Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hybride warmtepomp als eindoplossing
Buitenunit Intergas Xtend.

Hybride warmtepomp als eindoplossing

De beste weg vooruit

Intergas, marktleider in Nederland op het gebied verwarmingssystemen, vindt dat we sneller moeten en kunnen handelen om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Dat kan door grootschalig hybride systemen toe te passen in de woningen die daarvoor geschikt zijn of daartoe betrekkelijk eenvoudig geschikt te maken zijn. Ten opzichte van warmtenetten en waterstofnetwerken en ook all-electric oplossingen is dit financieel en technisch voor veel huishoudens wel haalbaar. Intergas heeft daar uiteraard alle systemen voor in huis.

Het principe van HR-hybride verwarmingssysteem, een HR-ketel in combinatie met een kleine warmtepomp, is simpel. De warmtepomp verzorgt het grootste deel van het jaar de verwarming en de ketel maakt het warme tapwater aan en verzorgt de warmtevoorziening over de dagen dat de temperatuur vlak boven of onder het vriespunt zit. De ketel kan ook bijspringen als de elektriciteit niet beschikbaar (of erg duur) is. Peter Cool, Technisch Directeur van Intergas, ziet nog meer voordelen. “Er is relatief weinig materiaal nodig en de installatiekosten zijn beperkt omdat alleen het toestel geplaatst hoeft te worden, zonder verdere aanpassing van de woning. De hybride leent zich ook uitstekend voor massafabricage en er is nog een groot potentieel aan gewichtsvermindering en daarmee (kost)prijsverbetering.”

Alternatieven?

Dat kun je niet zeggen van de alternatieven. Cool: “Warmtenetten vergen grote investeringen met inzet van veel materialen en hebben niet de leercurve en innovatiepotentie van massafabricage. De eindgebruiker heeft eenmaal aangesloten ook weinig te kiezen. Bovendien zijn warmtenetten maar beperkt toepasbaar voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Het tweede alternatief, all-electric warmtepompen, is wegens de hoge isolatievereisten alleen geschikt voor de nieuwste jaargangen woningbouw. Een boilervat, nodig voor douche- en badwater, neemt heel veel ruimte in beslag en vergroot de investering.”

Intergas Xtend buitenunit, Xtreme cv-ketel en compacte binnenunit. Bij oudere woningen kun je met een compact hybride systeem meteen aan de slag, is het bereik enorm en het effect op de CO2-reductie groot.

Besparingen

Om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, zijn dit volgens Cool niet de geschikte instrumenten. “De belangrijkste klimaatdoelstelling is het beperken van de CO2-uitstoot. Je kunt dat veel sneller en met een kleinere investering bereiken door bij 1,7 miljoen huishoudens een HR-hybride oplossing toe te passen. Dat levert een besparing op van 60 tot 80 procent in het gasverbruik en bij grootschalige toepassing zijn de klimaatdoelen relatief eenvoudig te halen. Een mechatronisch product als een HR-hybride heeft het net als de HR-ketel in de jaren ‘90 in zich om flink goedkoper te worden door efficiencyslagen in de productie. Dat maakt het systeem nog toegankelijker, zelfs zonder subsidie. Als de leercurve is doorlopen en de markt is volgroeid, zal de totaalprijs van de HR-hybride inclusief installatie rond de 3.200 euro uitkomen.”

Data

Om helemaal van het gas af te komen, zijn vervolgstappen nodig. “Geen enkele woning is hetzelfde en daarom is informatie, in de vorm van data, essentieel. Dat kan met de cloudoplossing van Intergas die in een groot aantal woningen de data van het verwarmingstoestel, de weersomstandigheden en het kadaster combineert. We kunnen met onze digitale techniek de energie-efficiency van woningen en wijken realtime volgen en daarmee het effect van besparingsmaatregelen. Onze HR-hybridesystemen kunnen regeltechnisch ook de energiegebruikskosten optimaliseren door slim in te spelen op de variatie van de buitentemperatuur en energieprijzen. Op de HR-hybride kan verdere elektrificering volgen in de vorm van de HRe-hybride. Daarin wekt de warmtepomp in combinatie met batterij- en terugwintechniek de benodigde warmte voor de woning op. Een andere richting is om de restvraag naar gas op te vangen met groen gas, waterstof of een combinatie daarvan. De meeste cv-ketels van Intergas zijn met beperkte aanpassingen al geschikt voor deze alternatieve brandstoffen.”

De boodschap van Intergas is duidelijk. Hybride is geen tussenoplossing, het is de beste weg naar een betaalbare energietransitie. Die is onmisbaar voor het halen van de klimaatdoelen. Samen met het isoleren op basis van data is HR-hybride voor veel particuliere huishoudens de beste weg vooruit.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.