Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HUB Eindhoven | Duurzame en efficiënte lucht- en koeltechniek voor ‘HUB Eindhoven’

HUB Eindhoven | Duurzame en efficiënte lucht- en koeltechniek voor ‘HUB Eindhoven’

De bouw van het nieuwe, grootschalige Europees sorteercentrum van pakketvervoerder DPD Nederland op bedrijventerrein Westfields in Oirschot bij Eindhoven is gereed. ‘HUB Eindhoven’ omvat een distributiehal van ca. 18.000 m² met daarboven een kantoor van ca. 3.000 m², verdeeld over drie bouwlagen. Ook is er een drielaagse parkeergarage voor 49 bestelbussen en 230 personenauto’s gerealiseerd. In totaal neemt de nieuwbouw ca. 88.000 m² in beslag. In een later stadium is nog een uitbreiding met 36.000 m² mogelijk. Kloppend hart van de sorteerfabriek is een hypermodern sorteersysteem van 900 meter met een piekcapaciteit van 50.000 pakketten per uur.

In samenwerking met VolkerWessels-bedrijven SDK Vastgoed, Systabo, WSP Infra, Aveco de Bondt en Stam + De Koning heeft HOMIJ Technische Installaties het nieuwe sorteercentrum gerealiseerd. “In dit project waren wij verantwoordelijk voor de E- en W-technieken”, vertelt Ronald Driessen, Projectleider bij HOMIJ Technische Installaties. “Van de energievoorziening en het datanetwerk tot en met de glasvezelbekabeling, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, blikseminstallatie en LED-verlichting. En van de verwarming tot en met de lucht- en koeltechniek, hemelwaterafvoeren, gasblusinstallatie en alle sanitaire installaties.”

Eén contactpersoon voor de complete lucht- en koeltechniek

In opdracht van HOMIJ Technische Installaties heeft Western Airconditioning onder meer een koudwatermachine en luchtbehandelingskast geleverd, evenals diverse ventilatorconvectoren,  splitsysteem airconditioners en WTW-units. “Hierdoor hadden we te maken met slechts één contactpersoon voor de complete lucht- en koeltechniek in het sorteercentrum”, vertelt Driessen. “Dit bood niet alleen logistieke voordelen, maar maakte ook een optimale afstemming van de installatietechniek mogelijk.” Alle installaties zijn gefaseerd op het project aangeleverd, vertelt hij, waarna HOMIJ de installatie heeft verzorgd. Vervolgens stond Western Airconditioning in voor de koeltechnische montage en handelingen van de splitsysteem airconditioners en close control airconditioner, alsmede de inbedrijfstelling van de systemen.

HUB Eindhoven DPD Nederland

De buiten opgestelde centrale koudwatermachine.

 

Efficiënte warmteterugwinning, hoog rendement

Op het dak van de nieuwbouw is een centrale koudwatermachine met een vermogen van 170 kW geïnstalleerd. “Van hieraf wordt een luchtbehandelingskast met een luchthoeveelheid van 15.000 m³/h gevoed”, aldus François van Gorkom, Accountmanager bij Western Airconditioning. “Een warmtewiel met een temperatuur rendement van ruim 77% en een vocht rendement van ruim 54% maakt een optimale warmteterugwinning mogelijk. Hiermee voldoen we ruimschoots aan de richtlijnen voor Ecodesign.” De luchtbehandelingskast en koudwatermachine zijn aangesloten op de ventilatorconvectoren, die in het kantoorgedeelte zijn gemonteerd. “In totaal hebben wij 39 ventilatorconvectoren met een koelvermogen van 1,5 kW per stuk geleverd, die aan een hoge geluidseis moesten voldoen. Geen enkel probleem voor onze Calmo units, die zijn ontworpen voor gebruik in hotelkamers, ziekenhuizen en woningen waar een laag geluidsniveau gewenst is. De units beschikken standaard over een geïntegreerde geluiddemper en akoestisch isolatieplenum, met een geluidsniveau van < 24 dB(A) als resultaat.”

Optimale beheersing van temperatuur en relatieve vochtigheid

Op de begane grond zijn vier chauffeursruimtes en een control room ingericht – de zogenaamde okselruimtes, waar chauffeurs en vloerpersoneel kunnen werken, rusten en douchen. Voor deze ruimtes heeft Western Airconditioning lokale WTW-units geleverd, die variëren in luchthoeveelheid van 300 tot 800 m³/h. “In totaal hebben we negen units geleverd”, aldus Van Gorkom. “De WTW-units zijn voorzien van een tegenstroomwisselaar, die een hoog rendement van > 85% borgt.” Elke ‘oksel’ is voorzien van een eigen Satellite Equipment Room (SER), waarin een splitsysteem airconditioner van Western Airconditioning is geïnstalleerd. “De Main Equipment Room (MER) is voorzien van een close control airconditioner, die een optimale beheersing van temperatuur en relatieve vochtigheid borgt. De close control airconditioner blaast geconditioneerde lucht onder de verhoogde vloer, waarna speciale roosters voor een optimale luchtverdeling voor de serverracks zorgen. De airconditioner heeft een koelvermogen van 20 kW en beschikt over het milieuvriendelijke koudemiddel R410A (optimaal rendement).”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.