Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Iedereen scherp houden voor frisse scholen’
Je stuurt je kinderen liever naar een gezonde, frisse school.

‘Iedereen scherp houden voor frisse scholen’

Het budget van de SUVIS-regeling is opgehoogd. Van 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022 is het weer mogelijk om subsidieaanvragen te doen voor het verbeteren van de ventilatie op scholen. Ook Wouter Wijma, directeur van klimaatspecialist Ned Air en voorzitter van Binnenklimaat Nederland, is daar blij mee. “Het extra geld is een goed teken dat het demissionaire kabinet zich bewust is van het belang van goede ventilatie in klaslokalen. Bij Ned Air staan we klaar met onze mooie units om scholen aan te pakken. Ik ben alleen bang dat het geld niet alleen voor ventilatie zal worden ingezet, en dat was toch wel de bedoeling.”

Om de luchtkwaliteit in scholen te verbeteren moet nog veel, heel veel gebeuren. Voor het ledigen van de hoogste nood is de inmiddels bekende Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) in het leven geroepen. Na een eerste tranche van ongeveer € 100 miljoen, die flink overtekend werd, is besloten versneld €100 miljoen extra beschikbaar te stellen. Prachtig, vindt Wouter Wijma, die met zijn bedrijf alles in huis heeft om de luchtkwaliteit van scholen naar minstens het niveau Frisse Scholen klasse B te tillen. “De subsidie is specifiek voor ventilatie bedoeld, maar als je de voorwaarden leest, mag een school die de ventilatie aanpakt ook zonnepanelen uit die pot subsidiëren.”

Meer dan alleen ventilatie

Met de pet op van Binnenklimaat Nederland is hij daar minder blij mee. “Wij pushen al lang op ventilatie en die boodschap heeft eindelijk in de landelijke politiek tot resultaten geleid. We zien nu dat de specifieke subsidie breder, dus oneigenlijk wordt aangewend. Ik begrijp dat wel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO, de PO-raad en de VO-raad hebben een klimaatakkoord uit te voeren en zien het liefst volledige verduurzaming van het scholenbestand. En daar zijn inderdaad miljarden voor nodig. Maar het gevolg is dat schoolbesturen voor nog complexere en vooral duurdere operaties staan en dat betekent langere trajecten die zelfs worden uitgesteld. De oneigenlijke aanwending betekent ook dat er aanvragen voor puur ventilatieverbetering die later binnenkwamen, in de eerste tranche buiten de boot zijn gevallen. Als het ook voor zonnepanelen en isolatie gebruikt kan worden, noem het dan geen SUVIS. Wij vinden dat je strenger moet selecteren en daar lobbyen we ook voor.”

Wouter Wijma is erg blij met de updates van het Programma van Eisen Frisse Scholen. “Vooral de aandacht die wordt geschonken aan kwaliteitsborging is een goede stap.”

Van leidraad naar wet

Buiten deze wrevel is Wijma erg blij met de updates van het Programma van Eisen Frisse Scholen. “Vooral de aandacht die wordt geschonken aan kwaliteitsborging is een goede stap. Het grote manco blijft dat Frisse Scholen geen verplichtend karakter heeft. Ik ben het helemaal eens met de RVO die wil dat het PvE Frisse Scholen als keiharde leidraad moet dienen. Wat mij betreft mag het een wet worden die ook goed ge handhaafd wordt.”

Ventilatiekeur

Waar ook handhaving op zijn plaats is, zijn spelers in de markt die o nterecht roepen dat ze per uur 950 m3 ventileren met 33 dB(A) geluidsproductie. Wijma: “Als ik in de testrapporten lees dat de aanvoerfan aanstaat maar de retourfan uit, lijkt dat erg op de werkwijze van Volkswagen in dieselgate. Daar dient streng op gehandhaafd te worden. Wij als brancheorganisatie pakken dit wel op met het Ventilatiekeur dat we momenteel voor kantoren uitrollen en daarna voor scholen. De idee is simpel: je wilt daar werken waar het gezond is; scholen idem dito: je stuurt je kinderen liever naar een gezonde, frisse school.”

Ondertussen vinden de stille, compacte EduComfort ventilatie-units van Ned Air nog steeds hun weg naar klaslokalen en schoolgebouwen. “De orderportefeuille bij installateurs is groot, door het tekort aan personeel en materialen staat de uitvoering vaak op de handrem. Intussen produceren we ook voor ons Duitse zusterbedrijf Wolf de CFL Edu decentrale units voor de Duitse en Franse markt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.