Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Global Foods Innovation Centre Unilever, Wageningen | Geavanceerde luchtbehandeling

Global Foods Innovation Centre Unilever, Wageningen | Geavanceerde luchtbehandeling

Voor een optimale duurzaamheid en (voedsel)veiligheid

Bij de nieuwbouw van het Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen wordt uitgebreid aandacht besteed aan duurzaamheid, (voedsel)veiligheid, hygiëne en comfort. De luchtbehandelingskasten van WOLF Energiesystemen leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

WOLF

Algemeen beeld van de bouwplaats in Wageningen. (Beeld: Egbertdeboer.com)

 

“We zijn al in een vroeg projectstadium door Hollander Techniek benaderd, om een concept voor de benodigde luchtbehandelingskasten uit te werken en te offreren”, vertelt Martin Wendels, directeur van WOLF Energiesystemen. “Op basis hiervan hebben we de engineering en levering van twaalf luchtbehandelingskasten gegund gekregen: twee voor de laboratoria, vijf voor de kantoren en vijf voor de Pilot Plant.”

Lage luchtsnelheden, hoog rendement

“In dit project gelden zeer hoge eisen”, vertelt Wendels. “Bijvoorbeeld in de laboratoria, waar naast de BREEAM-NL-eisen rondom duurzaamheid en energiezuinigheid ook strikte voorwaarden gelden voor de levensduur, reinigbaarheid en hygiëne van de installaties. De luchtbehandelingskasten zijn door ons uitgelegd op zeer lage luchtsnelheden en voorzien van traploos regelbare EC-ventilatoren met een hoog rendement, waardoor het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. Een hoog rendement kruisstroomwisselaar zorgt voor een optimale warmteterugwinning.”

WOLF Energiesystemen is één van de weinige leveranciers die naast de standaard platenwisselaars ook platenwisselaars voor grotere luchthoeveelheden kan leveren. In dit project kwam dat goed van pas, vertelt Wendels. “De luchtbehandelingskasten voor de laboratoria zijn ontworpen op zo’n 40.000 m³/h. Een speciale coating borgt een optimale bescherming van de platenwisselaars. Bovendien zijn de hygiënische luchtbehandelingskasten inwendig volledig uitgevoerd in RVS en voldoen ze aan de HACCP voedselveiligheidseisen.”

Optimale warmteterugwinning

WOLF

Luchtbehandelingskast in hygiëne-uitvoering ten behoeve van de laboratoria.

 

Ook voor de kantoren zijn energiezuinige luchtbehandelingskasten met lage luchtsnelheden en energiebesparende en traploos regelbare EC-ventilatoren geleverd. “De warmtewisselaars en koelbatterijen zijn geselecteerd op respectievelijk lage en hoge mediumtemperaturen, zodat de warmte- en koudeopwekking zo efficiënt mogelijk kan plaatsvinden”, vertelt Wendels. “Voor de warmteterugwinning is gekozen voor sorptie warmtewielen om naast een hoog thermisch rendement ook een hoge vochtterugwinning te realiseren. Om te voldoen aan de locatie-/positioneringseisen is bovendien één luchtbehandelingskast (60.000 m³/h) uitgerust met een hoog rendement twincoilsysteem, waarmee alle vormen van warmteterugwinning in dit project aan bod komen. Het twincoilsysteem voor het Global Foods Innovation Centre garandeert een rendement van maar liefst 68%.”

De luchtbehandelingskasten voor de laboratoria en kantoren zijn inmiddels geleverd en geïnstalleerd. Bepaald geen sinecure, volgens Wendels. Met name vanwege de omvang van de luchtbehandelingskasten, in combinatie met de korte montagetijd. “Al onze kasten, met afmetingen tot 17 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog zijn in delen naar de bouw getransporteerd en binnen korte tijd geassembleerd. Dat vroeg om een nauwe planning en afstemming. Niet alleen met onze bouwpartners maar ook intern, waar we goed in zijn geslaagd. We hebben alle vertrouwen in fase 2, dat de levering en montage van vijf laboratorium luchtbehandelingskasten voor de Pilot Plant omvat. Deze luchtbehandelingskasten worden op dit moment geproduceerd en in maart geleverd en gemonteerd.”

Voedselveiligheid, hygiëne en reinigbaarheid

Omdat de Pilot Plant zich volledig richt op de proefproductie van nieuwe voedselproducten, zijn in deze ruimte een optimale voedselveiligheid, hygiëne en reinigbaarheid leidend. “Alle luchtbehandelingskasten zijn bovendien ontworpen op hoge rendementen en voorzien van warmteterugwinning en/of recirculatie”, vertelt Wendels. “Geavanceerde regeltechniek borgt dat de inblaastemperaturen en luchtvochtigheid binnen de vooraf bepaalde bandbreedtes blijven.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.