Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Hoogwaardige en comfortabele verlichting voor Moba in Barneveld

Wereldmarktleider op het gebied van eiersorteer- en eierverpakkingsmachines Moba startte in 2018 met een uitgebreid renovatie- en nieuwbouwtraject

Linessa-bandraster

Tekst | Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld Illuxtron

1 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Wereldmarktleider op het gebied van eiersorteer- en eierverpakkingsmachines Moba startte in 2018 met een uitgebreid renovatie- en nieuwbouwtraject, met als doel om de bestaande productiefaciliteiten en kantoorruimtes in Barneveld te moderniseren en uit te breiden. In onderaanneming van E-installateur Leertouwer is Scholten Verlichting bij alle bouwfases betrokken. Zo heeft de lichtarchitect en -leverancier uit Ede recent het lichtontwerp, de lichtsimulaties en de levering van de kantoorverlichting (fase 3) verzorgd, op basis van de geldende NEN-normen en met een optimale prijs-lichtkwaliteitverhouding én esthetiek als uitgangspunt.

“Belangrijk was dat de verlichting qua look, feel en lichtwaarden aansloot bij de eerder gerealiseerde projectfases, in bijvoorbeeld de expeditieruimte, kantine, trappenhuizen en algemene ruimtes”, vertelt René van de Giessen, eigenaar en lichtontwerper bij Scholten Verlichting. “Daarom is de gangzone voorzien van downlights, die zich onderscheiden door een lage verblinding. Bovendien hebben we diverse wand-noodverlichtingsarmaturen geleverd, evenals downlights van Intra Lighting die in smalle en hoogwaardige lichtbundels vanaf de vide de entreevloeren aanlichten. Binnenkort wordt de opdracht aangevuld met blauwe iGuzzini Underscore contourverlichting voor de buitenzijde van het pand.”

Intra Lighting downlights lichten in smalle en hoogwaardige lichtbundels de entreevloeren aan.

Afwijkende maatvoeringen

Voor de algemene verlichting in de kantoren is gekozen voor Linessa bandrasterarmaturen van Illuxtron. “In de kantoorruimtes zijn verlaagde plafonds toegepast, met plafondplaten in afwijkende maatvoeringen”, aldus Van de Giessen. “Hoewel de lengtematen grotendeels overeenkwam met de Linessa armaturen, weken de breedtematen flink af. Om te voorkomen dat allerlei pasplaten in de plafonds verwerkt moesten worden, zijn de bandrasterarmaturen in de breedte aangepast. Een mooie, hoogwaardige verdeling van plafondplaten en lichtarmaturen is het resultaat.” Ook de Linessa bandrasterarmaturen onderscheiden zich door een lage verblinding, vertelt hij. “In de armaturen is bijvoorbeeld een UGR11 spiegeltechniek van het Oostenrijkse Bartenbach geïntegreerd, waarmee het licht maximaal en exact in de juiste richting gestuurd kan worden. Vervelende slagschaduwen zijn niet aan de orde, waardoor het werkcomfort flink wordt verhoogd.”

Spannend lichtspel

De armaturen zijn gemonteerd door Leertouwer Techniek, dat tevens een uitgebreid domoticasysteem heeft aangelegd. Inclusief bewegingsmelders en (dag)lichtsensoren. “De Illuxtron Linessa bandrasterarmaturen worden bovendien in opdracht van Leertouwer toegepast in de nieuwe, hypermoderne montagefabriek met hoofdkantoor van systeemintegrator AWL-Techniek B.V. in Harderwijk, waarvoor wij het complete ontwerp- en levertraject hebben verzorgd.” Naast de functionele verlichting heeft Scholten Verlichting hier ook de decoratieve verlichting geadviseerd en geleverd. “Bijvoorbeeld in de gangzones worden kleine, rechthoekige armaturen gemonteerd”, vertelt Van de Giessen. “Binnen dezelfde serie worden armaturen met een asymmetrische lichtbundel aangebracht, die de houten en groene wanden aanlichten en zo voor een spannend lichtspel zorgen.”


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%