Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Een goed binnenklimaat begint buiten’

‘Een goed binnenklimaat begint buiten’

Energieneutraal bouwen is de norm geworden. BENG-woningen schieten als paddenstoelen uit de grond en hele kantoorcomplexen worden nagenoeg luchtdicht opgeleverd. Het juiste binnenklimaat bewerkstelligen wordt daarmee belangrijker dan ooit. Arjen Donders, directeur en eigenaar van BRAGO Luchttechniek BV uit Veghel, draagt een steentje bij aan een gezond binnenklimaat, met de BRAGO voorgeïsoleerde kunststof luchtkanalen. We spreken met Donders over het belang van een perfecte luchttoevoer middels luchtkanalen en over zijn persoonlijke visie op circulair werken op het gebied van klimaattechniek.

BRAGO Luchttechniek BVBRAGO luchtkanalen op het dak van het Alfa College in Groningen.

“Het binnenklimaat speelt een enorm belangrijke rol in ons leven. Bedenk dat we geëvolueerd zijn van buitenmensen naar mensen die het grootste deel van de dag binnen doorbrengen. De meeste processen die betrekking hebben op onze dagelijkse routine vinden binnen de muren van gebouwen plaats, thuis en op het werk”, opent Donders het gesprek. “Temperatuur, luchtvochtigheid en zuiverheid, ofwel de kwaliteit van de lucht, bepalen ons welzijn. Daarom begint een gezond binnenklimaat buiten, waar verse buitenlucht aangezogen wordt.”

Luchtkanalen zonder verlies van energie
“Een luchtbehandelingskast op het dak van een gebouw zuigt buitenlucht aan en behandelt deze, zodat de lucht op de gewenste temperatuur, met een optimale luchtvochtigheid en in de juiste hoeveelheid verder getransporteerd kan worden. Dat proces kost energie. Wanneer de route die de lucht aflegt van de luchtbehandelingskast tot aan de inpandige schachtkanalen niet geoptimaliseerd is, ontstaan er energieverliezen buiten de bouwkundige schil en voldoet de lucht niet aan de vraag vanuit het gebouw”, vervolgt Donders zijn verhaal. “Dat is het punt waar BRAGO in beeld komt, als grondlegger van voorgeïsoleerde kunststof PIR luchtkanalen. Onze luchtkanalen worden geproduceerd uit gemodificeerde PIR hardschuim panelen, met een polyester omhulsel. De aluminiumcachering aan de binnenzijde van het luchtkanaal heeft een PE-coating, wat hem extra glad maakt. De polyester mantel aan de buitenzijden van het luchtkanaal zorgt ervoor dat de producten volledig weersbestendig zijn en dus geschikt voor buitentoepassing. Bijna iedere RAL-kleur is leverbaar. Tevens zijn onze voorgeïsoleerde kunststof luchtkanalen Luka gecertificeerd. Door de unieke eigenschappen voldoen onze kanalen aan luchtdichtheidsklasse D. Dit is de hoogst haalbare klasse in de markt en zelfs een stap hoger dan momenteel wordt voorgeschreven. Uit steekproeven van TÜV Rheinland blijkt regelmatig dat we zelfs ver boven klasse D uitkomen.”

BRAGO Luchttechniek BVDoor de unieke eigenschappen voldoen de kanalen aan luchtdichtheidsklasse D.

Zuivere lucht, zowel letterlijk als figuurlijk
De meerwaarde van de BRAGO luchtkanalen wordt alom in de branche erkend. Voor Donders is dat geen reden om op zijn lauweren te rusten: “We zijn normbepalend, dat is een mooi compliment. Voor mij persoonlijk betekent dit een stimulans om nog verder door te pakken. BRAGO moet op termijn producten gaan maken die volledig circulair inzetbaar zijn. Daar ligt mijn persoonlijke focus in de komende periode. We zijn aan het nadenken over hoe we de isolatiewaarde verder kunnen verhogen en we zijn op zoek naar nieuwe, goed herbruikbare of recycleerbare materialen. Is er een mogelijkheid om bij te dragen aan het laten verdwijnen van de ‘Plastic Soup’ die de wereldwateren vervuilt? Ik wil dat producten van BRAGO een zo klein mogelijke ecologische footprint krijgen. In de toekomst moeten onze luchtkanalen die bij demontage vrijkomen volledig te recyclen zijn of elders inzetbaar zijn. Niet alleen het binnenklimaat moet kloppen, ook de middelen waarmee dit bereikt wordt moeten volledig verantwoord zijn. Daar maak ik me op persoonlijke titel sterk voor. Bedrijven die willen meedenken met me, nodig ik bij deze uit om contact op te nemen.”  

Tekst Jan Mol    |    Beeld BRAGO Luchttechniek BV/Shutterstock
Uitgelichte afbeelding: 
Een gezond binnenklimaat begint buiten, waar de verse buitenlucht aangezogen wordt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.