Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het bouwbesluit is per 1 juli 2020 gewijzigd

Het bouwbesluit is per 1 juli 2020 gewijzigd

De nieuwe eisen gelden voor bouwwerken met een omgevingsvergunning afgegeven vanaf 1 juli 2020. Dit heeft gevolgen voor de in installaties gebruikte kabels en voor de manier waarop we de toe te passen kabels selecteren. 

Het bouwbesluit

Per 1 juli zijn aan de gebruiksfuncties in het bouwbesluit ook brandklassen en rookklassen voor kabels toegevoegd. Voortaan moet er per gebruiksfunctie van een ruimte worden bepaald wat de benodigde brand en rookklasse van de kabels zijn. Dit heeft als gevolg dat kabels in “extra beschermde vluchtwegen” altijd, en in “beschermde vluchtwegen” veelal in B2ca moeten worden uitgevoerd terwijl voor de gebruiksruimtes wellicht een andere brandklasse en rookklasse kan gelden.

De kabeltypen

Voor met name de Dca kabels wordt in veel gevallen de vereiste rookklasse strenger dan de vroeger toegestane rookklasse s3 (sterke rookontwikkeling, geen eis). Deze wordt voor veel toepassingen vanaf 1 juli minimaal klasse s2 (gemiddelde rookontwikkeling). Verder komt de Eca kabel niet meer voor in gebouwen daar waar hij in contact is met binnen of buitenlucht.

NEN 8012

Deze norm wordt gebruikt om de juiste kabel bij een toepassing te selecteren. NEN 8012:2015 komt niet geheel meer overeen met de eisen in het bouwbesluit per 1 juli 2020. Daarom wordt later in 2020 een nieuwe NEN 8012:2020 uitgegeven. Tot die tijd wordt per 1 juli een aanvullingsblad op NEN 8012:2015 uitgegeven waarin vermeld wordt dat de geselecteerde kabels minimaal aan de gewijzigde eisen uit het bouwbesluit moeten voldoen. De nieuwe NEN 8012:2020 zal naast de in het bouwbesluit gestelde eisen voor brandvoortplanting en rookontwikkeling ook ingaan op het voorkomen van gevolgschade en slachtoffers door giftige rook en vallende brandende druppels. Dit geeft een opdrachtgever de mogelijkheid een hoger veiligheidsniveau aan haar bouwwerken te geven.

Stekerbare installaties

Stekerbare installaties vallen onder NEN 8012 en het bouwbesluit en moeten aan de nieuwe eisen voldoen. De door Isolectra geleverde Wieland GST18® Dca leidingen voldoen al ruim aan de strengere eisen voor rookontwikkeling, ze voldoen aan Dca-s1,d2,a1. En de Wieland GST18® B2ca en Cca leidingen voldoen ook aan alle in het bouwbesluit én in de nieuwe NEN 8012:2020 opgenomen eisen voor rookklasse, vallende brandende druppels en giftige rookgassen: B2ca-s1,d1,a1 en Cca-s1,d1,a1

Meer weten? Neem dan contact met ons op!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.