Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Graafschap College | Doetinchem

Graafschap College | Doetinchem

Geavanceerde lucht/water-warmtepompen voorzien Graafschap College van warmte en koude

Op de plek van de voormalige tennishal op Sportpark Zuid in Doetinchem is afgelopen juni de nieuwbouw van het Graafschap College opgeleverd. Het nieuwe schoolgebouw biedt onderdak aan de circa 700 leerlingen van de opleidingen Sport en Bewegen en Veiligheid en Vakmanschap, evenals aan de huurders SportMedX en Sportservice. Eyecatcher van het gebouw is de voorzetgevel, die naar het ontwerp van architectenbureau cepezed uit Delft is voorzien van Cortenstaal in een uniek takkenpatroon die direct samenhangt met de dichtheid van de omliggende bomen. De gevel beperkt bovendien de warmtelast tijdens de zomermaanden.

AirviewTransport van de Clivet lucht/water-warmtepompen naar het Graafschap College in Doetinchem.

Het nieuwe Graafschap College wordt verwarmd en gekoeld middels vloerverwarming, in combinatie met klimaatplafonds en VAV-boxen. De klimaatsystemen halen hun energie uit twee buffervaten van circa 1.500 liter, die worden gevoed door twee Clivet lucht/water-warmtepompen. Als vaste toeleverancier van Pola Installatietechniek heeft Airview Luchtbehandeling deze warmtepompen geleverd en in bedrijf gesteld.

Gelijktijdig koelen en verwarmen
“We werden al in een vroeg stadium bij het project betrokken, om mee te denken over de best passende warmtepompen voor dit project”, vertelt Cees van de Groep, Verkoopadviseur Buitendienst bij Airview Luchtbehandeling. “Op basis van de wensen van het Graafschap College en Pola Installatietechniek hebben we diverse productvarianten uitgewerkt, waarin een optimale efficiency, duurzaamheid (energielabel A+++), energiezuinigheid en regelbaarheid leidend waren. Uiteindelijk is gekozen voor onze 4-pijps Clivet ELFOEnergy Magnum lucht/water-warmtepompen, model WSAN-XEM MF 70.4 (R410A), waarmee gelijktijdig en onafhankelijk gekoeld en verwarmd kan worden. De warmtepompen hebben ieder een verwarmingscapaciteit van 140 kW bij een watertraject van 35 – 45˚C en een omgevingstemperatuur van -10˚C. De koelcapaciteit bedraagt 210 kW bij een gekoeld watertraject van 18 – 12˚C en een omgevingstemperatuur van 35˚C.”

AirviewGekozen is voor de 4-pijps Clivet ELFOEnergy Magnum lucht/water-warmtepompen, model WSAN-XEM MF 70.4 (R410A), waarmee gelijktijdig en onafhankelijk gekoeld en verwarmd kan worden.

Optimale warmteterugwinning en rendement
De warmtepompen zijn standaard voorzien van een dubbel koudemiddelcircuit, vier in tandem opgestelde scrollcompressoren en zes capaciteitsstappen, vertelt Van de Groep. “Een extra platenwisselaar in het koudemiddelcircuit maakt het mogelijk om gelijktijdig te koelen én te verwarmen. Ingebouwde hydromodules met inverter pompen zorgen voor een optimale flow. Daarmee worden een optimale warmteterugwinning en een zeer hoog rendement geborgd, wat o.a. tot uitdrukking komt in een efficiency coëfficiënt van maximaal 7,9. De warmtepompen zijn uitgevoerd met een microprocessor gestuurde temperatuurregeling en beschikken over een geavanceerde modem, waarmee we eenvoudig op afstand de installaties kunnen monitoren, beheren en beheersen.”


Bouwinfo

Architect:
cepezed

Aannemer:
Klaassen Groep

Installatie-ontwerp:
Willems Technisch Adviesbureau

Installaties:
Pola Installatietechniek, Solid Air (onderdeel van Nijburg Industry Group), Airview Luchtbehandeling

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Airview Luchtbehandeling
Uitgelichte afbeelding: 
Installatie op het dak.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.