Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het belang van een ‘digital twin’

Het belang van een ‘digital twin’

In zowel de woning- als utiliteitmarkt spelen data en technologie een steeds grotere rol. Gebouwen worden steeds meer digitaal en steeds ‘slimmer’. Om de mogelijkheden hiervan volledig te kunnen benutten, is Strukton Worksphere druk bezig met de ontwikkelingen van een ‘digital twin’ voor haar klanten.

Met de introductie van het dataplatform Pulse zo’n acht jaar geleden begon Strukton Worksphere met de transformatie van een bouw- en installatiebedrijf naar een digitaal bouw- en installatiebedrijf. De coronapandemie heeft daarbij gezorgd voor een acceleratie, geeft manager monitoring en datamanagement Maikel Nabuurs aan. “Pulse maakt het mogelijk om actueel 24 uur per dag de werkomgeving en het gebouw te monitoren en afwijkingen en gedrag te voorspellen. Dit voorkomt storingen, verlengt de levensduur en beperkt onderhoudskosten. De afgelopen tijd hebben we vooral gemerkt dat er veel meer interesse bestaat naar sensoren die het comfort van een werkplek kunnen meten, zoals temperatuur en luchtkwaliteit. We denken dat dit een direct gevolg is van de pandemie, dat de bewustwording groter is geworden.” Collega en manager Pulse Barry Tuip vult hem aan: “In het verleden wilden bedrijven de prestaties van hun gebouw vooral verbeteren om kosten te besparen. Inmiddels merken we dat ze de gezondheid van hun medewerkers belangrijker zijn gaan vinden. Daarnaast zorgt een comfortabele werkomgeving voor een hogere productiviteit van de medewerkers. Hierdoor is Pulse van toegevoegde waarde voor het gebouw, zijn installaties en zijn gebruikers.”

De komst van steeds meer digitale ‘smart building’-technologie zorgt echter voor een behoefte aan één digitale werkelijkheid, in de vorm van één platform. Pulse is zo’n platform, geven de heren aan. “Zo’n drie jaar is gestart met een grote doorontwikkeling van het Pulse-platform, onder meer om de schaalbaarheid en het gebruikersgemak te vergroten en complexe analyses over meerdere gebouwen en locaties uit te voeren”, vertelt Tuip. “Ons doel is dat Pulse voor gebouw-eigenaren het informatieplatform voor hun gebouwbeheer en -onderhoud wordt.”

Pulse moet voor gebouweigenaren het informatieplatform worden voor hun gebouwbeheer en -onderhoud.

Samenwerking

Bij die ene digitale werkelijkheid spelen samenwerking en co-creatie een belangrijke rol, vindt Nabuurs. “Dat is de crux. Zo komen de comfortsensoren niet van ons, maar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in sensoren. Wij hebben verstand van het domein. Met Pulse zorgen we ervoor dat de gebouwbeheerder wijs kan worden uit alle data. Alle sensorinformatie van een gebouw komt terecht in de digital twin, waar het beschikbaar is voor de gebouweigenaar. Wij zorgen er alleen voor dat alle data centraal beschikbaar is, voor integrale regie en analyses.”

Om verder te werken aan de ontwikkeling van slimme methodes en algoritmes die bijdragen aan de operationele intelligentie van gebouwen, heeft Strukton Worksphere zich aangesloten bij het project ‘Brains 4 Buildings’. “Sinds dit jaar tot en met 2025 werken we hierin samen met onder meer TNO en TU Eindhoven. Doel van dit project is om gebouwen niet alleen energie-efficiënter te maken, maar ook comfortabeler”, geeft Tuip aan. “We richten ons onder meer op gebruikerstevredenheid en foutdetectie, samen met in totaal veertig organisaties.”

Voorop lopen

Om goed inzicht te krijgen in de toekomstige potentie van haar eigen Pulse-platform, is Strukton Worksphere van haar eigen pand inmiddels een volwaardige ‘digital twin’ aan het creëren. Nabuurs: “We willen graag voorop lopen en dat betekent ook dat we soms zelf dingen moeten uitproberen. We beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om voor voorbeelden van ‘digital twins’ te zorgen, om hiervan zelf te leren en om klanten te enthousiasmeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.