Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Het PvE Frisse Scholen is een keuzedocument,  waaruit de beste punten geselecteerd kunnen worden’ Optimaal afstemmen op de doelgroep
In Brede School Vivente in Zwolle zijn de installaties in het zicht gebleven.

‘Het PvE Frisse Scholen is een keuzedocument, waaruit de beste punten geselecteerd kunnen worden’ Optimaal afstemmen op de doelgroep

Optimaal afstemmen op de doelgroep

Frisse Scholen Klasse B is populair, merkt Loe Daems. Schoolbesturen, architecten en ontwikkelaars kiezen al gauw voor deze norm om zo verzekerd te zijn van een schoolgebouw met een gezond klimaat. “Maar dat kan beter”, weet hij. “Door het klimaatsysteem af te stemmen op de doelgroep, haal je meer uit je budget.”

Bewuste keuzes maken schoolgebouwen energiezuinig en gezond.

Daems is als adviseur installatietechniek en integraal projectmanager werkzaam bij Nieman, de raadgevende ingenieurs. Vanuit deze positie is hij veelvuldig betrokken bij de klimatologische inrichting van schoolgebouwen. “Vaak is dan al op voorhand gekozen voor Frisse Scholen Klasse B”, signaleert hij. “Maar het PvE Frisse Scholen is een keuzedocument, bestaande uit 39 punten verdeeld over de categorieën energie, lucht, geluid, licht, temperatuur en kwaliteitsborging. Uit deze punten kunnen de beste punten geselecteerd worden voor de gegeven situatie en de beoogde doelgroep.”

‘Er zijn altijd meerdere manieren om aan een eisenpakket te voldoen’.

Het Bouwbesluit

Een deel van de normen binnen het concept Frisse Scholen is gebaseerd op het Bouwbesluit. Installaties binnen klasse C voldoen nagenoeg altijd aan de voorschriften van het Bouwbesluit. Installaties binnen klasse B overtreffen deze en klasse A doet hier nog een schepje bovenop. Het document is ontwikkeld om schoolbesturen te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Maar dit vraagt ook technische knowhow. Daems licht dit toe aan de hand van een voorbeeld. “Stel dat een schoolbestuur kiest voor lokalen met een vrije hoogte van 3,20 meter. Met deze keuze voldoet hij aan Frisse School klasse A. Kiest hij bovendien voor een ventilatiesysteem binnen klasse A, dan zou dit een extra hoogte kunnen vereisen van zo’n 50 à 60 cm voor de bijbehorende, forse luchtkanalen. Hiermee komt de totale hoogte op 3,70 meter, een keuze die grote impact heeft op de bouwkosten.”

Afstemmen op de doelgroep

Het alternatief voor inzoomen op klasse A, B of C is afstemmen op het ontwerp, de wensen van de gebruiker en de doelgroep. “Met de installaties in het zicht is de netto-hoogte op sommige plekken misschien geen 3,2 meter, maar wordt de kwaliteit wel gehaald. Zo heb ik enkele jaren geleden het installatieontwerp gemaakt voor een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Hoezeer ik ook wilde afstemmen op de hoge duurzaamheidsambitie van dit moment, voor deze doelgroep waren lucht, geluid en licht belangrijker dan het energieverbruik. Toch is hier een volledig gebouwbeheerssysteem gevonden binnen budget.” 

Bewuste keuzes op het gebied van ventilatie, verwarming en koeling maken een gebouw energiezuinig en hebben een positieve impact op de gezondheid van de gebruikers. Vaak is er een wisselwerking, volgens Daems. “Er zijn altijd meerdere manieren om aan een eisenpakket te voldoen. Kozijnen met grote overstekken houden bijvoorbeeld veel warmte buiten, zonder dat hier een installatie aan te pas komt. Een zorgvuldige zoektocht brengt je vanzelf bij de juiste afstemming. Soms berusten deze op persoonlijke voorkeuren; daar is ook niks mis mee. Zeker is dat de hoogste prijs-kwaliteitverhouding wordt gehaald als we al vroeg kunnen meedenken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.