Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoofdverdeler van 3.200 Ampère voorziet in optimale energiedistributie HSC Albert Heijn

Hoofdverdeler van 3.200 Ampère voorziet in optimale energiedistributie HSC Albert Heijn

Aan de Beiraweg in Amsterdam is recent een nieuw distributiecentrum voor Albert Heijn geopend, gericht op de thuisbezorging van boodschappen in de regio’s Amsterdam, Haarlem en de rest van Noord-Holland. In het zogenaamde Home Shop Center (HSC) kunnen tot 40.000 bestellingen per week worden verwerkt. Met 20.000 m² is het e-fulfilmentcentrum met afstand het grootste HSC van de supermarktketen.

naamloos-584-kopieren

Cor Houdijk (projectleider HoffmanDME) en Chris Louwrier (accountmanager Hager) bij de hoofdverdeler
van het HSC.

 

Het nieuwe distributiecentrum is gevestigd in een bestaand logistiek gebouw, dat voor zijn nieuwe functie grondig is verbouwd. De belangrijkste aanpassingen zijn de aanleg van diverse laad- en losfaciliteiten voor trucks en bestelbusjes en de ombouw van een mezzanine van 2.000 m² tot kantoorruimte. Ook is een nieuwe hoofdentree gerealiseerd. Op het dak van het distributiecentrum zijn PV-panelen geplaatst. Bovendien zijn de gebouwgebonden installaties vervangen. Hierbij is nadrukkelijk aandacht besteed aan de stroomvoorziening, omdat Albert Heijn op termijn alleen nog elektrische bezorgauto’s wil inzetten. Het ontwerp voor het Home Shop Center is gemaakt door Wubben Chan Architecten. De Vries en Verburg tekende voor de uitvoering, terwijl HoffmanDME Techniek verantwoordelijk is voor de complete elektrotechnische installatie. Van de middenspanningsinstallatie, kabelgoten, railkokers en stroomaansluitingen voor koelcellen en machines tot en met de LED-verlichting.

naamloos-593-kopieren

Het nieuwe distributiecentrum is gevestigd in een bestaand logistiek gebouw, dat voor zijn nieuwe functie grondig is verbouwd.

 

‘Mooi een-tweetje’

Verspreid over het distributiecentrum zijn vijf Hager onderverdelers geïnstalleerd, die zijn gebouwd en geleverd door paneelbouwerpartner Apko Electric B.V.. In de meterkastruimte op de begane grond is bovendien een hoofdverdeler van Hager geïnstalleerd. Vanwege de hoge stroomsterkte is deze hoofdverdeler niet besteld bij de paneelbouwpartner, maar rechtstreeks bij de fabrikant. “Een mooi een-tweetje, want zowel Apko Electric B.V. als wij werken regelmatig met Hager en de Hager producten”, vertelt Maurice Hoffman, directeur van HoffmanDME Techniek. “We hebben een open communicatie en de lijnen zijn kort, waardoor we in ieder project snel kunnen schakelen. Het kennisniveau van de accountmanagers en ondersteunende medewerkers van Hager is hoog en ook over de productkwaliteit zijn wij zeer te spreken. Storingen en uitval van de hoofd- en onderverdelers is nauwelijks aan de orde. Onze monteurs volgen regelmatig producttrainingen bij Hager, waardoor ze goed op de hoogte zijn van (nieuwe) technieken en montagewijzen. Dat komt de kwaliteit en snelheid van onze projecten ten goede.”

Gezamenlijke engineering

“In dit project hebben wij samen met Hoffman­DME Techniek de engineering van de hoofdverdeler verzorgd”, vertelt Chris Louwrier, accountmanager bij Hager. “Op basis van het blokschema van HoffmanDME Techniek heeft onze technisch specialist en projectleider Daniel Leermann een voorlopig ontwerp voor de hoofdverdeler gemaakt. Dit ontwerp is besproken met de E-installateur en waar nodig zijn optimalisaties doorgevoerd, waarna we het definitieve ontwerp bij paneelbouwerpartner GTV hebben aangeleverd. Na de bouw hebben wij het transport naar de bouwlocatie en het inhuizen van de hoofdverdeler verzorgd, evenals de koppeling met de onderverdelers. Omdat Albert Heijn optimaal inzicht wil in de verbruiken van de diverse groepen en om de snelheid in het project te houden, hebben wij in het werk bovendien diverse energiemeters uitbedraad, aangesloten en ingesteld. Hierbij hebben we nauw samengewerkt met de fabrikant van de energiemeters, Janitza.”

naamloos-573-kopieren

De hoofdverdeler betreft een Hager IP40 Weber Unimes systeem van 3.200 Ampère.

 

Bouwvorm 2B

In het HSC is een Hager IP40 Weber Unimes systeem van 3.200 Ampère geïnstalleerd, die volledig gecertificeerd is volgens IEC-EN-NEN 61439-1/2. “Waar normaal gesproken bij grotere verdelers voor een bouwvorm 4B wordt gekozen, is in dit project bewust gekozen voor bouwvorm 2B”, aldus Louwrier. “In de kast is de hoofdrail met behulp van een aluminium plaat afgescheiden van de schakelaars, voedingen en andere functionele componenten. Door te kiezen voor deze minder complexe bouwvorm, werd een aanzienlijke tijdsbesparing gerealiseerd. Bovendien is deze oplossing kostentechnisch zeer interessant.”

Om te voldoen aan de IP40-klasse heeft Hager voor het eerst de patroonlastscheiderstroken achter de kastdeur gemonteerd, waar deze normaal gesproken in de front van de verdeler geïntegreerd worden. In de verdeler is bovendien een afgaand veld van 2.000 Ampère voorzien. Vanaf hier gaat een 135 meter lange railkoker naar de andere kant van het pand, voor de voeding van de koelcellen. “In plaats van onze eigen railkoker, heeft HoffmanDME Techniek gekozen voor een railkokersysteem van EAE”, vertelt Louwrier. “We hebben zeer nauw contact gehad met EAE, om te borgen dat deze railkoker in één keer goed kon worden aangesloten op onze hoofdverdeler.”

Fase 2

Het distributiecentrum van Albert Heijn is half november 2019 in gebruik genomen. Op dit moment wordt op het aangrenzende terrein van 12.000 m² nog een parkeergarage gerealiseerd, die plaats moet bieden aan 500 personenauto’s. Ook hier worden verdeelkasten van Hager geïnstalleerd, die worden gebouwd en geleverd door Apko Electric B.V..   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.