Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hybride is de toekomst naar all-electric
De sensoHOME ruimtethermostaat.

Hybride is de toekomst naar all-electric

Ketels passen zich automatisch aan op de gaskwaliteit

Vaillant ziet met andere grote producenten van warmte-installaties liefst dat de energietransitie verloopt via het tussenstation van de hybride systemen. De gebouwvoorraad in Nederland laat het niet toe dat we allemaal overstappen op all-electric systemen. De van oorsprong Duitse fabrikant sorteert hierop vast voor met moderne, slimme verwarmingssystemen die zich automatisch aanpassen aan verschillende gaskwaliteiten. En waar de huiseigenaren nog heel lang van kunnen genieten, met een veel lagere energierekening.

“Op het niveau van steden en regio’s werkt men al druk aan plannen voor de toekomstige warmtevoorziening”, vertelt Ronald Mazurel, Manager Product Management bij Vaillant. “Voor dertig regio’s in Nederland wordt bepaald wat voor energie in de toekomst in de verschillende wijken beschikbaar komt, zoals stadswarmte, biogas, groen gas of waterstof. De grote lijnen zijn zichtbaar, vast staat het nog niet. Maar dat zijn vaak plannen voor de lange termijn, en daarmee krijg je de energietransitie nu niet van de grond. Daar zijn stappen voor nodig die we sneller kunnen nemen en die behapbaar zijn. Dat kan met hybride systemen, die als tussenstation kunnen fungeren naar een all-electric toekomst.” 

Hybride oplossing (aroTHERM plus en ecoTEC plus).

Jaargangen

Mazurel vertelt dat het verhaal van de energietransitie het beste uitgelegd kan worden aan de hand van jaargangen in de woningvoorraad. “We onderscheiden daarin drie hoofdgroepen waar dit mogelijk is. De jongste lichting huizen, zeg gebouwd vanaf 2006, kunnen in principe all-electric worden, als ze dat al niet zijn. Dat betekent de cv-ketel vervangen door een warmtepomp en een boiler. Deze huizen vergen doorgaans weinig extra investeringen in isolatie of het afgiftesysteem. De overheid verstrekt over de aanschaf flinke subsidies. De tweede groep is gebouwd tussen 1992 en 2005. Daar zou je al toe kunnen werken naar all-electric. Bestaande cv-ketels kun je daar handhaven, maar je plaatst daar een wat grotere warmtepomp (10 a 12 kW) naast die de ketel later kan overnemen. In de tussentijd kun je waar nodig de woning beter isoleren en het afgiftesysteem verbeteren.”

Toekomstbestendige ketel

Het wordt al lastiger bij de derde groep, woningen die gebouwd zijn tussen 1965 en 1991. Mazurel: “Het gaat om zo’n drie miljoen woningen. All-electric in deze categorie kan een kostbare aangelegenheid worden en daarom zijn wij voorstander van een strategie die wij ‘groen gas ready’ noemen. Dat is een oplossing met een wat kleinere warmtepomp en een slimme cv-ketel die verschillende gaskwaliteiten aankan. Een mooi voorbeeld is onze ecoTEC plus ketel, die bijvoorbeeld kan werken op aardgas waarbij 20% waterstof is bijgemengd. Als dat ook duurzaam wordt opgewekt, heb je een zeer duurzame oplossing. Het IoniDetect-systeem monitort de gaskwaliteit en kan de verbranding zelf aanpassen op de gaskwaliteit. Dat maakt de ketel toekomstbestendig.”

Waterstof?

Een toekomst met waterstof als brandstof voor cv-ketels is voor Mazurel nog wat verder weg. “Op een gegeven moment komen er ketels die branden op aardgas maar omgebouwd kunnen worden op 100% waterstofgas. Dat gaat nog een hele tijd duren. En de infrastructuur moet daarvoor ook aangepast worden. De Gasunie gaat een van haar drie back bones aanpassen naar waterstof, in eerste instantie bedoeld voor levering aan de industrie. Alle ketelfabrikanten zijn al bezig om cv-ketels te ontwikkelen voor waterstof, maar ook dat vergt tijd. Daarom is het nu zaak om ketels te vervangen door slimme, efficiënte ketels en om die te combineren met een warmtepomp.”

De sensoApp.

Bivalente regeling

Vaillant maakt al sinds 2000 eigen warmtepompen. Mazurel: “Daarin zit ruim 140 jaar ervaring in verwarmingstechnologie besloten. We engineeren de complete warmtepomp en maken veel toestelonderdelen zelf met Duitse kwaliteit, waarbij we de producten testen volgens normen en eisen die zwaarder zijn dan de industrienorm. Daarmee onderscheidt Vaillant zich in de markt. Ik wil ook wijzen op de keuzevrijheid die in onze hybride systemen is ingebouwd. Een slimme hybride regeling maakt het mogelijk om te kiezen voor een economisch optimum (TriVai) of een ecologisch optimum (bivalent). Bij de eerste rekent het systeem op basis van de in te voeren gasprijs en kilowattuurprijs uit: is het voordeliger wanneer de ketel of de warmtepomp aan gaat? Bij de meest ecologische instelling verzorgt de warmtepomp de verwarming en springt de cv-ketel pas bij als de warmtepomp het echt niet meer kan bijbenen. Met de sensoHOME ruimtethermostaat of via de sensoApp is dit allemaal eenvoudig te regelen, zelfs op afstand.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.