Luchttechnische componenten
01:31
10-10-2017

Honderd jaar gevarieerde luchttechnische expertise

Dit jaar bereikt het in Uithoorn gevestigde Smitsair een heuse mijlpaal. De producent van luchttechnische componenten, JET-systemen en speciaal plaatwerk bestaat namelijk precies honderd jaar. Een periode waarin het familiebedrijf zich volgens het credo ‘Kwaliteit op maat’ heeft ontwikkeld tot een kundige en betrouwbare partner van installateurs, eindgebruikers en bouwers. Hoofd verkoop Etienne Beerling vertelt meer over het verleden, heden én de toekomst van het jubilerende Smitsair. 

Van eenvoudige smederij tot een ware specialist in de luchttechnische branche: de groei en ontwikkeling die Smitsair de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt, is zeker vermeldenswaardig. Het begon allemaal in 1917 te Amsterdam, waar grondlegger Willem Smit het bedrijf startte. Kenmerkten de werkzaamheden zich in de eerste decennia als relatief eenvoudig, na de Tweede Wereldoorlog ging Smitsair zich steeds meer toeleggen op de productie en montage van met name luchtkanalen voor de utiliteitsbranche. Een koers die sinds 1958 vanuit Uithoorn wordt gevaren en in de jaren zestig gepaard ging met diverse bedrijfsovernames. “Zo nam Smitsair Luchttechniek Haarlem een Zwolse producent van luchttechnische componenten over”, blikt Beerling terug. “Mede daardoor ging het bedrijf zich ontwikkelen tot wat het vandaag de dag is: een luchttechnisch specialist die met een scherpe focus op kwaliteit opdrachtgevers in binnen- en buitenland van diverse klantspecifieke producten voorziet. Tegen een marktconforme prijs en met dito levertijden. Honderd jaar jong hechten we daarnaast aan traditie, maar tegelijkertijd zijn we zeer innovatief en toekomstgericht. Dat uit zich niet alleen in ons ultramoderne machinepark en het gebruik van de meest actuele software, we anticiperen ook continu op de gaande marktontwikkelingen. Daarnaast stellen we als erkend leerbedrijf alles in het werk om ook de jongere generatie enthousiast te maken voor ons vakgebied. Want we mogen dan wel een rijk verleden met ons meedragen, de toekomst is minstens zo belangrijk.”

Luchttechnische componenten
3D-model custom build afzuigkap t.b.v. een luxe jacht. 

Accenten verlegd
Zoals gezegd is Uithoorn sinds 1958 de thuisbasis van Smitsair. Aan de Industrieweg 6 heeft het bedrijf volgens Beerling de laatste vijftien jaar opnieuw mooie stappen gezet. Daarbij zijn de accenten echter verlegd. “Waar voorheen de nadruk lag op montagewerkzaamheden en luchtkanaaltechnische projecten in de utiliteitsbouw richten we ons nu primair op de productie van luchttechnische componenten zoals roosters, kappen en kleppen. Een tweede kernactiviteit is de fabricage van JET-systemen ten behoeve van de luchtdistributie in grote ruimtes. Daarbij moet je onder meer denken aan beursgebouwen, evenementenhallen en distributiecentra. Last but not least bedienen we met klantspecifiek gemaakt plaatwerk uiteenlopende afnemers, waaronder jachtbouwers en de retail. En ook in de zorgsector spreken we met de productie van speciale plena voor operatiezalen een stevig woordje mee. Kortom, een eeuw nadat Willem Smit de basis legde voor dit prachtbedrijf, zijn we van vele markten thuis.”

Luchttechnische componenten
Robotgelaste luchtinlaat schip, voorzien van poedercoating.

Tekst: Chris Elbers     Beeldmateriaal: Smitsair BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

VaillantLuchtverdeelpaneel