Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Groene waterstof: brandstof van de toekomst
Test van een waterstofketel in het laboratorium van Vaillant.

Groene waterstof: brandstof van de toekomst

Bijvoorbeeld wanneer de focus ligt op het verduurzamen van de warmtevoorziening in nieuwe en bestaande woonwijken. Vaillant, internationaal marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie, volgt deze op duurzaamheid gerichte ontwikkelingen op de voet en anticipeert als raspionier met een uitgebreid programma H2-ketels en warmtepompen nauwgezet op de vragen uit de markt.

Volgens het IEA, het International Energy Agency, zal het wereldwijd inzetten van groene waterstof jaarlijks tot een reductie van maar liefst 830 miljoen ton CO2 leiden. Niet raar dus dat deze variant door nogal wat experts wordt betiteld als brandstof van de toekomst. Ronald Mazurel, manager product management namens Vaillant Group Netherlands, sluit zich hierbij aan: “Groene waterstof ontstaat door middels elektrolyse waterstof aan water te onttrekken”, vertelt hij. “Hiervoor wordt groene stroom gebruikt die vooral met zonnepanelen en in windparken is opgewekt. Momenteel loopt die hoeveelheid niet parallel met de behoefte, er is een overschot aan groene stroom. Dat surplus kan uitstekend worden benut voor de productie van groene waterstof; een uiterst efficiënte en 100 procent duurzame brandstof.”

Test van een waterstofketel in het laboratorium van Vaillant.

Bestaande woningen

Binnen de energietransitiekaders kent groene waterstof uiteenlopende toepassingen. Woningverwarming is er één van. Het is een hoek waarin Vaillant zich uitstekend thuis voelt en richting de toekomst de nodige acties onderneemt. “Met het oog op de vervanging van de vertrouwde gasketels zijn we volop bezig met de ontwikkeling van H2-ketels in combinatie met de eveneens door ons vervaardigde warmtepompen”, vertelt Mazurel. “Tegelijk zijn onze huidige verwarmingstoestellen al voorbereid om aardgas met 10 procent bijgemengde waterstof te verbranden. Initiatieven waarmee we ons in binnen- én buitenland vooral gaan richten op bestaande woningen. De reden daarvan schuilt in het simpele feit dat er binnen dergelijke woonomgevingen al een aardgasnetwerk ligt. Het zou zonde zijn om dat niet te gebruiken. Daarnaast levert vervanging weinig tot geen problemen op. De impact op de installatie, het warmteafgiftesysteem en de benodigde ruimte in of buiten de woning is nagenoeg nihil. Verder vervult een waterstofketel dezelfde functies als een gasgestookt apparaat en is het rendement gelijk.”

Productie en levering van groene waterstof.

Proefprojecten

Uit het relaas van Mazurel blijkt de enorme potentie van groene waterstof. Binnen Vaillant zijn dan ook diverse proefprojecten gepland die later dit jaar zullen worden uitgerold. “Daarbij gaat het zowel om de vervanging van gasketels door 100% waterstofgestookte apparatuur als de plaatsing van ketels waarin waterstof wordt bijgemengd. Apparaten die stuk voor stuk voldoen aan al onze strenge kwaliteits- en veiligheidseisen”, aldus Mazurel, die besluit met het maken van twee belangrijke kanttekeningen. “Naast het feit dat het nu nog ontbreekt aan certificering van waterstofgestookte apparaten is waterstof op dit moment nog aanzienlijk duurder dan aardgas. Het is de verwachting dat de prijs van waterstof via subsidies en belastingheffingen uiteindelijk hetzelfde of zelfs lager zal zijn dan die van gas. Maar eer dat allemaal zover is, zullen nog de nodige bakens verzet moeten worden. Door producenten en overheid.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.