautomaten uitvoerig geïnspecteerd, onderhouden en getest.”
“Voor aanvang van de werkzaamheden hebben we een kennismaking inclusief veiligheidsinstructie voor alle betrokkenen verzorgd”, vertelt De Man. “We hebben het werkplan doorgesproken, de werkplek voorbereid en een Last Minute Risk Analysis uitgevoerd. Nadat Conno alle schakelhandelingen voor het ziekenhuis had verricht, hebben wij de vermogensautomaten uit de verdelers gehaald.” Het onderhoud startte met een stuk inspectie van de mechaniek, bluskamers en schakelcontacten, vertelt hij. “Vervolgens hebben we het mechanische onderhoud uitgevoerd, waarbij onder andere de tandwielen, veren en spoelen zijn gesmeerd en getest. Tot slot hebben we (de instellingen van) de beveiligingsrelais gecontroleerd, die bij een te hoge belasting of kortsluiting de vermogensautomaat afschakelt. Al onze bevindingen én aanbevelingen zijn samengevat in een rapport.”
Voorwaarde tijdens het onderhoud was dat alle installaties in het IJsselland Ziekenhuis onder spanning bleven. “Het onderhoud is uitgevoerd op een zaterdag, omdat de poliklinieken dan gesloten zijn en de bezetting minimaal is”, vertelt Van der Heiden. “In de wintermaanden is het gevraagd vermogen bovendien lager, omdat minder gekoeld hoeft te worden.” De Man: “De hoofdverdelers in het IJsselland Ziekenhuis worden ieder gevoed door één transformator. Bij spanningsuitval schakelt een noodstroomgenerator in. De hoofdverdelers zijn echter dusdanig opgebouwd, dat het ook mogelijk is om ze – middels schakelhandelingen – met één transformator en één noodstroomgenerator te voeden. Mits het gevraagd vermogen dit toelaat, natuurlijk. Dit bood de mogelijkheid om steeds één vermogensautomaat (kort) vrij te schakelen en uit te wisselen met de reserveschakelaars. Zodat we veilig onderhoud konden uitvoeren, zonder de stroomvoorziening in het ziekenhuis in gevaar te brengen.”
Enkele maanden na de werkzaamheden, kijkt Van der Heiden terug op een prettig en vlekkeloos verlopen project. “De gedegen voorbereiding en open communicatie hebben hier absoluut aan bijgedragen. Tussen 2013 en 2018 hebben we in het ziekenhuis behoorlijk wat schakelhandelingen uitgevoerd, om de installatie inzichtelijk te krijgen. Echter ondanks die handelingen verkeerden de hoofdverdelers nog in uitstekende conditie.” De Man beaamt dat. “Tijdens het onderhoud hebben we geen grote afwijkingen geconstateerd. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze verdelerinstallatie – onder dit beheer en mits regelmatig onderhoud – nog jarenlang probleemloos vooruit kan.”