Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het belang van brandklepaandrijvingen: Vergroot de brandveiligheid en zekerheid in uw gebouwen!

Het belang van brandklepaandrijvingen: Vergroot de brandveiligheid en zekerheid in uw gebouwen!

Comfort – Energy – Safety – Installation – Maintenance. Met de zogenaamde CESIM-methode tracht Belimo de bouwtechnologie positief te beïnvloeden, gebruikmakend van een uitgebreid assortiment Belimo aandrijvingen, regelafsluiters en sensoren. “Als lid van het Global Compact-netwerk van de VN is Belimo een actieve belanghebbende die rechtstreeks bijdraagt aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling”, vertelt Manager Technical Support Danny de Laater. “Door de principes van het Global Compact op te nemen in onze strategieën, beleid en procedures, houden wij niet alleen vast aan onze basisverantwoordelijkheden tegenover onze planeet én haar bewoners, maar leggen we ook de basis voor het succes van onze branche op de lange termijn.”

Belimo Artikel Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Basis presentatie

 

Belimo is wereldmarktleider op het gebied van rook- en brandveiligheidsaandrijvingen. “Onze expertise in de branche én voortdurende innovaties hebben de afgelopen decennia stevig bijgedragen aan een hoger veiligheidsniveau in gebouwen”, aldus De Laater. “De introductie van de gemotoriseerde brandkleppen speelde hierin een voorname rol. In Nederland is hier tot op heden nog geen norm voor ontwikkeld – zoals bijvoorbeeld de NEN EN 1366-2. Brandklepaandrijvingen zijn ook niet verplicht. Desondanks is het motoriseren van brandkleppen aan te bevelen om de brandveiligheid in gebouwen te vergroten.”

Optimale zekerheid

Belimo Artikel Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Diverse brandkleppen.

 

De motivatie om een brandklep te motoriseren, heeft niets te maken met het sluiten van de klep in geval van brand. Immers, als er brand uitbreekt moet ook een standaardklep met veer het luchtkanaal afsluiten en nooit meer opengaan, meent De Laater: “De meerwaarde om een brandklep te motoriseren, zit hem vooral in de zekerheid/garantie dat de brandklep in geval van brand ook daadwerkelijk functioneert. Al in de jaren ’90 is geconstateerd dat het risico dat een brandklep na verloop van tijd niet meer goed sluit, zeer groot is. Een veelvoorkomende oorzaak hiervoor is vervuiling in de luchtkanalen. Om deze vervuiling tegen te gaan, is periodieke inspectie vereist.”

Eenvoudige inspectie zonder overlast, manuren en extra kosten

Belimo Artikel Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Nieuwe generatie gemotoriseerde brandkleppen.

Omdat de meeste brandkleppen na installatie slecht of niet meer bereikbaar zijn, werd ‘op afstand’ een periodieke inspectie middels communicatiebussen gecreëerd. Om hier optimaal invulling aan te geven, introduceerde Belimo in de negentiger jaren de MP-Bus, maar intussen zijn communicatiebussen als LON, KNX-EIB, Modbus en BACnet de standaard geworden. “Met deze communicatiebussen kan men zonder veel overlast, manuren en extra kosten periodieke controles uitvoeren”, aldus De Laater. “De zekerheid dat de in het gebouw voorkomende brandkleppen functioneren bij brand, wordt hierdoor aanzienlijk vergroot.”

Belimo Artikel Installatie en Bouw Vakblad NederlandAl in 1977 introduceerde Belimo zijn eerste brandklepaandrijving. “Deze was gelijk bestand tegen zeer hoge temperaturen (1.000°C)”, vertelt De Laater. “Sinds de jaren ‘80 is onze BF-serie een begrip. Deze serie kom je vandaag de dag dan ook nog volop tegen op brandkleppen in datacentrales, ziekenhuizen of op bijvoorbeeld Schiphol. De BF brandklepmotoren zijn zelfs op de cruiseschepen van de HAL te vinden.”

Nieuwe generatie brandklepaandrijvingen

Dat Belimo de principes van het Global Compact van de VN hanteert en rechtstreeks bijdraagt aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, is ook bij de brandklepaandrijvingen duidelijk te zien. Ondanks dat de traditionele brandklepaandrijvingen uit de BF-serie perfecte en betrouwbare producten zijn, heeft Belimo in 2015 een nieuwe generatie gemotoriseerde brandkleppen geïntroduceerd. Inclusief de gepatenteerde Safety Position Lock™ en volledig uitgevoerd met een kunststof behuizing, waarmee de veiligheid én betrouwbaarheid naar een nog hoger niveau worden getild.


Om haar toegevoegde waarde voor klanten nog verder te optimaliseren, heeft Belimo recent CESIM ontwikkeld, dat staat voor:

Belimo Artikel Installatie en Bouw Vakblad NederlandComfort
de ambitie van Belimo is een gezondere leefomgeving.

Energy
naast vermindering van het energieverbruik staat duurzaamheid in relatie tot het milieu centraal.

Safety
Belimo streeft naar meer veiligheid in gebouwen en het verhogen van de bescherming van personen en eigendommen.

Installation
een eenvoudige installatie en inbedrijf-stelling reduceren de installatiekosten en vereenvoudigen het monteren.

Maintenance
transparantie, efficiënt onderhoud en systeemoptimalisatie zijn voor Belimo van cruciaal belang.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.