Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hybride warmtepompen: De nieuwe standaard voor woonhuisverwarming
Daikin warmtepompen zijn de stilste in de markt.

Hybride warmtepompen: De nieuwe standaard voor woonhuisverwarming

Het tempo waarmee onze woningen worden verduurzaamd, moet omhoog. Daarom worden huiseigenaren vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Door over te stappen op een hybride installatie kan gemiddeld 60% aardgas worden bespaard. Bovendien daalt de CO2-uitstoot voor verwarming en warmtapwaterbereiding met zo’n 25%. “Hoewel 2026 nog even weg is, zien we nu al een groeiende belangstelling. Zowel van installateurs als bewoners”, vertelt Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin Nederland. “Veel mensen zien de hybride warmtepomp namelijk als dé oplossing om de hoge gasprijzen te vermijden.”

“De hybride warmtepomp werd lange tijd gezien als een tussenoplossing en in Nederland helaas te snel afgeschreven”, aldus Hoogerwerf. “Al heel snel lag de focus op all-electric. Van de 7 miljoen woningen die we in Nederland hebben, is een groot deel hiervoor echter nog niet geschikt. Hier moeten eerst extra isolatie, verbeterd HR++ glas en vloerverwarming worden aangebracht, wat al een flinke investering betekent. Een all-electric warmtepomp is voor deze woningeigenaren echt een brug te ver. Bovendien: de meeste ketelvervangingen vinden nog altijd plaats bij defecten. In de afgelopen vijf jaar zijn jaarlijks nog 400.000 nieuwe cv-ketels verkocht. Simpelweg omdat we de volgende dag weer over cv-water en warmtapwater willen beschikken. Het momentum om over te stappen naar all-electric, is dan voorbij.”

De installatie en inregeling zijn zeer eenvoudig.

In een handomdraai een hybride installatie

Met de aankondiging van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting afgelopen mei krijgt de hybride warmtepomp volgens Hoogerwerf weer de aandacht die het verdient. “In ons land staan 2 miljoen gasketels van 5 jaar of jonger, waar uitstekend een warmtepomp naast geplaatst kan worden. Zo ontstaat in een handomdraai een hybride of bivalente installatie, waarmee direct tot 60% op het aardgasverbruik bespaard kan worden. Bovendien kunnen bewoners stap voor stap met hun woningverbetering aan de slag. Zo komt op termijn ook all-electric binnen handbereik.” 

Monobloc: de warmtepomp in combinatie met een bestaande cv-ketel

Speciaal voor deze doelgroep ontwikkelde Daikin de Altherma H Hybride (mono) – ook wel Add-On genoemd, omdat deze buitenunit eenvoudig en in combinatie met elk fabricaat cv-ketel geïnstalleerd kan worden. “Waar de warmtepomp zorgt voor de woningverwarming, voorziet de cv-ketel in de warmtapwaterbereiding”, aldus Hoogerwerf. “Ook schakelt de cv-ketel automatisch in wanneer de buitentemperatuur te laag wordt, waardoor bewoners een optimaal verwarmingscomfort blijven ervaren.” De monobloc warmtepomp onderscheidt zich door een compacte vormgeving en een hoog installatiegemak. “Installateurs kunnen met gemak twee warmtepompen per dag installeren. Een snelheid die we absoluut nodig hebben, om het ambitieuze doel van 1 miljoen hybride warmtepompen voor 2030 te halen.”

Hybride warmtepomp 

Voor bewoners die hun bestaande cv-ketel willen of moeten vervangen, heeft Daikin in samenwerking met Intergas de Daikin Altherma Hybride warmtepomp ontwikkeld. Deze full-hybride warmtepomp combineert de intelligente Daikin Altherma lucht/water-warmtepomptechnologie met de HR-technologie én het comfort van de (nieuwe) Intergas cv-ketel. “Op basis van de buitentemperatuur, de interne verwarmingsvraag en de actuele energieprijzen kiest de warmtepomp altijd de meest efficiënte modus”, aldus Hoogerwerf. “Warmtepomp en cv-ketel werken hierbij mét in plaats van naast elkaar. Zeker in de tussenseizoenen is deze optie zeer interessant. Besparingen tot 75% op het aardgasverbruik zijn geen uitzondering!” Bestaande radiatoren en leidingwerk in de woning hoeven niet te vervangen te worden, vertelt hij. “In combinatie met de compacte afmeting wordt ook hier een eenvoudige en snelle installatie geborgd.”

Daikin biedt voor elke woning en elke ambitie een passende oplossing.

Ondersteuning van bewoners én installateurs

Om bewoners én installateurs te helpen om de juiste warmtepompoplossing voor elke woning te kiezen, ontwikkelde Daikin de digitale woonscan. “Op daikin.nl/woonscan kunnen bewoners heel snel én vrijblijvend ontdekken welke Daikin oplossingen bij hun woonbehoefte passen. Simpelweg door een aantal vragen te beantwoorden, zoals: hoe oud is de woning? Welke maatregelen voor woningisolatie en/of lage temperatuur verwarming zijn al genomen? En wat is de energieambitie: minder gas verbruiken of volledig van het gas af? We werken samen met diverse callcenters, waar bewoners terecht kunnen met vragen. Ook beschikken we over een uitgebreid landelijk netwerk van installatiepartners, die graag en ondersteund door ons de woningopname, advisering en montage verzorgen. Bovendien zijn bewoners en installateurs welkom in ons Daikin Experience Center in Breukelen (daikin.nl/experience), waar zij tal van binnenklimaatoplossingen kunnen zien, voelen én horen. Of eigenlijk: niet horen, want onze warmtepompen zijn de stilste in de markt. Daarmee nemen we een belangrijkste laatste zorg bij bewoners weg.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.