Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoop op groei warmtepompen in bestaande bouw
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten jaarlijks 150.000 woningen van het aardgas worden gehaald.

Hoop op groei warmtepompen in bestaande bouw

Frank Agterberg, voorzitter van de brancheorganisatie voor leveranciers van warmtepompen: Hoop op groei warmtepompen in bestaande bouw.

Het grootste deel van het aantal verkochte warmtepompen is bestemd voor nieuwbouwwoningen. Om de hoeveelheid warmtepompen in bestaande woningen flink te laten stijgen en de klimaatdoelstellingen te halen, wil de Vereniging Warmtepompen dat er een verbod komt op de verkoop van losse cv-ketels.

Frank Agterberg, voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen.

Verwachtingen voor de verkoop van warmtepompen over 2022 geeft Frank Agterberg niet. Wel hoopt de voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen dat de groei van het jaarlijkse aantal verkochte warmtepompen in de woningbouw weer teruggaat naar percentages van een paar jaar geleden. “Tussen 2016 en 2020 steeg het aantal verkochte warmtepompen jaarlijks met gemiddeld 30 tot 40 procent. Het afgelopen jaar verkochten onze leden, de leveranciers, echter ‘slechts’ 15 procent meer warmtepompen dan het jaar ervoor.”

Als reden voor deze stagnerende stijging ziet hij de opgetreden verzadiging in de nieuwbouwmarkt. “In totaal zijn in het afgelopen jaar bijna 70.000 warmtepompen verkocht. 13 procent van deze warmtepompen is geplaatst in de bestaande woningbouw. In de verduurzaming van deze bestaande bouw zit de grootste groeimogelijkheid.” Jaarlijks worden volgens het Planbureau voor de Leefomgeving 10.000 woningen van het aardgas gehaald, maar die hoeveelheid moet snel stijgen naar 150.000 woningen per jaar om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen.

Ten opzichte van een cv-ketel heeft een warmtepomp als voordeel veel minder CO2 uit te stoten.

Goed advies

Om meer woningen van het aardgas te halen, spelen installateurs en installatiebedrijven een belangrijke rol, vindt hij. “Als gebouweigenaren of woningbezitters hun cv-ketel willen vervangen, dan nemen ze contact op met een installateur voor advies. Een goede installateur biedt in zijn advies dan ook een warmtepomp als optie aan.”

Desondanks merkt hij dat gebouweigenaren lang niet altijd een warmtepomp als optie te horen krijgen. Daarom pleit hij namens de brancheorganisatie voor een verbod op de verkoop van losse cv-ketels, net zoals de Vereniging Warmtepompen samen met een coalitie in 2018 al deed. Destijds kwam het niet zo ver, maar Agterberg heeft goede hoop dat zijn pleidooi inmiddels breder wordt gedragen. “Ten opzichte van een cv-ketel heeft een warmtepomp als voordeel veel minder CO2 uit te stoten. En met de huidige hoge gasprijzen is het gebruik van een cv-ketel niet eens meer overall goedkoper in vergelijking met een warmtepomp. We merken dat steeds meer woningbezitters en gebouweigenaren het verhaal over een schoner klimaat en CO2-reductie belangrijk genoeg vinden om over te stappen op een warmtepomp.”

Tussenoplossing?

Om gebouweigenaren en woningbezitters over te halen deze stap te zetten, heeft kabinet-Rutte IV voor de hybride warmtepomp als tussenoplossing gekozen. “Het kabinet heeft haar huiswerk behoorlijk goed gedaan”, vindt Agterberg. “Het vorige kabinet wilde de overstap naar warmtepompen wijk voor wijk doorvoeren, maar uit onder meer proefprojecten van het Programma Aardgasvrije Wijken bleek dat dit iedere keer een behoorlijke stap was. In de bestaande gebouwde omgeving kunnen nogal wat hindernissen bestaan, want een flinke verbouwing met een aardige investering kan nodig zijn om een geheel aardgasloze verwarming met warmtepomp te installeren. Bij een hybride warmtepomp maken gebouweigenaren ook gebruik van een cv-ketel, om bij enorm lage temperaturen bij te springen en het tapwater te verwarmen. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun definitieve keuze af te laten hangen van toekomstige technische mogelijkheden, zoals de inzet van groen gas of misschien zelfs waterstof.”

Voor Agterberg blijft een hybride warmtepomp wel een tussenoplossing. “Maar als je het aan onze leden vraagt, dan zullen zij een genuanceerder beeld geven”, verwacht hij. “Sommige leden vinden een cv-ketel op groen gas namelijk ook een goede oplossing. Iedere gebouweigenaar moet zelf kijken naar de mogelijkheden die voor hem het best passend zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.