Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Het Rotterdam Ahoy Convention Centre  is in alle opzichten een groots project’

‘Het Rotterdam Ahoy Convention Centre is in alle opzichten een groots project’

In Rotterdam wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van het Rotterdam Ahoy Convention Centre, dat in september zijn deuren moet openen. De uitbreiding bestaat uit een unieke zaal, RTM Stage, die kan worden ingezet als auditorium en concertzaal. Op de 2e en 3e verdieping komen maar liefst 35 break out rooms die los van elkaar of gezamenlijk gebruikt kunnen worden. Tevens ontstaat er een geheel nieuw entreegebouw van waaruit Ahoy Plaza, RTM Stage, de beurs- en evenementenhallen, Ahoy Arena en alle nieuwe break out rooms bereikbaar zijn. Het ontwerp voor de uitbreiding is gemaakt door Kraaijvanger Architects. Hart van Zuid VOF (Heijmans/Ballast Nedam) is verantwoordelijk voor de uitvoering. In opdracht van deze aannemerscombinatie verzorgt Vink Systemen de productie, levering en montage van de complete luchttechnische installatie.

“Het Rotterdam Ahoy Convention Centre is in alle opzichten een groots project”, vertelt Marc Oudt namens Vink Systemen. “Want niet alleen mogen we grote aantallen luchtkanalen produceren, leveren en monteren, we hebben ook te maken met grote kanaaldiameters, grote luchthoeveelheden én grote hoogtes tot circa 25 meter. In totaal monteren we circa 25.000 m² rechthoekig gegalvaniseerd stalen kanaalwerk in de nieuwbouw. Een groot deel van dit kanaalwerk blijft in het zicht, maar is vanwege de grote plafondhoogtes nauwelijks zichtbaar. De luchtkanalen die wel in het oog vallen, zijn in onze eigen spuiterij in Katwijk in diverse RAL-tinten gespoten.”

img 4879 kopieren

Een groot deel van het kanaalwerk blijft in het zicht, maar is vanwege de grote plafondhoogtes nauwelijks zichtbaar.

 

In de keukens wordt aluminium kanaalwerk aangebracht. Daarnaast levert Vink Systemen diverse beloopbare uitblaasroosters, plenumbakken en geluidwerende verdeelplaten. “Op het dak van het Rotterdam Ahoy Convention Centre monteren we circa 3.000 m² dakkanalen, die worden afgewerkt met een aluminium stucco beplating”, vertelt Oudt. “Als isolatiemateriaal voor het binnenwerk is gekozen voor 18.000 m² Isover Climcover Lamella glaswoldekens (25 mm).” Om galm in de grote ruimtes te voorkomen, worden diverse scheidingswanden met geluidsdempers gerealiseerd. “Vanwege de grote hoogtes waarop deze geluidsdempers gemonteerd moeten worden, hebben we besloten om éérst de geluidsdempers aan te brengen, waarna de bouwkundig aannemer zijn wanden om de geluidsdempers heen bouwt.”

Om alle materialen van Vink Systemen naar de bouw te vervoeren, zijn in totaal bijna 200 vrachtwagenritten nodig. “Omdat het pand geschikt is om met de vrachtwagen naar binnen te rijden, kunnen we de luchtkanalen zeer dicht bij de montagelocatie lossen. Alle kanalen worden op de grond geïsoleerd, alvorens ze met hoogwerkers, takels en liftplatforms in de staalconstructie worden gehesen. Om dit proces in goede banen te leiden, zijn een uitgekiende logistiek en projectafstemming onontbeerlijk. Niet alleen met onze eigen mensen, maar ook met de aannemerscombinatie én de monteurs van de sprinklerleidingen en kabelgoten. In dit project werken alle disciplines in een werkbare planning achter elkaar aan. Hierdoor kunnen we niet alleen efficiënt, maar ook veilig werken op hoogte. Tijdens de uitvoering zijn nauwelijks wijzigingen doorgevoerd, waardoor planningen en processen geen vertraging opliepen. Van tevoren is zeer goed nagedacht over het ontwerp. Bovendien staat steeds het gezamenlijk belang voorop en worden praktisch knopen doorgehakt. Dat maakt Hart van Zuid VOF een fijne opdrachtgever om voor te werken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.