Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoofdkantoor Sligro Food Group is van het gas af

Hoofdkantoor Sligro Food Group is van het gas af

Nederland moet minder en liefst geen gas meer uit Groningen halen. Bovendien hebben we diverse klimaatdoelen te halen en willen we naar een schone, duurzame en circulaire economie. Welke rol kunnen Nederlandse bedrijven hierbij spelen? Wat kunnen zij zelf doen om aardgasloos te ondernemen?

Het hoofdkantoor van Sligro Food Group in Veghel moest een spectaculaire renovatie ondergaan. Het complete gebouw ging op de schop en werd aangepast aan de eisen van deze tijd. Hierbij werd gekozen om het hoofdkantoor uit te voeren met specifieke apparatuur, waardoor het gebouw gasloos gekoeld, verwarmd en van verse lucht voorzien kan worden.

Swegon GOLD RX/HC voorzien van een geïntegreerde warmtepomp.

Luchtbehandelingskasten voorzien van geïntegreerde warmtepomp

De opdracht voor de aanleg van de volledige klimaatinstallatie is gegund aan Warmtebouw uit Utrecht. In nauwe samenwerking met Sligro en Auerhaan Klimaattechniek heeft de Utrechtse installatiefirma de luchtbehandelingskasten van de nieuwe generatie Swegon GOLD RX/HC geselecteerd, inclusief geïntegreerde warmtepomp. Op het dak zijn vier luchtbehandelingskasten geplaatst met respectievelijk een luchthoeveelheid van 17.000 m3/h, 15.000 m3/h en twee van 12.000 m3/h. De keuze voor deze units is niet verwonderlijk, aangezien het hoogwaardige plug & play luchtbehandelingskasten zijn met een hoog rendement sorptie warmtewiel en een omkeerbare inverter warmtepomp die volledig op elkaar zijn afgestemd. Doordat de compressoren en het warmtewiel toerengeregeld zijn, zal in het tussenseizoen het optimale comfort en rendement automatisch worden bereikt. 

De kasten vallen in de categorie lucht/lucht-warmtepompen; het verdamper/condensorblok is in de toe- en afvoer luchtstroom gemonteerd en heeft hierdoor een hoge EER en SCOP. Deze EER en SCOP liggen aanzienlijk hoger dan een lucht/water-warmtepomp, aangezien er geen tussenmedium wordt toegepast. De luchtbehandelingskasten komen volledig in aanmerking voor de EIA-subsidie.

Alle componenten in de luchtbehandelingskast worden aangestuurd vanuit de slimme IQlogic-regelaar die met behulp van een GBS op meerdere protocollen kan communiceren. Hierdoor is monitoring op afstand eenvoudig mogelijk. De units zijn bovendien zeer compact gebouwd. Het grote voordeel van dit geïntegreerde concept is dat veel montagetijd op de bouwplaats wordt bespaard, waarmee ook de (faal)kosten dalen. De units zijn leverbaar met een luchtcapaciteit van 2.000 m3/h tot ca. 20.000 m3/h.

Service engineer tijdens inbedrijfstelling.

Marktkansen in de toekomst

Op de vraag wat de toekomst is van de luchtbehandelingskast met geïntegreerde warmtepomp, antwoordt Auerhaan dat hier een grote markt voor is. “Alles is volledig op elkaar is afgestemd; het ventilatiedeel en de warmtepomp worden door één regelaar aangestuurd. De kast is bovendien uitvoerig getest in de fabriek, waardoor het op het werk minder tijd kost om de unit in bedrijf te stellen. De installateur hoeft de verschillende componenten regeltechnisch niet meer op elkaar af te stemmen. Daarnaast scheelt het aanzienlijk in uitzoekwerk, engineeringstijd, tekenwerk, offertes vergelijken, inkooporders versturen en uiteindelijk ook in het verwerken en controleren van facturen. De luchtbehandelingskast met geïntegreerde warmtepomp is een plug & play unit, die de installateur heel veel tijd scheelt, maar die vooral in de faalkosten bespaart.”

Ervaren dienstverlener voor de installatiebranche

Dat Auerhaan betrokken is bij het project om Sligro Food Group van het aardgas af te helpen, is niet zo verwonderlijk, aldus de organisatie. “Al meer dan 25 jaar is Auerhaan namelijk een landelijk opererende totaalleverancier voor de woningbouw en utiliteit op het gebied van ventileren, warmteterugwinning, verwarmen en koelen. Door een breed programma aan kwalitatief hoogwaardige alsook innovatieve producten is Auerhaan in staat voor elke situatie een passende oplossing te bieden. Onze relaties worden bediend vanuit het kantoor en magazijn in Lelystad, waar ook de assemblage van (een deel van) de producten plaatsvindt. De activiteiten van Auerhaan bestaan in essentie uit het adviseren, leveren, inbedrijfstellen en onderhouden van een brede range klimaattechnische producten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.