Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzame warmte en koude opslag (WKO) voor Haagse woontorens             

De bronboring van de warme bron.

Duurzame warmte en koude opslag (WKO) voor Haagse woontorens 


Het gebied tussen het Centraal Station en de Utrechtsebaan in Den Haag krijgt een complete make-over. Dit begint met de bouw van de woontorens Grotius I en Grotius II. Deze vullen met hun hoogtes van 120 en 100 meter de skyline prachtig aan, terwijl de bewoners een schitterend uitzicht zullen hebben over land en zee.

De afleversets voor de woningen werden ontwikkeld en geoptimaliseerd door Roodenburg en leverancier Redenko.

In totaal komen er 655 appartementen in de woontorens met op de benedenverdieping een commerciële plint en een ondergrondse parkeergarage. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen het ontwerp. Vandaar dat er is gekozen voor gevels van natuursteen. Deze gevels vormen samen een driedimensionaal landschap van terrassen die georiënteerd zijn op de zon. Over de naastgelegen A12 komt een overkapping, zodat de omgeving vergroend wordt en het centrum gemakkelijker bereikbaar zal zijn vanuit het Beatrixkwartier. Bovendien zullen de bewoners van de Grotiustorens zo minder last hebben van geluidsoverlast.

De bronboring van de koude bron.

Warme en koude bron

Een binnenstedelijke bouw als dit, brengt grote uitdagingen met zich mee. Dat geldt ook voor de medewerkers van Roodenburg Installatie Bedrijf, die er de WKO-installaties aanbrachten. “We moeten de bronnen voor de WKO op een vrij klein terrein realiseren. In overleg met de gemeente zijn de bronnen ook nog eens verplaatst tijdens het project. Bovendien staan de torens vlak naast de tijdelijke Tweede Kamer, dus we moesten de bronnen realiseren voordat die verhuizing plaatsvond”, vertelt projectleider Paul Elskamp van Roodenburg Installatie Bedrijf.
Er werden een open warme en koude bron gemaakt van elk 80 m³. Ook is een stadsverwarmingsaansluiting aanwezig die Roodenburg op de WKO-installatie heeft aangesloten. Elskamp: “De woontorens worden verwarmd en gekoeld vanuit de WKO-installatieruimte die in de kelder van Grotius II is gesitueerd. Daarvandaan loopt de distributie door de gebouwen heen tot op de afleversets in de woningen. Er wordt gebruik gemaakt van een hoge temperatuur en changeover leidingnetwerk, omdat er gebruik wordt gemaakt van warmte en koeling.”
De laagtemperatuur warmtepompen voorzien in 80% van de warmtevraag en de hoogtemperatuur warmtepomp voorziet in 50% van de warmtevraag voor warm tapwater. De afleversets voor de woningen werden door Roodenburg ontwikkeld en geoptimaliseerd, in samenwerking met leverancier Redenko. Dit is het eerste project waar ze op grote schaal worden toegepast.

Grotius II in aanbouw.


Samenwerkingspartner

De installaties in de Grotiustorens moeten in fases worden aangelegd, omdat het om bijzonder hoge torens gaat. Daarom wordt er gewerkt met waterwerende lagen op de verdiepingen, zodat Rooden-burg in de ruwbouwfase op tijd zijn werk kan doen. “We zijn gestart in het voorjaar van 2020 en willen het in april 2022 klaar hebben. We verwachten dat de WKO-installatie met de bronnen in september/oktober in bedrijf genomen wordt”, zegt Elskamp.Roodenburg installeert de WKO-installatie als samenwerkingspartner van Eteck, die het project uitvoert onder Provast. Het project verloopt vlot en zal naar verwachting tijdig opgeleverd worden, zegt Elskamp. “De samenwerking verloopt voorspoedig en is erg prettig, zowel met opdrachtgevers als nevenaannemers.” Naar verwachting worden de woontorens medio 2022 opgeleverd. Er zullen zich dan 655 huurappartementen in bevinden, waaronder 114 sociale huurwoningen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.