Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Houd uw afzuigsysteem in topconditie!

Houd uw afzuigsysteem in topconditie!

Onderhoud van luchtbehandelingsinstallaties is van cruciaal belang; zeker in grootkeukens

Specialist in het reinigen, renoveren, reviseren en reconditioneren van klimaattechnische installaties Conpro Condensor Bescherming BV voert regelmatig onderhoudswerkzaamheden uit in een groot aantal wereldwijd bekende restaurants. Zowel rechtstreeks voor franchisenemers als in opdracht van installateurs.

“In opdracht van Hamer BV uit Apeldoorn hebben wij in 2016 de luchtbehandelingskast van een keuken van een langs de A15 gelegen restaurant chemisch-technisch gereinigd”, vertelt Jens Groenendijk, accountmanager bij Conpro Condensor Bescherming BV. “Tijdens dit reinigingsproces is de zwartgeblakende (aangekoekte) vetaanslag in de luchtbehandelingskast ingesprayd met een speciale Conpro gel, die zich aan het vet hecht en waarin alle vetten langzaam losweken. Vervolgens zijn met een speciale, handmatige schraap-/borsteltechniek en een stoomcleaner alle vet- en gelresten uit de installatie verwijderd en afgevoerd, met een schone installatie als resultaat.”

Verminderde conditie

De werkzaamheden zijn uitgevoerd tot grote tevredenheid van alle partijen, vertelt Groenendijk. Echter in 2019 merkte de bedrijfsleider van het restaurant dat de afzuigcapaciteit in zijn keuken op piekmomenten toch weer achteruit liep. “Hamer BV heeft toen het complete afzuigsysteem geïnspecteerd en een technische luchtmeting op de luchtbehandelingskast uitgevoerd, waaruit bleek dat de weerstand van de kruisstroomwisselaar te hoog opliep. Daarom zijn wij opnieuw benaderd voor een chemisch-technische reiniging. In juni 2019 hebben wij onze werkzaamheden uitgevoerd, waarna een nieuwe luchtmeting is gedaan. Hieruit kwam weliswaar een significante verbetering naar voren, maar de originele (ontwerp)condities werden nog niet gehaald. De installatie is nog enige tijd in bedrijf gebleven, tot de bedrijfsleider in november 2019 opnieuw aan de bel trok: de conditie van de installatie liep weer hard achteruit. Voldoende reden voor Hamer BV en Conpro Condensor Bescherming BV om de kruisstroomwisselaar te vervangen.”

20200121_031202-kopieren

Plaatsen van de nieuwe kruisstroomwisselaar.

 

Teveel weerstand door aangekoekte vetresten

Door de hoeveelheid vetten en oliën die in de restaurantkeuken vrijkomen, was de kruisstroomwisselaar verstopt geraakt. Reparatie was helaas niet meer mogelijk, vertelt Groenendijk. “In plaats van een tweejaarlijkse chemisch-technische reiniging, had de installatie in Tiel beter jaarlijks gereinigd kunnen worden. Want nu had het vet uit de keuken niet alleen de gelegenheid gehad om zich in de kruisstroomwisselaar te manifesteren, maar ook om hier uit te harden. Het verwijderen van de vetresten was hierdoor niet meer mogelijk en de weerstand van de kruisstroomwisselaar was dermate opgelopen dat – tijdens piekmomenten – een onhoudbare situatie was ontstaan. Half januari hebben wij de kruisstroomwisselaar en olie-opvangfilters vervangen. Om een schone werkomgeving te creëren, is de luchtbehandelingskast van tevoren bovendien opnieuw chemisch-technisch gereinigd. Een nieuwe luchtmeting toont aan dat de afzuiginstallatie inmiddels weer functioneert zoals beoogd, en ook alle medewerkers tonen zich zeer tevreden.”

Om de bedrijfsvoering van het restaurant niet te beïnvloeden, zijn alle werkzaamheden tussen 01:00 en 06:00 ’s ochtends uitgevoerd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.