Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Goed voorbereid op de (onzekere) toekomst

Henny-de-Haas–Sjors-Massar
Henny de Haas – Directeur en eigenaar van Hoppenbrouwers Techniek

24 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het zijn buitengewone tijden. De coronapandemie lijkt een vast onderdeel te worden van ons leven, inflatie steekt de kop op, materiaal- en personeelstekorten grijpen om zich heen en de woningmarkt is structureel uit balans. Het doet mij een beetje denken aan de tijd rond de millenniumwissel, toen kon alles niet op en gingen de techaandelen door het plafond. Het is idioot dat de waarde van een aandeel Tesla dertig tot vijftig keer de waarde heeft van de omzet, niet eens van de winst. Als het dan echt waard zou zijn, dan zou dat bedrijf meer waard zijn dan alle andere autobedrijven in de wereld. Volgens mij gaat dat niet lang meer duren.

Zo heeft elke tijd zijn eigen kansen en je kunt je erop voorbereiden. Een crisis net zo. Ik heb er heel wat meegemaakt en ze horen bij het leven. In de vorige kredietcrisis heb ik verschillende bedrijven overgenomen die failliet zijn gegaan. Dat konden wij doen omdat we de jaren daarvoor altijd zeer crisisbestendig gewerkt hebben. We hebben ons nooit gek laten maken met zoveel mogelijk projecten aannemen en mensen binnenhalen. Ik zie het nu weer gebeuren: er moeten een miljoen huizen gebouwd worden dus iedereen stort zich hierop. De volgende varkenscyclus is alweer in de maak. Ondertussen is iedereen op zoek naar technisch personeel. Ook hier werkt Hoppenbrouwers met een langetermijnvisie: we werken consequent aan een gezond bedrijf, wat onze medewerkers veel vertrouwen geeft. Die medewerkers worden geselecteerd op eigen verantwoordelijkheid en ondernemingszin. Ze komen te werken in een platte organisatie die sterk blijft groeien, waardoor er veel ruimte is om zich verder te ontwikkelen. Door dit goed te communiceren en zichtbaar te maken, komen de juiste mensen vanzelf naar ons toe. Wij hebben geen recruiter in huis, de mensen die bij ons komen zijn intrinsiek gemotiveerd.

Eigen verantwoordelijkheid van medewerkers heeft ook waarde voor klanten. Hoppenbrouwers legt de autonomie laag in de organisatie. De klant kan rechtstreeks met de projectleider contact opnemen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een commercieel directeur. Klant en projectleider bepalen ook zelf de contactmomenten en stemmen dat af met een werkvoorbereider, de BIM-modelleurs, de monteurs en alle andere leden van het projectteam. Wij leveren op deze wijze goed werk af, komen onze afspraken na en zorgen dat de klant geen gezeur meemaakt. Volgens mij is dat vrij bijzonder in de bouw.

Kijken we naar wat komen gaat in de toekomst, dan zie ik vooral een steeds belangrijkere rol voor data en digitalisering en voor modulair bouwen. Modulair bouwen gaat twee stappen verder dan bouw. In Almelo hebben we een fabriek waar een prefab woning in modules wordt gemaakt. Complete pakketten als toilet, trappenhuis en badkamer gaan volledig voorzien van installaties en afbouw naar de bouwplaats. Het wordt zo misschien wel saaier en dat zal dan wel een tegenbeweging oproepen, maar de ontwikkeling is nu onafwendbaar. We hebben immers heel veel woningen nodig.

Data en digitalisering zijn ook onafwendbaar. Dat is vooral lastig voor kleine bedrijven voor wie het moeilijk is om op alle gebieden kennis in huis hebben. De traditionele projectleider van de aannemer, maar ook van de installateur, wordt meer en meer vervangen door mensen die kennis samenbrengen. Ze werken niet meer in een hiërarchie maar in een kennisnetwerk. Ik zie het als een sneeuwbal die klein begint bij een projectontwikkelaar en een architect en waar steeds meer informatie tegenaan geplakt wordt door iedereen die in dat informatiemodel werkt. Kennisleiders moeten al die informatie managen en in die sneeuwbal communiceren. Er werken momenteel 1.500 mensen bij Hoppenbrouwers en een steeds grotere groep bestaat uit hbo’ers, werktuigbouwkundigen, BIM-modelleurs en dataspecialisten. Ook op die manier zijn wij goed voorbereid op de toekomst.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht