Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Grote tijdwinst dankzij flexibele leiding en prefab netwerkdelen

Grote tijdwinst dankzij flexibele leiding en prefab netwerkdelen

‘Prefab lokaal warmtenet is snel uit te rollen’

De warmtevoorziening van de nieuwbouw van Oranje Nassau’s Oord gebeurt vanuit de warmtestations van BeGreen, die lokaal snoeihout gebruiken voor de energieopwekking. Voor het transport van de warmte naar de nieuwbouw is een plug-and-play Flexalen 600 leidingnet aangelegd door WSi.

“Flexalen 600 is een flexibel en eenvoudig te installeren voorgeïsoleerd leidingsysteem voor verwarming, koeling en tapwater”, vertelt Andre Rutten, accountmanager voor Thermaflex. “Door zorgvuldig te kijken naar het netwerk en de gevraagde vermogens komen we met de klant tot een ideale dimensionering en mate van prefabricage, met als doel een snelle en risicoloze installatie en een minimum aan warmteverlies tijdens de operatie. Het kunststof Flexalen systeem is EN 15632 gecertificeerd, wat een minimale levensduur van 30 jaar betekent bij temperaturen van continu 80 graden en pieken van 95 graden.”

thermaflex 2 kopieren

Prefabricage van aansluitingen maakt snel installeren mogelijk.

 

Kleinschaliger

Het verschijnsel warmtenet staat sinds enkele jaren weer volop in de belangstelling. Rutten “Het traditionele beeld van een warmtenet is een grote centrale bron – bijvoorbeeld een energiecentrale – gekoppeld aan een grootschalig net. Tegenwoordig zie je een breed scala aan warmte- en koudenetten in ontwikkeling waarbij steeds vaker wordt gekozen voor een duurzame centrale bron met slechts enkele tientallen of honderden aansluitingen. In nieuwbouw- en renovatieprojecten is dit een logisch en zeer betaalbaar alternatief voor een aardgasaansluiting en ook de keus geweest voor Oranje Nassau’s Oord.”

Tijd is geld

Rutten meldt dat snelheid cruciaal is voor de installateur van vandaag. “Materiaalkosten zijn slechts een factor in de totale installatiekosten en aan tijd is altijd een gebrek. Met flexibele materialen, lange aaneengesloten lengtes en prefab aftakkingen gaat de aanleg een stuk sneller! Het reduceren van het aantal koppelingen in het veld resulteert tevens in een significante verlaging van het projectrisico. Deze snelheid is zo mogelijk nog meer gewaardeerd in renovatieprojecten.”

Samenwerking met installateur

Welke specifieke oplossing het beste van toepassing is voor het project, wordt in nauw overleg met de installateur bepaald. Rutten: “Er is daarom vanaf een vroeg stadium een nauwe samenwerking tussen de engineer van Thermaflex en die van de installateur, die doorloopt in de uitvoering tot en met de oplevering. Het is in feite een optimalisatieproces om te komen tot de meest economische en praktische oplossing voor dat project. Wij zoeken die samenwerking heel erg op en dat wordt zeer gewaardeerd.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.