Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Human Centric Lighting voor scholen
Het opleidingsinstituut voor elektrotechniek in Sleeswijk Holstein is uitgevoerd met Biolux HCL.

Human Centric Lighting voor scholen

De uitdaging voor LEDVANCE is om met kunstlicht zoveel mogelijk het daglicht te benaderen. Dat doet het bedrijf tegenwoordig met een programma aan verlichtingsarmaturen, het Biolux HCL-systeem met draadloze aansturing. Inmiddels zijn succesvolle pilots uitgevoerd in kantoren en onderwijsinstellingen. LEDVANCE maakt werk van Human Centric Lighting.

LEDVANCE is vier jaar geleden ontstaan als afsplitsing van Osram en richt zich op professionele producten voor zorg, onderwijs, kantoren, industrie en retail. Sinds de opkomst van Human Centric Lighting heeft LEDVANCE deze ontwikkeling omarmd en geperfectioneerd.

Biologisch ritme

Human Centric Lighting, of HCL, betekent op het juiste moment, in de juiste intensiteit, in de juiste kleurtemperatuur en op de juiste plek licht brengen, afgestemd op de biologische klok en rekening houdend met de aanwezige hoeveelheid daglicht. LEDVANCE heeft een eigen HCL-systeem ontwikkeld met de toepasselijke naam Biolux, dat zich aanpast aan het daglicht zoals de mensen denken. Ronald Moeskops, Marketing professionele markt Benelux, vertelt: “Wij hebben een HCL-systeem gemaakt dat het biologisch ritme optimaal ondersteunt. Op basis van slimme algoritmes zijn vijf belangrijke scènes gemaakt in oplopende kleurtemperaturen: Relax, Create, Natural, Focus en Boost. Daarmee kunnen tot twintig armaturen draadloos aangestuurd worden om automatisch (via een algoritme) gedurende de dag de gewenste daglichtsimulatie te krijgen. Met één druk op de knop op de overzichtelijke, intuïtieve bediening kan de gebruiker indien gewenst een scène kiezen die past bij de gewenste lichtkwaliteit. Gebruiksvriendelijkheid staat voorop.”

De vijf scenes van Biolux HCL.

Pilots

Twee jaar geleden is het Biolux-concept gepresenteerd op de Light & Building beurs en sindsdien zijn meerdere pilots gedaan in Duitsland. Voor een opleidingsinstituut voor elektrotechniek in Sleeswijk Holstein zijn drie klaslokalen uitgerust met in totaal 90 Biolux HCL Panel 625 armaturen. De LED-panelen zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling met gereduceerde verblinding en een hoge kleurweergave (Ra >90). Voor de momenten dat de leerlingen zich moeten concentreren, past de stand ‘Boost’, bij een presentatie kan de docent overschakelen naar ‘Relax’. Moeskops: “Helemaal voor lokalen met weinig daglicht is het grote bereik van dit systeem ideaal om een optimale leeromgeving te creëren voor leerlingen en docenten. Het aardige is dat de bestaande armaturen met T8-fluorescentielampen door de leerlingen zelf zijn vervangen door Biolux-armaturen.”

Eenvoudig omschakelen van de ene scene naar de andere.

Retrofitting

Een additioneel voordeel van Biolux HCL is dat ze draadloos werken via ZigBee 3.0. Moeskops: “Herbekabeling is niet nodig en dat impliceert dat ze ideaal zijn voor retrofitting en dus ook voor renovatieprojecten. Het systeem is plug-and-play: stuureenheid en armaturen zijn zonder ingewikkeld programmeren in gebruik te nemen via de configuratie-app.”

De reacties naar aanleiding van de pilots zijn lovend. Moeskops: “Vooral de enorme verbetering van de lichtkwaliteit wordt zeer gewaardeerd. Men heeft geen last van schittering of hinderlijke reflecties en er is voor elke situatie een toepasselijk scenario voorhanden.” Misschien is Biolux wel beter dan daglicht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.