Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het binnenklimaat in Frisse Scholen

Het binnenklimaat in Frisse Scholen

‘Kies voor een robuuste oplossing die zijn sporen heeft verdiend’

Als directeur-bestuurder van Stichting Katholiek Onderwijs Pijnacker (‘SKOP’) krijgt Henk Hooijmans regelmatig signalen van ontevredenheid. Het ene schoolgebouw blijft te koud, het andere is benauwd en in weer een ander schoolgebouw loopt de temperatuur in de zomer torenhoog op. Om zicht te krijgen op het binnenklimaat van de zeven schoolgebouwen, gaat hij te rade bij bba binnenmilieu.

bba binnenmilieu adviseert ministeries, gemeentes, woningbouwcorporaties, multinationals en schoolbesturen over hoe zij gebouwen comfortabeler en gezonder kunnen maken. Ze is gespecialiseerd in binnenmilieu, gezond bouwen, installatietechniek, bouwfysica en arbeidsomstandigheden. “De Frisse Scholen zijn voor ons een belangrijke doelgroep”, vertelt Froukje van Dijken, healthy building specialist van bba binnenmilieu. “Zij schakelen ons geregeld in om inzicht te krijgen in de prestaties van hun klimaatinstallaties. Welke maatregelen kunnen zij treffen om het effect te verbeteren? En wat te doen voor het onderhoud van de installatie?”

Van onderzoek naar klachten naar nieuwbouwadvies

bba binnenmilieu begon haar dienstverlening ruim 25 jaar geleden met de focus op wat toen het ‘Sick Building Syndrome’ werd genoemd. “We zijn succesvol met ons onderzoek naar binnenklimaatklachten in gebouwen”, zegt Van Dijken hierover, “maar realiseren ons ook dat we hiermee achter de feiten aan blijven lopen. Daarom geven we nu ook steeds vaker advies bij nieuwbouw en renovatie. Onze kennis over wat er vaak fout gaat in de praktijk helpt ons daarbij.”

Froukje van Dijken, healthy building specialist van bba binnenmilieu. & Henk Hooijmans, directeur-bestuurder van Stichting Katholiek Onderwijs Pijnacker.

Bouw versus beheer

“Veel opdrachtgevers hebben oprechte ambities voor het binnenklimaat van hun scholen”, weet Van Dijken. “Toch worden deze bij oplevering niet gehaald en na oplevering wordt het dan nog minder.” Hooijmans en Van Dijken zien hiervoor meerdere oorzaken. “Scholen worden gebouwd in opdracht van gemeentes. Het beheer van de school komt echter voor rekening van het schoolbestuur. Door deze scheiding zie je dat er bij het ontwerp niet altijd voldoende aandacht is voor het onderhoud van klimaatinstallaties en energiezuinigheid. Ook moet er tijdens de bouw meer aandacht zijn voor kwaliteit.”

Lage plafonds, kleine lokalen

Voor SKOP voerde bba binnenmilieu inspecties van het binnenklimaat uit op alle zeven locaties, vervolgd door een maatwerkadvies per locatie. Zij voerde hiertoe een groot aantal objectieve metingen uit en bracht luchtkwaliteit, temperatuur en klimaatconcepten in kaart. Startpunt was steeds de ervaring van medewerkers over het binnenklimaat. “Moderne klaslokalen zijn lager en hebben minder oppervlakte per leerling, waardoor de rek eruit is”, merkt Van Dijken. “Als een installatie dan niet optimaal werkt, heb je geen buffer meer.” Met de uitslagen in beeld, kan Hooijmans duidelijke vragen formuleren. ‘Hoe kan ik verbeteringen realiseren op korte termijn? Wat kan ik doen op lange termijn? Kom ik in aanmerking voor subsidies?’

Bijkomende uitdaging 

Van Dijken: “Kleine maatregelen kunnen veel effect hebben. Een kapotte CO2-sensor vervangen die het ventilatiesysteem moet aansturen en het advies om tijdig extra te luchten bijvoorbeeld. Ondertussen hebben we er nog een uitdaging bij gekregen. We moeten het energieverbruik ook zo laag mogelijk houden. Dit versterkt mijn advies om klimaat, energieverbruik en onderhoud tegelijk aan te pakken. bba binnenmilieu kan hier deskundig in meedenken. Een kanttekening vooraf: een nieuw concept is niet per definitie het beste. Met een robuuste oplossing die zijn sporen heeft verdiend, zijn scholen wellicht beter af dan met een hightech installatie die zijn reputatie nog moet verdienen. Het draait om de prestaties.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.