Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Het duurzaam koelen van datacenters is een teamprestatie’
Lennox heeft recent een EcoVadis Zilver medaille behaald en behoort daarmee tot de top 25% van alle leveranciers die door EcoVadis zijn beoordeeld.

‘Het duurzaam koelen van datacenters is een teamprestatie’

Leverancier van klimaatoplossingen Lennox is met 127 jaar het oudste bedrijf met de meeste kennis en ervaring in de HVAC&R-industrie. “Inmiddels bieden we een breed en compleet binnenklimaatassortiment met hoogwaardige producten”, vertelt Ad Vink, European Product Segment Leader Close Control bij Lennox Benelux BV. “Van koudwater koelmachines (chillers) tot rooftop luchtbehandelingskasten en warmtepompen, die een comfortabel en gezond binnenklimaat in tal van nieuwbouw- en renovatieprojecten garanderen. Van de kantorenmarkt t/m de zorg, (non-food) retail en industrie. Met onze Close Control lijn voorzien we bovendien in de behoefte aan precisiekoeling in onder andere archiefruimtes, musea, productie-omgevingen en datacenters.”

“Anno 2022 focussen we nog meer dan voorheen op onze Close Control lijn”, vertelt Vink. “Deze lijn gooit niet alleen hoge ogen in archieven (continue units) en productie-omgevingen (procestechniek) maar ook in data- en telecomruimtes met een hoge warmtelast, waarin een goede beheersing van de temperatuur en relatieve vochtigheid vereist is.” Data- en telecomruimtes staan vaak vol servers, die dag en nacht aan staan en veel warmte produceren, weet hij. Hierdoor kan de temperatuur in de ruimte flink oplopen. “Om te voorkomen dat de kritieke IT-apparatuur als gevolg hiervan oververhit raakt, vertraagt of zelfs uitvalt, is koeling noodzakelijk. Lennox levert hier graag een bijdrage aan, waarbij we nadrukkelijk aandacht besteden aan betrouwbaarheid, veiligheid en energiezuinigheid. Wij zijn goed bekend met deze actuele datacentereisen en ontwerpen, leveren en installeren steevast redundante (koel)oplossingen op maat, eventueel in combinatie met luchtbehandeling, bevochtiging en ontvochtiging. In een projectteam en op basis van o.a. locatie, geluidseisen, gewenste vermogens, tijdsplanning en beschikbare budgetten werken wij ieder project tot op detailniveau uit. Bovendien zetten wij hoog in op onderhoud en service, waardoor de betrouwbaarheid én lange levensduur van onze technieken te allen tijde wordt geborgd.”

Europees team van specialisten

‘Great things in business are never done by one person. They’re done by a team of people’. Deze beroemde uitspraak van Apple-oprichter Steve Jobs is zeker ook van toepassing op data- en telecomprojecten. “Omdat de datacentermarkt een Europese of zelfs wereldwijde markt betreft, heeft Lennox een Europees team van Close Control specialisten gevormd met vertegenwoordigers in Spanje, Duitsland, Polen, Frankrijk, Italië, België en Nederland”, aldus Vink. “Hierdoor kunnen we ook grensoverschrijdende projecten geïntegreerd oppakken en nog beter afstemmen. Daarnaast blijven we focus houden op de Nederlandse markt, met een uitbreiding met regio accountmanagers die ook kennis hebben van de Close Control productlijnen. Voor de productie en levering van onze units werken wij samen met diverse installatiepartners. Bovendien hebben wij goede vertrouwensbanden opgebouwd met solution partners, projectleiders, adviseurs en eindklanten. We werken samen op basis van gelijkwaardigheid en onze lijnen zijn kort. Zowel nationaal als internationaal kunnen we snel schakelen. Ook staan we open voor feedback, want alleen samen komen we tot optimaal functionerende installaties én tevreden eindklanten.”

Milieuvriendelijke koudemiddelen met een laag risico

Als organisatie gaat Lennox bovendien met haar tijd mee. “Om de aarde leefbaar te houden voor toekomstige generaties, voeren we de meeste van onze producten uit met efficiënte koudemiddelen, toerengeregelde componenten en duurzame materialen”, aldus Vink. “Inspanningen die recent hebben geleid tot een EcoVadis Zilver medaille.” 

EcoVadis is een ratingsplatform voor de beoordeling van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. De EcoVadis-methode onderzoekt 21 criteria op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden, eerlijke handel en duurzame inkoop. Met de zilveren score behoort Lennox tot de top 25% van alle leveranciers die door EcoVadis zijn beoordeeld. “Een belangrijke stap hiervoor is de overstap naar milieuvriendelijke koudemiddelen. Wij nemen gefaseerd afscheid van koudemiddel R-410a, dat een Global Warming Potential (GWP) heeft van 2.088, en kiezen bewust voor milieuvriendelijke alternatieven. Op dit moment kunnen we bijvoorbeeld al diverse Close Control units leveren met R-513A (Opteon® XP10), dat een GWP heeft van slechts 631! In de toekomst verwachten we zelfs dat R-515A (GWP = 293) mogelijk wordt.” Belangrijk is dat zowel R-513B als R-515B niet ontvlambaar en laag-giftig zijn (veiligheidsklasse A1), benadrukt Vink. “Een essentiële eigenschap voor onder andere data- en telecomruimtes waar, vanwege de hoge luchtstroom en verhoogde vermogensdichtheid van servers, bijzondere (brand)risico’s gelden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.