Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoogwaardige en comfortabele verlichting voor Moba in Barneveld

Hoogwaardige en comfortabele verlichting voor Moba in Barneveld

Wereldmarktleider op het gebied van eiersorteer- en eierverpakkingsmachines Moba startte in 2018 met een uitgebreid renovatie- en nieuwbouwtraject, met als doel om de bestaande productiefaciliteiten en kantoorruimtes in Barneveld te moderniseren en uit te breiden. In onderaanneming van E-installateur Leertouwer is Scholten Verlichting bij alle bouwfases betrokken. Zo heeft de lichtarchitect en -leverancier uit Ede recent het lichtontwerp, de lichtsimulaties en de levering van de kantoorverlichting (fase 3) verzorgd, op basis van de geldende NEN-normen en met een optimale prijs-lichtkwaliteitverhouding én esthetiek als uitgangspunt.

“Belangrijk was dat de verlichting qua look, feel en lichtwaarden aansloot bij de eerder gerealiseerde projectfases, in bijvoorbeeld de expeditieruimte, kantine, trappenhuizen en algemene ruimtes”, vertelt René van de Giessen, eigenaar en lichtontwerper bij Scholten Verlichting. “Daarom is de gangzone voorzien van downlights, die zich onderscheiden door een lage verblinding. Bovendien hebben we diverse wand-noodverlichtingsarmaturen geleverd, evenals downlights van Intra Lighting die in smalle en hoogwaardige lichtbundels vanaf de vide de entreevloeren aanlichten. Binnenkort wordt de opdracht aangevuld met blauwe iGuzzini Underscore contourverlichting voor de buitenzijde van het pand.”

Intra Lighting downlights lichten in smalle en hoogwaardige lichtbundels de entreevloeren aan.

Afwijkende maatvoeringen

Voor de algemene verlichting in de kantoren is gekozen voor Linessa bandrasterarmaturen van Illuxtron. “In de kantoorruimtes zijn verlaagde plafonds toegepast, met plafondplaten in afwijkende maatvoeringen”, aldus Van de Giessen. “Hoewel de lengtematen grotendeels overeenkwam met de Linessa armaturen, weken de breedtematen flink af. Om te voorkomen dat allerlei pasplaten in de plafonds verwerkt moesten worden, zijn de bandrasterarmaturen in de breedte aangepast. Een mooie, hoogwaardige verdeling van plafondplaten en lichtarmaturen is het resultaat.” Ook de Linessa bandrasterarmaturen onderscheiden zich door een lage verblinding, vertelt hij. “In de armaturen is bijvoorbeeld een UGR11 spiegeltechniek van het Oostenrijkse Bartenbach geïntegreerd, waarmee het licht maximaal en exact in de juiste richting gestuurd kan worden. Vervelende slagschaduwen zijn niet aan de orde, waardoor het werkcomfort flink wordt verhoogd.”

Spannend lichtspel

De armaturen zijn gemonteerd door Leertouwer Techniek, dat tevens een uitgebreid domoticasysteem heeft aangelegd. Inclusief bewegingsmelders en (dag)lichtsensoren. “De Illuxtron Linessa bandrasterarmaturen worden bovendien in opdracht van Leertouwer toegepast in de nieuwe, hypermoderne montagefabriek met hoofdkantoor van systeemintegrator AWL-Techniek B.V. in Harderwijk, waarvoor wij het complete ontwerp- en levertraject hebben verzorgd.” Naast de functionele verlichting heeft Scholten Verlichting hier ook de decoratieve verlichting geadviseerd en geleverd. “Bijvoorbeeld in de gangzones worden kleine, rechthoekige armaturen gemonteerd”, vertelt Van de Giessen. “Binnen dezelfde serie worden armaturen met een asymmetrische lichtbundel aangebracht, die de houten en groene wanden aanlichten en zo voor een spannend lichtspel zorgen.”


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.