Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Groots wonen op kleine schaal. Duurzame, energiezuinige en betaalbare startsersappartementen

Groots wonen op kleine schaal. Duurzame, energiezuinige en betaalbare startsersappartementen

Aan de Martinus Nijhofflaan in Delft verrijst een nieuwe woontoren voor starters en young professionals. De 260 appartementen in het sociale en middenhuursegment moeten zorgen voor meer betaalbare huurwoningen in de gemeente. De bouw gebeurt snel en duurzaam door het toepassen van prefab elementen. Installatie Maatschappij H.Ek B.V. (HEK) werd door VORM Bouw ingeschakeld voor de complete W-installatie.

De woningen worden met een oppervlakte van 30 tot 85 m2 niet groot, maar er is voldoende luxe te vinden binnen het gebouw. Zo kunnen de huurders gezamenlijk gebruik maken van een daktuin, wasserette, woonkamer, lobby en fietsenstalling. Ook zijn er acht elektrische deelauto’s beschikbaar. Op de begane grond bevindt zich een commerciële plint met hoge ramen die het gebouw een luxe aanzien geven.

Vooraf in de fabriek gemaakt

De appartementen moeten duurzaam, energiezuinig en betaalbaar worden. De woontoren wordt prefab gebouwd, waarbij de betonelementen vooraf vervaardigd worden. Ook HEK past waar mogelijk prefabricage toe. In de werkplaats in Den Bosch worden de onderdelen direct vanuit de installatietekeningen gemaakt. Commercieel directeur John van de Sande vertelt: “HEK is een totaalinstallateur die de opdrachten in samenwerkingsverband of in een bouwteam uitvoert. We werken veelvuldig voor vaste opdrachtgevers, waaronder VORM.”

In Delft bestaat het werk uit loodgieterswerk, verwarming en mechanische ventilatie. Het gebouw wordt aangesloten op het nieuwe stadsverwarmingsnet van de gemeente Delft. Omdat deze aansluiting nog niet klaar zal zijn bij de oplevering van het project, wordt er ook een tijdelijke warmte-installatie geplaatst.

Ruimte besparen met ventilatie

HEK werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken, zodat ze mee kon denken met het ontwerp van de installaties. “Er was gekozen voor een decentraal ventilatiesysteem met WTW-units per appartement. Daarvan zijn we afgeweken door te kiezen voor het systeem van ClimaRad. Hiermee wordt veel ruimte bespaard”, geeft Van de Sande aan. “De ventilatiesystemen van ClimaRad werken standalone en nemen weinig ruimte in beslag. Het gaat hier om een prefab betonnen casco. Het is lastig om daarin luchtkanalen te positioneren en met dit systeem kunnen we zonder luchtkanalen per woning toch ventileren. We passen hier de Ventura V1X en de Ventura CliV1D toe. Die laatste heeft als voordeel dat je er een tweede kamer aan kunt koppelen, waardoor hij perfect is voor het ventileren van de kleine slaapkamer. Met één unit ventileren we dus twee ruimtes.”

Logistieke uitdaging

De locatie middenin Delft maakt het project tot een logistieke uitdaging. Er wordt gebouwd op een postzegel, waardoor het noodzakelijk is om de transportbewegingen gedetailleerd in kaart te krijgen. “Er is een strakke planning om de goederen per bouwlaag geleverd te krijgen en ook de verdere bouw verloopt strak. VORM houdt dit in de gaten en stuurt bij waar nodig. We lopen perfect volgens de planning”, aldus Van de Sande.

BOUWINFO
  • VORM Ontwikkeling
  • Architect GROOSMAN Architecten
  • Hoofdaannemer VORM Bouw
  • W-installateur Installatie Maatschappij H.Ek B.V.
  • Ventilatie-units ClimaRad
  • Hoogte woontoren 65 meter
  • Aantal verdiepingen 20

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.