Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het belang van kwalitatief en schoon systeemwater

Het belang van kwalitatief en schoon systeemwater

De waterkwaliteit en waterbehandeling van verwarmingssystemen komen steeds meer onder de aandacht van installateurs én eindgebruikers. Niet verwonderlijk, volgens Floris van ’t Verlaat van Caleffi, nu steeds meer energiezuinige woningen worden gebouwd. “In energiezuinige woningen zijn kleinere verwarmingsvermogens vaak voldoende”, weet hij. “Hierdoor kunnen ook de leidingdiameters kleiner worden uitgevoerd en worden volumesnelheden/debieten lager. Je kunt je vast wel voorstellen dat, met het afnemen van de vloeistofsnelheid in deze leidingen, vuil zich gemakkelijker kan ophopen. Bovendien slibben kleinere leidingdiameters sneller dicht. Storingen en defecten door verstoppingen, vastzittende kleppen en dichtgeslibte wisselaars liggen in dit geval op de loer.”

De vervuiling in cv-water kan volgens Van ’t Verlaat worden onderverdeeld in drie categorieën. “Allereerst heb je het bouwvuil, zoals stof, lasflux en zaagsel, dat tijdens de aanleg van het systeem in de cv-leidingen achterblijft”, vertelt hij. “Tijdens het vullen van de installatie met kraanwater komen bovendien kalkdeeltjes en lucht in de installatie terecht. Waar de kalkdeeltjes zich afzetten op o.a. het verwarmingselement, de leidingen en de kleppen, speelt lucht een belangrijke rol in de corrosie van metalen onderdelen. In het verleden ging de opgeloste lucht een reactie aan met het complete oppervlak van de installatie. Nu steeds meer installaties in kunststof worden uitgevoerd echter, neemt de corrosiedruk op de resterende metalen onderdelen toe. Wanneer geen passende maatregelen worden getroffen, veranderen bijvoorbeeld de aansluitleidingen hierdoor in opofferingsanodes. De corrosiedeeltjes die vrijkomen, kunnen bovendien vervelende verstoppingen en rendementsverliezen veroorzaken.”

Via het nieuwe BIM-kennisportaal deelt Caleffi al haar kennis om zelf berekeningen, configuraties en specificaties te kunnen maken.

Elimineren van vuil en lucht

“Waar lucht of vuil in de installatie zit, zit geen water. Waar geen water zit, zit geen warmte. En waar geen warmte zit, is geen afgifte mogelijk”, benadrukt Van ’t Verlaat. “Dit geeft het belang van kwalitatief en schoon systeemwater wel aan.” Over de exacte definitie van kwalitatief en schoon systeemwater echter verschillen de meningen. Ook zijn hiervoor (nog) geen duidelijke Europese normen beschikbaar. Daarom houden de meeste fabrikanten de Duitse VDI-norm 2035 aan, waaraan in 2020 een ISSO-publicatie voor gesloten watervoerende systemen is toegevoegd. “Ongeacht of je uitgaat van de VDI-norm, geleidbaarheid (µS) of hardheid (pH) en ongeacht het type installatie (RVS, aluminium of kunststof): feit blijft dat vuil en lucht efficiënt uit het vul- en installatiewater geëlimineerd moeten worden. Maar ook dat additieven toegevoegd moeten worden, die de aangroei van kalk en corrosie doeltreffend ondervangen. Caleffi beschikt over een uitgebreid assortiment producten die hierin ondersteunen. Van demineralisatie/softenersets, chemische additieven en (demineralisatie)cartridges tot en met (automatische) ontluchters, filters en (zelfreinigende) vuilafscheiders, die zorgen voor een schone(re) installatie, een hoger rendement, minder storingen en een aanzienlijk langere levensduur. Bovendien zijn koudeklachten van bewoners niet meer aan de orde.”

Lucht en vuil kan eenvoudig uit de installatie worden verwijderd door het plaatsen van een (gecombineerde) lucht- en vuilafscheider.

Advies bij ontwerp én installatie

Om de juiste producten voor ieder project te selecteren, kijkt Caleffi graag over de schouder van de installateur mee naar zijn ontwerp én installatie. “Bovendien verzorgen wij regelmatig trainingen, waarin wij installateurs informeren over hoe vervuiling in de installatie ontstaat, welke vervuilingstypen er zijn, welke schades en klachten zij kunnen veroorzaken én welke producten en systemen dit kunnen ondervangen. Ook ondersteunen we in de juiste toepassing van onze producten en systemen en denken we mee op hydraulisch vlak.”

Caleffi denkt graag in iedere fase mee om tot de juiste oplossingen te komen.

Compleet, gratis en altijd up-to-date

Eind februari introduceerde Caleffi haar nieuwe BIM-kennisportaal (bim.caleffi.com), waarop alle Caleffi MEP-content overzichtelijk wordt weergegeven in productfamilies. “Installateurs kunnen hier alle objectinformatie, die nodig is om berekeningen, configuraties en specificaties te maken, gratis downloaden”, aldus Van ’t Verlaat. “Bovendien vinden zij hier een uitgebreide BIM-catalogus en BIM-schema’s. De informatie is geschikt voor alle bewerkingssoftware (Revit, Edificius, …) en wordt realtime bijgewerkt. Hierdoor kunnen installateurs profiteren van minder installatiekosten, minder fouten en een nog beter eindresultaat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.