Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Houd uw processen draaiend met een noodstroomvoorziening op maat

Houd uw processen draaiend met een noodstroomvoorziening op maat

De vraag naar noodstroomsystemen neemt snel toe. Met name in productiebedrijven zoals datacenters, ziekenhuizen en de petrochemie, waar stroomzekerheid cruciaal is voor de continuïteit en veiligheid van processen. “Met de automatisering van onze maatschappij én de vele nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten die op stapel liggen, zien wij de stroombehoefte snel stijgen”, vertelt Mark Scheurwater, sales manager bij Koninklijke van Twist. “Tegelijkertijd zien we dat het elektriciteitsnet in Nederland onbetrouwbaarder wordt. Als gevolg van de energietransitie worden steeds meer duurzame maar grillige energie-opwekkers voorzien, zoals zonnepanelen en windmolens, waardoor het net onder druk komt te staan. Uitval ligt op de loer, waardoor onze noodstroomoplossingen nog meer dan voorheen noodzakelijk worden.”

Koninklijke van Twist is de innovatieve totaalspecialist op het gebied van noodstroomoplossingen. Het familiebedrijf ontwerpt, levert, installeert, beheert en onderhoudt al meer dan 185 jaar complete energiesystemen en noodstroominstallaties. Vanaf 1 januari 2021 is zij bovendien exclusief verdeler van de generatorsets van topmerk Kohler, voorheen bekend als Kohler-SDMO.

Complete projectteams

Om te komen tot een juiste noodstroomoplossing, zijn technische kennis, betrouwbare producten én maatwerk vereist. Niet voor niets beschikt Koninklijke van Twist over complete projectteams, waarin zowel projectmanagers, werktuigbouwkundigen als elektriciens hun kennis en expertise inbrengen. “Samen met de klant kijken wij naar de beste oplossing. Hierbij hebben wij niet alleen oog voor het gevraagde vermogen, maar ook voor de toekomst om de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk te houden”, vertelt Scheurwater. “Wij ontwerpen, leveren en installeren niet alleen de dieselgeneratorset, maar ook bijbehorende brandstoftank, lucht- en uitlaatsystemen en besturingen. Kortom: alle systemen die nodig zijn voor een betrouwbare noodstroominstallatie. Daarnaast staan wij in voor het beheer en onderhoud, zodat de noodstroominstallatie in geval van netuitval ook daadwerkelijk de stroomvoorziening overneemt.”

Koninklijke van Twist levert verschillende generatorsets voor uiteenlopende toepassingen. Zo zit u nooit zonder stroom!

24/7 onderhoud en service

“Onze noodstroomoplossingen worden uitvoerig getest in een speciaal ingerichte testruimte”, vertelt Scheurwater. “Na de installatie kunnen klanten bovendien 24/7 bij ons terecht voor onderhoud en bij calamiteiten. Wij beschikken over een zeer uitgebreid serviceapparaat met een landelijke dekking. Onze goed en breed getrainde service-engineers voeren in heel Nederland en, volledig merkonafhankelijk, tal van onderhoudswerkzaamheden uit. Van jaarlijks preventief onderhoud t/m maandelijkse tests, vervangingen en revisies en inclusief de wettelijk verplichte keuringen en inspecties. Daarbij werken wij volgens ons eigen onderhoudsrecept, waarin kostenefficiënt en nuttig onderhoud centraal staat. Uiteraard zonder concessies te doen aan de veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie.”

De toekomst is waterstof

“Een noodstroomsysteem staat in principe altijd stand-by. Het aantal draaiuren is zeer beperkt. “De gewenste autonomietijd is in de regel minimaal 8 uur”, weet Scheurwater. “Daarom werken nagenoeg alle noodstroomsystemen nog op basis van dieselmotoren. In de toekomst verwachten wij dat deze diesel steeds vaker plaats zal maken voor duurzame alternatieven, ondanks dat noodstroomaggregaten zijn vrijgesteld van de emissie-eisen. Als organisatie lopen wij voorop in het veranderende energielandschap. Wij hebben al jaren ervaring met synthetische diesels; een brandstof gemaakt uit bijvoorbeeld plantaardige oliën. Ook zijn wij al in 2019 gestart met het project ‘hydrogen genset’, waarin we in eigen beheer hebben onderzocht hoe onze gasmotoren succesvol kunnen draaien op waterstof. Volgens ons is waterstof namelijk het meest plausibele alternatief voor diesel. Immers is waterstof schoon, emissieloos en niet onderhevig aan veroudering. Na lang vooronderzoek zijn wij in 2020 gestart met de realisatie en uitgebreide (veld)tests van onze eerste waterstofmotor en inmiddels beschikken we over een zero emissie waterstofgeneratorset met een continu vermogen van 120 kVA.”

De waterstofmotor is op termijn ook geschikt om ingebouwd te worden in machines die gebruikt worden op bijvoorbeeld bouwlocaties. Maar dus ook als generatorset, om bijvoorbeeld een complete bouwlocatie van stroom te voorzien. “In de toekomst zien we bovendien mogelijkheden om de waterstofgenerator te koppelen aan onze andere oplossingen, zoals onze Hybrid Energy en containeroplossingen. En ook onze noodstroomvoorzieningen zullen op termijn de overstap naar waterstof kunnen maken. Hiermee treedt een nieuwe fase aan voor ons bedrijf.”

Om de groeiende vraag naar stroom en noodstroomvoorzieningen het hoofd te kunnen bieden, heeft Koninklijke van Twist begin dit jaar een nieuw bedrijfspand van 850 m2 in gebruik genomen, dat gebouwd is naast de huidige locatie in Dordrecht.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.